PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ / ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ISO 22000:2005

Ανακοινώνεται ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προτίθεται να προχωρήσει στη διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης για Επιθεωρητές / Επικεφαλής Επιθεωρητές Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000:2005. Τα σεμινάρια θα παρακολουθήσουν οι γεωτεχνικοί που έχουν ήδη παρακολουθήσει τα σεμινάρια εισαγωγής στα HACCP & ISO 22000:2005 που διοργάνωσε το Επιμελητήριο, μέσω της ΑΜΚΕ «ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ», τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2009, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Τα σεμινάρια θα είναι τριήμερης διάρκειας και θα διεξαχθούν σε εργάσιμες ημέρες στις ίδιες με τις προαναφερθείσες πόλεις, δηλαδή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Η έναρξη των σεμιναρίων προγραμματίζεται για το 2ο δεκαπενθήμερο Απριλίου τ.έ., αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα.

Το κόστος παρακολούθησης των σεμιναρίων είναι 200 € / άτομο, θα διοργανωθούν, μέσω της ΑΜΚΕ «ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ», σε συνεργασία με την TÜV HELLAS και η παρακολούθησή τους θα οδηγεί στην απόκτηση σχετικού Πιστοποιητικού Επιθεωρητή Συστημάτων.

Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων οριστικοποιείται με την κατάθεση του ποσού των 200 € στην Αγροτική Τράπεζα (στο λογαριασμό της ΑΜΚΕ «ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ» - Αρ. λογαρια-σμού: 215-0400422625) και την αποστολή στον ΓΕΩΤ.Ε.Ε. του αντίστοιχου αποδεικτικού κατάθεσης, συνοδευόμενου από τη Δήλωση Συμμετοχής.

Τα δικαιολογητικά συμμετοχής (αποδεικτικό κατάθεσης 200 € + Δήλωση Συμμετοχής) πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά ή μέσω εταιρείας courier ή με fax, το αργότερο μέχρι τις 10 Απριλίου 2009, στην Κεντρική Υπηρεσία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Βενιζέλου 64, 54631, Θεσ-σαλονίκη).

Με την οριστικοποίηση του αριθμού των ενδιαφερομένων γεωτεχνικών, θα καταρτιστούν και θα αναρτηθούν στον κόμβο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. οι ονομαστικοί πίνακες των εκπαιδευομένων ανά πόλη και εκπαιδευτικό τμήμα και ο ακριβής τόπος και χρόνος διεξαγωγής των σε-μιναρίων. Επισημαίνεται ότι για να οργανωθεί ένα τμήμα, θα πρέπει να δηλώσουν ενδιαφέρον τουλάχιστον 15 γεωτεχνικοί. Με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, δεν θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά τμήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τη-λέφωνο 2310/278817-8, εσωτ. 1, κα Ασπασία Πρίτσα.


Δήλωση συμμετοχής εδώ:

ds-epitheoriteshaccp

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΕΝΕΞΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑλΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

Με αφορμή διενέξεις που υπάρχουν την τελευταία διετία μεταξύ κτηνοτρόφων ή καλλιεργητών, σχετικά με τις εγκαταστάσεις των μελισσοσμηνών σε βοσκότοπους ή κοντά σε καλλιέργειες, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας ανακοίνωση σειρά οδηγιών που θα πρέπει να τηρούν οι μελισοκόμοι και καλλιεργητές.

Αναλυτικότερα κάνει τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
Τα μελισσοσμήνη του, ο μελισσοκόμος μπορεί ελεύθερα να τα τοποθετήσει σε δημόσια δημοτικά και κοινοτικά δάση και εκτάσεις κατά τη περίοδο της ανθοφορίας.

