PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

ΣΕΚ : ΣΟΒΑΡΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ


Στην διαπίστωση πως δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα βασικά αιτήματα που εδώ και καιρό διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κατά την διάρκεια σημερινής συνεδρίασής του. Αντίθετα, επισημάνθηκε πως η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να οδηγείται στην έξοδο από το επάγγελμα μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, μη αντέχοντας να συνεχίσει με τις παρούσες συνθήκες.

Για τους λόγους αυτούς καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση κατά πρώτον των οικονομικών αιτημάτων του τομέα της κτηνοτροφίας και συγκεκριμένα ζητά:

  • Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων να παγώσουν για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους. Να επεκταθεί η ρύθμιση χρεών για την κτηνοτροφία του Υπουργείου Οικονομίας 2/14709/0025 της 14/4/2009 για όλους τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα.
  • Να δοθεί οικονομική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων, ύψους 250 εκ. ευρώ, δηλαδή το 50% της αποζημίωσης στην φυτική παραγωγή.

Επίσης, επιμένει στην άμεση εφαρμογή του ισοζυγίου κρέατος, θεωρώντας πως η αναστολή που δόθηκε εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Άλλωστε, για το ζήτημα αυτό πρόσφατα κατέθεσε ο ΣΕΚ αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση στον ΕΛΟΓΑΚ, ο οποίος είναι και ο φορέας εφαρμογής του.

Το Δ.Σ. του ΣΕΚ αποφάσισε να ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την συνέχιση και υλοποίηση των Μικρών Σχεδίων βελτίωσης, τα οποία έχουν βαλτώσει και δεν προωθείται η υλοποίησή τους από την νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ πάνω από χίλιες αιτήσεις κτηνοτρόφων λιμνάζουν στα συρτάρια των υπηρεσιών.

Ακόμη, αποφάσισε την συμμετοχή του ΣΕΚ στο 2ο Φεστιβάλ ελληνικού γάλακτος και τυριού, που θα πραγματοποιηθεί στις 2,3 και 4 Οκτωβρίου, με την διοργάνωση ημερίδας και παρουσία στον χώρο της έκθεσης με περίπτερο.

Τέλος, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας θεωρεί πολύ σημαντικό ζήτημα την ενότητα όλων των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση και αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενοποίηση όλων των φορέων, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουνε αγωνιστικά και αποτελεσματικά την ικανοποίηση των αιτημάτων του κτηνοτροφικού κόσμου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ......


Δεν φοβάμαι να το πω δημόσια, ότι η κτηνοτροφία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε την προσοχή που της άρμοζε. Αυτό όμως έχει αλλάξει και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Παπαδόπουλος από το βήμα του Παμφωκικού Κτηνοτροφικού Συνεδρίου, κάνοντας.......
ταυτόχρονα ένα μίνι απολογισμό της πεντάμηνης παρουσίας του στο υπουργείο. «Το θέμα της ομιλίας μου σήμερα τόνισε , αφορά την σημερινή πολιτική του ΥΠΑΑΤ για την κτηνοτροφία. Και το τονίζω αυτό, για να ξεκαθαρίσω για άλλη μία φορά, ότι η κτηνοτροφία όλης της Ελλάδας, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου και της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. «Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω του ότι πρόκειται για έναν κλάδο από τον οποίο τρέφονται και ζουν χιλιάδες οικογένειες στην ελληνική επαρχία. Συμβαίνει γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η εγχώρια παραγωγή των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων όπως το γάλα, τα τυροκομικά, το κρέας, το μέλι αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό, με μοναδική ποότητα και διατροφική αξία. Πρόκειται για ένα μοναδικό προνόμιο για το οποίο λίγες χώρες στον κόσμο μπορούν να υπερηφανεύονται.» «Επιπλέον γνωρίζουμε και δεν φοβάμαι να το πω δημόσια, ότι η κτηνοτροφία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε την προσοχή που της άρμοζε. Αυτό όμως έχει αλλάξει και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.» «Μέχρι σήμερα, -πέντε μήνες μετά την ανάληψη μας της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, - έχουν δοθεί σημαντικές λύσεις σε θεσμικά και χρόνια προβλήματα του κλάδου».
«Και αναφέρω ενδεικτικά:

1) την εφαρμογή μηνιαίων ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων κρέατος,


2) τον καθορισμό των αναγραφόμενων στοιχείων σχετικά με την καταγωγή-προέλευση του κρέατος στις ετικέτες ζυγιστικών μηχανών


3) την προαιρετική ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ» για το βoειο-μοσχαρίσιο κρέας


4) την μείωση του ΕΤΑΚ για τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις


5) την ενίσχυση του κλάδου της Μελισσοκομίας»


«Και φυσικά, δεν επαναπαύομαστε και δεν σταματάμε εκεί.»
«Στο πλαίσιο ενίσχυσης της ελληνικής κτηνοτροφίας και του διαλόγου με τα συνδικαλιστικά όργανα και τους αρμόδιους φορείς υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά μέτρα που θα δώσουν σημαντική ανάσα στον κλάδο. Κεντρικές κατευθύνσεις των δράσεων μας για την ανάπτυξη και ενίσχυση της κτηνοτροφίας είναι: η βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου με έμφαση στην ποιότητα και στην τυποποίηση των γεωργικών - κτηνοτροφικών προϊόντων και στην ενίσχυση των μηχανισμών προώθησης και προβολής τους. η ενίσχυση αγροτικών δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον, βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, διασύνδεση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες των κατοίκων καθώς και με τις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις.» «Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι χρειάζεται να έχουν δυνατότητες οργανωμένης προώθησης των προϊόντων τους, το οποίο όμως δεν γίνεται αυτόματα. Η αγροτική ανάπτυξη χρειάζεται υποδομές επιχειρηματικού χαρακτήρα. Αυτό αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις αγροτικές επιχειρήσεις νέου τύπου. Ο έλληνας κτηνοτρόφος πρέπει να αξιοποιήσει συλλογικές επιχειρηματικές προσπάθειες με σύγχρονες, μεγάλες και ενιαίες συνεταιριστικές ενώσεις, με δυναμικές επιχειρήσεις στην αγροτική μεταποίηση, με οργανωμένα δημοπρατήρια, με διεθνείς εκθέσεις για προβολή των προϊόντων.» «Για να διασφαλίζεται καλύτερα η σταθερότητα στο κτηνοτροφικό εισόδημα, ο έλληνας κτηνοτρόφος θα πρέπει να επεκταθεί και σε δραστηριότητες, οι οποίες συνδυάζουν εισοδήματα σε διαφορετικές περιόδους του χρόνου. Η κτηνοτροφική δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί με άλλες πρωτοβουλίες είτε τουριστικού χαρακτήρα μέσα από τα προγράμματα αγροτουρισμού είτε παραγωγικού χαρακτήρα μέσα από την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες συσκευάζουν, τυποποιούν και προωθούν τα αγροτικά προϊόντα.» «Το μήνυμα του σημερινού συνεδρίου είναι για εμένα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη της ποιότητας, του ποιοτικού και διαφοροποιημένου προϊόντος, των εξειδικευμένων αγορών υψηλών απαιτήσεων, των καταναλωτών με υψηλότερο εισόδημα. Τα ελληνικά προϊόντα και οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να εμφανίσουν συνέχεια και βεβαιότητα στην ποιότητα.»

ΠΡΩΤΗ Η BIOHELLAS

BIOHELLAS


Η BIOHELLAS συνεχίζει την δυναμική της ανάπτυξη στον τομέα της πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων και εγγυάται με ακεραιότητα και αξιοπιστία την ποιότητα και την ασφάλεια των βιολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την κλαδική μελέτη της Hellastat η BIOHELLAS είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα έχοντας 12