Υπάρχουν όμως και κάποιες δεσμεύσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε απόσταση μικρότερη από 25 μέτρα από δημόσιο δρόμο και 30 μέτρα από σπίτια που κατοικούνται, εκτός εάν ο χώρος του μελισσοκομείου είναι περιφραγμένος με αδιαπέραστο φράκτη (τοίχο,σανίδωμα,πυκνό φυσικό ή τεχνητό φράκτη) ύψους τουλάχιστον δύο(2) μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους.
Κρίνουμε όμως σκόπιμο να πούμε ότι χρειάζεται κάποια σχετική συνεννόηση του μελισσοκόμου πριν την μεταφορά των μελισσοσμηνών, με τις τοπικές αρχές της περιοχής για να αποφεύγονται τυχόν διαμαρτυρίες,κατοίκων και κτηνοτρόφων που συνήθως χρησιμοποιούν την περιοχή για βόσκηση των ζώων τους.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της ανομβρίας παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα μελλισοσμήνη να καλύπτουν τις ανάγκες τους για νερό από κτηνοτροφικές ποτίστρες που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι για τα αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα τη συχνή προστριβή μεταξύ μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων.
Για αυτό το λόγο συστήνουμε στους μελισσοκόμους ειδικά σε περιόδους ανομβρίας όταν θα μεταφέρουν μελισσοσμήνη σε περιοχές που βόσκουν αιγοπρόβατα, να τοποθετήσουν αυτοσχέδιες ποτίστρες για παροχή νερού στις μέλισσες(βαρέλι με νερό που να στάζει σε κεκλιμένο σανίδι,ώστε οι μέλισσες να το παίρνουν χωρίς πρόβλημα- δεν είναι σωστός ο τρόπος παροχής νερού σε ανοιχτή επιφάνεια διότι οι μέλισσες πνίγονται και μολύνουν όσες θα πιουν νερό αργότερα).
Η μελισσοχωρητικότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η κατάσταση και το είδος του φυτού. οι καιρικές συνθήκες, και η δυναμικότητα των μελισσών.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, σε μια συγκεκριμένη περιοχή ακτίνας 1-2 χιλιομέτρων δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 75-100 μελίσσια.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ δύο μελισσοκομείων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρα.
Η απόσταση αυτή ισχύει για τα μελισσοκομεία που βρίσκονται στη ίδια περίπου γραμμή.
Ποτέ δεν πρέπει ένα μελισσοκομείο να τοποθετείται μπροστά από ένα άλλο.


Προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια θέση μελισσοκομείου

1.Ευνοϊκό μικροκλίμα. Ο καταλληλότερος χώρος είναι μια ηλιόλουστη πλαγιά με ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό (ποτέ βορινός) προστατευόμενη από τους τοπικούς ανέμους και υγρασία.
2.Να μην είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές
3.Να προσφέρει προστασία από βανδαλισμούς,κλοπές ή πυρκαγιές.
4.Εύκολη και ασφαλή προσέγγιση του μελισσοκομικού αυτοκινήτου, όλο το χρόνο κάτω από οποιοσδήποτε καιρικές συνθήκες.
5.Να εξασφαλίζει στις μέλισσες Νέκταρ-Γύρη-Νερό
6.Το έδαφος του μελισσοκομείου να είναι επίπεδο χωρίς μεγάλη κλίση.
7.Να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρχουν χόρτα μπροστά στις κυψέλες ή στο χώρο του μελισσοκομείου.
8.Αποφεύγουμε περιοχές που υπάρχουν αρκούδες ή τοποθετούμε περίφραξη με ηλεκτρισμό.
9.Να γίνεται η πυροσφράγιση των κυψελών με κωδικό αριθμό που χορηγείται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.


Μέτρα πρόληψης που πρέπει να παίρνει ο καλλιεργητής:
1.Να αποφεύγει τους ψεκασμούς τις θερμές ώρες της ημέρας,που παρατηρείται η εντονότερη νεκταροέκκριση και η μεγαλύτερη συγκέντρωση συλλεκτριών μελισσών στα λουλούδια. Να ψεκάζει αργά το απόγευμα ή τη νύχτα.( Σχετική η Υπ αρ. 12225/5-8-2008 απόφαση Νομάρχη Λάρισας που επιτρέπει τους ψεκασμούς στο βαμβάκι με μελισσοτοξικά φάρμακα μια ώρα μετά τη δύση του ηλίου, μέχρι μια ώρα πριν την ανατολή του ηλίου).
2.Να ειδοποιεί έγκαιρα τους μελισσοκόμους για τις επεμβάσεις που πρόκειται να κάνει.
3.Να τηρεί τις οδηγίες των φυτοφαρμάκων.
4. Να προτιμά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά αλλά ταυτόχρονα και τα λιγότερο μελισσοτοξικά από που μπορεί να χρησιμοποιήσει.


Μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο μελισσοκόμος :
1.Να γνωρίζει το είδος των καλλιεργειών και των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται, σε κάθε περιοχή που μεταφέρει τα μελίσσια του.
2.Να αποφεύγει τις περιοχές που γίνεται συνεχής χρήση εντομοκτόνων.
3.Να έχεις καλές σχέσεις με τους καλλιεργητές και να συνεργάζεται με αυτούς.

4.Να αναγράφει τα στοιχεία του (κωδικός αριθμός-ονοματεπώνυμο-τηλέφωνο) πάνω σε κάποιες κυψέλες για να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίηση.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΙΛΤΙΔΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Την δέσμευση της ανάδειξης του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) ως στρατηγικό ερευνητικό όργανο της εφηρμοσμένης έρευνας στον τομέα της αλιείας ενόψει μάλιστα της πλήρους εναρμόνισης της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1967/2006 για την αλιεία στη Μεσόγειο, ανέλαβε χθες από την Καβάλα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Η δέσμευση του υφυπουργού έγινε κατά την διάρκεια συνάντησής του με τη Διοίκηση του ΙΝΑΛΕ, επισκεπτόμενος τον νομό Καβάλας, όπου ενημερώθηκε ενδελεχώς για τη λειτουργία του Ινστιτούτου και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Συμφωνήθηκε επίσης να κατατεθεί συνολική πρόταση από το ΙΝΑΛΕ για τις μελέτες και τα διαχειριστικά σχέδια που μπορεί να εκπονήσει στο πλαίσιο της πλήρους εναρμόνισης με τον εν λόγω Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Ακολούθως, ο υφυπουργός επισκέφθηκε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και από την ενημέρωση που είχε από τη Διοίκησή του αναδείχθηκε το μέγιστο έργο που επιτελεί η υπηρεσία αυτή σε ότι αφορά τη διακίνηση ασφαλών ποιοτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά και την υποστήριξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Κιλτίδης είχε συνάντηση με τις Κτηνιατρικές Αρχές του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Καβάλας όπου του γνωστοποιήθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαπίστευση του Εργαστηρίου από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης για πρώτη φορά μάλιστα από τη σύσταση λειτουργίας του. Στη συζήτηση που ακολούθησε κατεδείχθη η ανάγκη επέκτασης των λειτουργιών του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου με την ίδρυση ιχθυοκομικού και μελισσοκομικού τμήματος για την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Στο περιθώριο της παραμονής του στην Καβάλα ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας όπου ανακοίνωσε τις δράσεις και τις αποφάσεις που τίθενται σε ισχύ για τον αμπελοοινικό τομέα και την ελαιοκομία ενώ ζήτησε τη συστράτευση της Νομαρχιακής Αρχής για τη μεγιστοποίηση του οφέλους που θα προκύψει από τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σ. Χατζηγάκη και το Γενικό Γραμματέα, κ. Κ. Σκιαδά συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Παναγιώτη Πεβερέτο, για να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία). Ο υπουργός παραδέχτηκε τα προβλήματα του κλάδου, ωστόσο δεν έδωσε άμεσες λύσεις, γεγονός που αναγκάζει τους παραγωγούς να βγουν στο δρόμο, για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου έθεσαν στον Υπουργό μια σειρά από αιτήματα των κτηνοτρόφων, θεσμικά, αναπτυξιακά και κυρίως οικονομικά, που χρονίζουν κι έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, όπως η κάλυψη από το Ελληνικό Δημόσιο των άτοκων δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του, το «πάγωμα» των υπόλοιπων δανείων για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος και τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 50€/προβατίνα και αίγα και 250€/αγελάδα και χοιρομητέρα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για τα οικονομικά αιτήματα, που χρήζουν άμεσης λύσης, τονίζοντας ωστόσο ότι καταβάλλει προσπάθειες ικανοποίησής τους, προκειμένου ν' αμβλυνθούν τα προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου.

«Τη στιγμή που οι αγρότες ήδη πληρώνονται από το «πακέτο» ενίσχυσης των 450 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε πρόσφατα η Κυβέρνηση, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη λάβει σαφείς απαντήσεις για λύση των προβλημάτων τους», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η απάντηση των κτηνοτρόφων είναι η αγωνιστική διάθεση για τη διεκδίκηση της επιβίωσής τους, μια και οι αγρότες ικανοποιήθηκαν στο 150% των αιτημάτων τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύνδεσμος καλεί τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας στη συγκέντρωση που πρόκειται να διοργανώσει στην Αθήνα στις 6/4/2009, ζητώντας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Κυβέρνηση ν' αναλάβουν πρωτοβουλίες για λήψη άμεσων μέτρων στο χρονικό αυτό διάστημα, καθώς η κτηνοτροφία, ένας από τους πιο κρίσιμους κλάδους της πραγματικής οικονομίας περνά δύσκολες στιγμές και ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Δηλώσεις Χατζηγάκη

Συνεργασία με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η προώθηση του αναπτυξιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», οι επιδοτήσεις, οι αποζημιώσεις και οι λοιπές ενισχύσεις των αγροτών, καθώς και η πορεία του Εθνικού Διαλόγου για το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χατζηγάκης έκανε τις εξής δηλώσεις:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχα μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Τον ενημέρωσα κυρίως πάνω στα εξής τρία θέματα:

Πρώτον τον ενημέρωσα για την αναθεώρηση και προώθηση ενός πολύ μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα καλύπτει και θα δώσει μια ώθηση σε όλη την ελληνική ύπαιθρο, όπως επίσης και στους Έλληνες αγρότες στην πλειοψηφία τους. Είναι ένα έργο το οποίο έχει τίτλο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το οποίο θα το επικαιροποιήσουμε και θα το αναθερμάνουμε.

Το δεύτερο θέμα το οποίο ανέπτυξα στον Πρωθυπουργό είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες, μέχρι το καλοκαίρι, θα προωθήσουμε ό,τι έχει σχέση με επιδοτήσεις και ενισχύσεις, αποζημιώσεις των Ελλήνων αγροτών. Και εδώ πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πολιτικό έργο, το οποίο θα ανακουφίσει και θα στηρίξει πάνω από 400 -500.000 Έλληνες αγρότες.

Και τρίτον τον ενημέρωσα για τον Εθνικό Διάλογο με τους Έλληνες αγρότες που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα. Είναι ένας διάλογος, ο οποίος θέτει εκτάκτως εκ νέου το αγροτικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό, που συζητήθηκε και στην τελευταία σύνοδο που είχα στην Ε.Ε. προχθές. Μέσα από τον Εθνικό Διάλογο για τα αγροτικά ζητήματα θα επανοικοδομήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής έτσι ώστε να υπάρχει μια συμμετοχική δημοκρατία και μια συμμετοχή γενικότερα του αγρότη στα θέματα που τον αφορούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτήσατε τον κ. Καραμανλή γιατί είπε ότι θα φύγει γιατί είναι κουρασμένος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία έχουν λεχθεί και έχουν απαντηθεί και από τον κ. Πρωθυπουργό και από τον κύριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και επομένως δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνω κανένα σχόλιο.

Το μεσημέρι, ο κ. Χατζηγάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων απ' όλη τη χώρα και είχανε την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς και τις νέες πολιτικές του Υπουργείου για τα θέματα αυτά.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος των συναντήσεων με τους κτηνοτρόφους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε τα εξής: «Συζητήσαμε διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κτηνοτροφία, ένα μέρος από τα οποία, πράγματι, είναι υπαρκτά.

Το πρόβλημα της κτηνοτροφίας είναι πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Πριν από δύο μέρες που ήμουν στην Ε.Ε. στο Συμβούλιο Υπουργών, συζητήσαμε κυρίως τα θέματα κτηνοτροφίας.

Σήμερα τέθηκαν τα ίδια ζητήματα στα οποία είπα ότι υπάρχει μια σειρά κοινών υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στο ζύγισμα, τη λήψη ορισμένων μέτρων που αφορούν στο γάλα και θέματα που έχουν άμεση σχέση με την κτηνοτροφία. Υπάρχουν κοινές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες προωθούνται με τις οποίες θα λύσουμε τα ζητήματα αυτά όπως και αυτά των ενοποιήσεων. Βέβαια, τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά. Μέσα σ' ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα τα προσεγγίσουμε, ώστε πράγματι να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα.»

Την Κυριακή, 29/3, ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στην εκδήλωση μνήμης για τους αγωνιστές αγρότες του Κιλελέρ.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΕ ΒΟΕΙΟ, ΧΟΙΡΕΙΟ ΚΑΙ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΚΡΕΑΣ

Η υποχρεωτική τήρηση κάθε μήνα ισοζυγίου αγορών και πωλήσεων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία, διακίνηση, τεμαχισμό και τυποποίηση βόειου, χοίρειου, και αιγοπρόβειου κρέατος, προβλέπεται σε σχετική Κοινή Υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Το ισοζύγιο αυτό θα πρέπει να αποστέλλεται υποχρεωτικά από τις παραπάνω επιχειρήσεις στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.). Επίσης, ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. με απόφαση του Δ.Σ. του θα επιβάλλει κυρώσεις στους παραβάτες.


Όπως δήλωσε ο υφυπουργός «Η υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ προέκυψε μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και ικανοποιεί πρωταρχικό αίτημα των ελλήνων κτηνοτρόφων για την εφαρμογή τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων βόειου, χοίρειου, και αιγοπρόβειου κρέατος.



Με την εφαρμογή των ελέγχων και στα ισοζύγια κρέατος το ΥΠΑΑΤ αναμένει θετικά αποτελέσματα στην καταγραφή των ποσοτήτων όλων των ειδών κρέατος της εγχώριας παραγωγής αλλά και των εισαγόμενων ποσοτήτων, στην πάταξη των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων με στόχο την προστασία του εισοδήματος του Έλληνα κτηνοτρόφου και της υγείας του Έλληνα καταναλωτή».

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟΝ ΣΕΒΙΖ

Υπό την προεδρεία του κ. Μελισσουργού Ηλία συνεδρίασε στις 7 Μαρτίου, στα γραφεία του Μοριχόβου 1 Θεσσαλονίκη, το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο από τις αρχαιρεσίες της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα. Παράλληλα, εξετάσθηκαν και θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τον κλάδο.

Η διαδικασία συγκρότησης έγινε ομόφωνα με την παρακάτω κατανομή των αξιωμάτων:

Πρόεδρος: Μελισσουργός Ηλίας, από την Ζωοτροφές Κρήτης ΑΒΕΕ

Αντιπρόεδρος: Κλέαρχος Σαραντίδης, από την ΕΑΣ Καβάλας

Γ. Γραμματέας: Σίσκος Αργύρης, από την Greefos ΑΕ

Οικονομικός Επόπτης: Στραβαρίδης Μιχάλης, από την Πτηνοτροφική ΑΕ

Μέλος: Σαπουνάς Παράσχος, από την Ζωοθρεπτική Σαπουνά ΑΕ

Μέλος: Δημουλάς Θεόδωρος, από την Νιτσιάκος ΑΕ

Μέλος: Γοργοράπτης Νικόλαος, από την ΑΣΕΑΡ ΑΕ

Συνοπτικά, τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνέχεια έχουν ως εξής.

  • Απολογισμός παρουσίας του Συνδέσμου στην Zootehnia 2009
  • Εφαρμογή της ΚΥΑ 340466/2008, πιθανά προβλήματα, επιπτώσεις, χρονοδιάγραμμα.
  • Η επεξεργασία και κατάθεση προς διαβούλευση «Κανόνων Υγιεινής και ασφάλειας στην διακίνηση των ζωοτροφών»
  • Η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων προς τα μέλη μας.
  • Ανάληψη πρωτοβουλίας για προσέγγιση και η ανταλλαγή απόψεων με όλους τους κλάδους του παραγωγικού συστήματος.
  • Αίτημα προς τον Υπουργό κ. Χατζηγάκη να συμπεριληφθεί ο ΣΕΒΙΖ στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.
  • Διορισμό μελών του Συνδέσμου ως περιφερειακών συντονιστών.
  • Εφαρμογή της ΚΥΑ 263233/2008 περί επιβολής τελών στην διακίνηση των ζωοτροφών.
  • Επιπτώσεις, τρόποι διασφάλισης, ανώτατα όρια τελών, ανταποδοτικότητα.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΕΚ

Την ερχόμενη Κυριακή 15 Μαρτίου, στις 9.00 π.μ, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ» στην οδό Μιχαλακοπούλου 114 στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, όπου και θα αναδειχθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του. Ήδη τα μηνύματα από τις κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας είναι ενθαρρυντικά και η προσέλευση του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας αναμένεται μαζική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ κ. Παναγιώτη Πεβερέτο.

«Η συμμετοχή των κτηνοτροφικών οργανώσεων, από όλους τους κλάδους της Ελληνικής κτηνοτροφίας είναι πρωτοφανής, πέρα από τις προσδοκίες του προσωρινού διοικητικού Διοικητικού Συμβουλίου του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που ιδρύθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο, καθώς έχουν ξεπεράσει τα 110 μέλη με πάνω από 200 εκπροσώπους» δήλωσε ο κ. Πεβερέτος «γεγονός που θα συντελέσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση των χρόνιων και διαρκώς διογκούμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Γενικής Συνέλευσης έχει ως εξής:

  • Χαιρετισμοί επισήμων
  • Εκλογή προεδρείου
  • Ενημέρωση για την μέχρι σήμερα πορεία του Συνδέσμου
  • Εκλογή εφορευτικής Επιτροπής
  • Έγκριση εκλογής του μέλους του Δ.Σ. που ορίστηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ.
  • Εκλογή 20 τακτικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΚ και ισάριθμων αναπληρωματικών για χρονική διάρκεια 4 ετών.
  • Εκλογή 3 τακτικών και 1 αναπληρωματικού μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής για χρονικό διάστημα 4 ετών.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ

Δέκα τόνους και διακόσια σαράντα δύο κιλά εισαγόμενα κατεψυγμένα χταπόδια, με χώρα προέλευσης το Μαρόκο, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα, κατέσχεσε την Τετάρτη 4 Μαρτίου, συνεργείο του Σταθμού Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε) Λιμένα Πειραιά.

Αυτό ανακοινώθηκε από το Γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Προτάσεις ώστε να βελτιωθούν οι κανόνες εμπορίας και η αξιοπιστία των συστημάτων πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων στην Ε.Ε. έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής κ. Ιωάννης Γκλαβάκης. Ο Ελληνας Ευρωβουλευτής πρότεινε:

  • την εναρμόνιση της νομοθεσίας σχετικά με τα ανώτατα όρια ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας προκειμένου να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλα τα βιολογικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ΕΕ.
  • την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης των εισαγόμενων από τρίτες χώρες νωπών και μεταποιημένων βιολογικών προϊόντων ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείται το κοινοτικό λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα.
  • Εν τω μεταξύ εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι τροπολογίες του ευρωβουλευτή της ΝΔ για την χρήση των όρων «ορεινό» και «νησιωτικό» προϊόν στην έκθεση για τα πρότυπα, τις προϋποθέσεις διάθεσης στην αγορά και τα συστήματα ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται δηλαδή, για μια πολιτική με σκοπό την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας των κοινοτικών προϊόντων προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους έναντι των αντίστοιχων προϊόντων τρίτων χωρών τα οποία παράγονται με χαμηλότερο κόστος. Οι προτάσεις του κ. Γκλαβάκη αφορούσαν :· στην υιοθέτηση κανόνων για την χρήση των όρων «ορεινό» και «νησιωτικό» προϊόν. Η χρήση των όρων “ορεινό” και “νησιωτικό” θα πρέπει να συνοδεύεται και από την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του προϊόντος.· στην βελτίωση των υφιστάμενων σημάτων ποιότητας και την αποτροπή της δημιουργίας νέων συμπληρωματικών που θα εναποτίθενται παράλληλα με τα υπάρχοντα εθνικά και περιφερειακά διότι θα προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές.· στην διεθνή προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων ώστε να αποφευχθεί από τις τρίτες χώρες ο συστηματικός σφετερισμός ορισμένων ονομασιών, όπως έχει παρατηρηθεί με το τυρί φέτα. Ο κ. Γκλαβάκης μετά το τέλος των ψηφοφοριών τόνισε ότι οι καταναλωτές έχουν αποπροσανατολιστεί από την πληθώρα σημάτων και πιστοποιήσεων που φέρουν τα τρόφιμα στις ετικέτες τους. Το ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε τα ήδη υφιστάμενα σήματα και να υιοθετήσουμε καινούργια για την προώθηση των προϊόντων των μειονεκτικών περιοχών , όπως των νησιωτικών και των ορεινών. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε είναι η ποιότητα των προϊόντων μας, η οποία εξασφαλίζεται από την αυστηρή κοινοτική νομοθεσία. Εκτός όμως από την υγειονομική πτυχή της ποιότητας υπάρχουν και άλλες, όπως η μέθοδος παραγωγής και τα σήματα ποιότητας τα οποία μπορούν να διαφοροποιήσουν τα δικά μας προϊόντα και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Να παραταθεί και πέραν του τέλους του τρέχοντος έτους η προθεσμία για τη νομιμοποίηση πτηνό-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η διαδικασία αδειοδότησής τους, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η κ. Σχοιναράκη, η νομιμοποίηση των αυθαίρετων πτηνό-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποτελεί βασική παράμετρο για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας στη χώρα μας και η διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τις απαιτήσεις για τη νομιμοποίηση και την αδειοδότηση των πτηνό-κτηνοτροφικών κτισμάτων – διαδικασία, η οποία είναι χρονοβόρα και έντονα γραφειοκρατική – η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 31.12.2009 δεν επαρκεί κατά την γνώμη της Νομάρχου Ηρακλείου για την ολοκλήρωση του προγράμματος, γιατί οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν την εμπλοκή ενός μεγάλου αριθμού υπηρεσιών για γνωμοδότηση ή έκδοση αποφάσεων (διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, διεύθυνση Πολεοδομίας, διεύθυνση Περιβάλλοντος, διεύθυνση Υγείας, Δήμοι αρμοδιότητας, διεύθυνση ΠΕΧΩ, Πυροσβεστική, Επιτροπή Σταυλισμού κ.α.) και τη συγκέντρωση πολλαπλάσιου αριθμού δικαιολογητικών.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Έξαρση κρουσμάτων λοιμώδους αναιμίας των ιπποειδών (Equine Infectious Anaemia) παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα σε άλογα στη νοτιοδυτική Σλοβενία, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Από ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι μόνο στην κοιλάδα Βίπαβα, 12 άλογα έχουν προσβληθεί από τη νόσο.


Όπως δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, ο Άντον Λάβρεντσιτς από την κτηνιατρική κλινική της Λίπαβα, η ασθένεια εντοπίστηκε πριν από μία εβδομάδα, στη διάρκεια τακτικού ελέγχου σε άλογο αγροκτήματος της περιοχής.


Αμέσως υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και τα υπόλοιπα 35 άλογα του αγροκτήματος και διαπιστώθηκε ότι τα 11 είχαν προσβληθεί από τη νόσο.


Τα αποτελέσματα εστάλησαν στην εθνική κτηνιατρική διεύθυνση, η οποία ανέλαβε την υπόθεση και θα αποφασίσει τι θα γίνει με τα 12 άλογα που έχουν νοσήσει.


«Συνήθως τα ζώα που προσβάλλονται από τη νόσο θανατώνονται», ανέφερε ο κ. Λάβρεντσιτς σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου και σε άλλα εκτροφεία αλόγων.


«Η μολυσματική ασθένεια μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από κουνούπια και μύγες και ο κίνδυνος είναι μεγάλος τώρα που έρχεται η άνοιξη», δήλωσε ο κ. Λάβρεντσιτς.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων σε συνεργασία με το Δίκτυο Πράξη, μέλος του Enterprise Europe Network – Hellas, και τη HELEXPO διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Το μέλλον της Βιολογικής Γεωργίας: Καλές πρακτικές από την Ευρώπη και την Ελλάδα»

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2009, ώρα 16:00, στο πλαίσιο της έκθεσης Biologica (6-9 Μαρτίου 2009) στο συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός της ΔΕΘ.

Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν οι κατευθύνσεις για το μέλλον της Βιολογικής Γεωργίας, έχοντας ως σημείο αναφοράς το παρόν, καθώς και επιτυχημένες περιπτώσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας από το εξωτερικό.

Στο πρώτο μέρος θα αναλυθούν οι προοπτικές της Βιολογικής Γεωργίας και η παρούσα κατάσταση σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο από τον IFOAM (Διεθνής Ομοσπονδία των Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας) και τη FIBL (Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας).

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών από την Ευρώπη και το εσωτερικό, όπως η εισαγωγή των βιολογικών προϊόντων στα σχολεία της Ιταλίας, η συσκευασία βιολογικών προϊόντων από βρώσιμα υλικά, καθώς και οι αντιοξειδωτικές / αντιγηραντικές ιδιότητες που έχουν τα συστατικά τροφίμων.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων θα λάβει μέρος στην έκθεση Biologica στο περίπτερο 12 διοργανώνοντας την ομαδική συμμετοχή συνολικά 18 εταιρειών μελών του. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια προβολής και προώθησης των ελληνικών πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τα πλεονεκτήματα τους.

Δείτε το Πρόγραμμα:

program_biologica_workshop_-20091

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ πΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Τη δέσμευσή του ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα συγκεκριμενοποιήσει τις δυνατότητες της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικές λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα των πτηνοτρόφων, κατέθεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου έθεσαν στον κ. Παπαδόπουλο σειρά αιτημάτων τους, τα οποία απαιτούν επίλυση. Ο υφυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και ζήτησε τη συνεργασία του Συνδέσμου «για να βελτιώσουμε τις ελλείψεις και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Σ.Π.Ε.Ε. στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής και θα κινηθεί άμεσα και προς την κατεύθυνση αυτή.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε σαφές ότι θα έχει επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους αρμόδιους συναδέλφους τους, ώστε να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν από τα μέλη του Συνδέσμου.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κλειστές για δύο περίπου μήνες παρέμειναν οι ζώνες παραγωγής και αλιείας οστρακοειδών του νομού Θεσσαλονίκης, λόγω της παρουσίας τοξικού φυτοπλαγκτόν που καθιστά απαγορευτική την κατανάλωση μυδιών και άλλων. Γεγονός που είχε επιπτώσεις στο εισόδημα των οστρακοκαλλιεργητών, ωστόσο, μετά τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων, η ζώνη ξανάνοιξε, παραμένει όμως υπό συνεχή παρακολούθηση για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του τοξικού φυτοπλαγκτόν.

«Κάθε χρόνο παράγονται 30.000 τόνοι οστρακοειδή στις καλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου, εκ των οποίων οι 16.000 τόνοι στις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Ωστόσο πέρσι, λόγω έντονης παρουσίας τοξικού φυτοπλαγκτόν οι ζώνες παραγωγής και αλιείας οστρακοειδών έμειναν κλειστές για πέντε συνεχόμενους μήνες, προκαλώντας σοβαρή μείωση στο εισόδημα των οστρακοκαλλιεργητών της τάξης του 40%» αναφέρει ο υπεύθυνος της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τα ερευνητικά προγράμματα Απόστολος Γιάντσης, με αφορμή την σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αντικείμενο την υλοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων στο νερό και τα όστρακα για την ανίχνευση τοξικών μικροφυκών.



Το φαινόμενο της παρουσίας τοξικού φυτοπλαγκτόν, που δεν σχετίζεται με τη ρύπανση αλλά με κλιματολογικές κυρίως συνθήκες, εμφανίστηκε και φέτος, σε μικρότερο όμως βαθμό. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Χρήστο Παρασχούδη, οι ζώνες έκλεισαν τον Ιανουάριο και άνοιξαν πριν λίγες μέρες μετά τα νέα θετικά αποτελέσματα. «Ευελπιστούμε ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η περίοδος μεγάλης παραγωγής μυδιών ξεκινά τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται το καλοκαίρι» σημειώνει χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες της νομαρχίας διαβεβαιώνουν για τους συνεχείς ελέγχους σε εβδομαδιαία βάση ή ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα για την παρουσία τοξινών.



Στο μεταξύ, καλά νέα για τους οστρακοκαλλιεργητές αναμένονται το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια των χάβαρων που διαβιούν στο βυθό της θάλασσας και επιβαρύνονται από τα βαρέα μέταλλα. «Το 1997 απαγορεύτηκε η συγκεκριμένη καλλιέργεια λόγω της παρουσίας βαρέων μετάλλων στο βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου. Ωστόσο η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και η υιοθέτηση της ανακύκλωσης οδήγησε στη μείωση των ποσοτήτων των βαρέων μετάλλων» αναφέρει ο κ. Γιάντσης. Τονίζει μάλιστα ότι μετά και τα θετικά αποτελέσματα πιλοτικού προγράμματος της νομαρχίας και του ΑΠΘ για την παρακολούθηση των βαρέων μετάλλων προωθείται η άρση της απαγόρευσης για την καλλιέργεια των χάβαρων, γεγονός που αναμένεται να δώσει «ανάσα» στους οστρακοκαλλιεργητές του νομού.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

20η DETROP - 2η OENOS - 2η BIOLOGICA: ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με νέες υπηρεσίες και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, επιχειρηματικού, επιστημονικού αλλά και γαστριμαργικού ενδιαφέροντος θα υποδεχθούν φέτος η 20η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού DETROP, η 2η Διεθνής Έκθεση Οίνου OENOS και η 2η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων BIOLOGICA τους επισκέπτες τους στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τις 6 έως και τις 9 Μαρτίου.

Τόσο οι Εκθέσεις DETROP και OENOS, όσο και η 2η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων BIOLOGICA, που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζονται από ενισχυμένο πρόγραμμα πρόσκλησης εμπορικών επισκεπτών και πραγματοποίησης προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων (πρόγραμμα Expopartenariat), ενώ επίσης πλαισιώνονται για πρώτη φορά από τη νέα ηλεκτρονική αγορά After Expo Market, που παρέχεται από τη HELEXPO στους εκθέτες και επισκέπτες των Εκθέσεών της με τη στήριξη του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την επέκταση της δυνατότητας επαφών μεταξύ εμπορικών επισκεπτών και εκθετών, καθώς και από την υπηρεσία ενημέρωσης των επισκεπτών μέσω Bluetooth κ.ο.κ.



Παράλληλα, στους εμπορικούς επισκέπτες των τριών Εκθέσεων προσφέρεται από τη HELEXPO η δυνατότητα δωρεάν εισόδου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο μέσω της νέας υπηρεσίας προεγγραφής, είτε on-line στο www.helexpo.gr/registration, είτε τηλεφωνικά με ένα τηλεφώνημα στο 8008004040 χωρίς χρέωση.



Στην 20η DETROP και την 2η OENOS συμμετέχουν 1.085 εκθέτες, προερχόμενοι από 32 χώρες και συγκεκριμένα από Αίγυπτο, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, HΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κύπρο, Λετονία, Μεγάλη Βρετανία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία, Ταϊβάν, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία. Στην 2η BIOLOGICA συμμετέχουν 98 εκθέτες από την Ελλάδα.



Το στίγμα της φετινής διοργάνωσης δίνουν, επίσης, οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, που πλαισιώνουν τις τρεις Εκθέσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αγροτροφίμων που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής με τη συμμετοχή Βαλκανικών Χωρών που διοργανώνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» με την υποστήριξη της HELEXPO A.E., τα Εργαστήρια Γεύσης που οργανώνει η κίνηση SLOWFOOD, ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, το «Συμπόσιο Αμπέλου και Οίνου», που διοργανώνει η HELEXPO A.E. υπό την αιγίδα της ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου), η Ημερίδα με θέμα «Αρχές και Εργαλεία προσδιορισμού της διάρκειας ζωής των Τροφίμων» που διοργανώνει η Γεωπονική Σχολή-Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ κ.α.



Η 20η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού DETROP, η 2η Διεθνής Έκθεση OENOS και η 2η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων BIOLOGICA, δημιουργούν τη δική τους ξεχωριστή «Γευστική Συμφωνία», με «Αγάπη για τη Ζωή», και για τις επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων - Ποτών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων-ποτών, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ


Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου συγκαλεί εκλογική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων – μελών του, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης την διεξαγωγή εκλογών προς ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της ελεγκτικής επιτροπής του ΣΕΚ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚ στη συνεδρίαση του Νο. 4/19-1-2009 αποφάσισε τη σύγκληση εκλογικής Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων των μελών του για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών προς ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής του.



Κατά τις αρχαιρεσίες θα υπάρξει εκλογή προεδρείου, ενημέρωση για την μέχρι σήμερα πορεία του Συνδέσμου, εκλογή εφορευτικής επιτροπής, έγκριση εκλογής του μέλους του Δ.Σ. που ορίστηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ, εκλογή 20 τακτικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΚ και ισάριθμων αναπληρωματικών για χρονική διάρκεια 4 ετών, καθώς επίσης και εκλογή 3 τακτικών και 1 αναπληρωματικού μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής για χρονικό διάστημα 4 ετών.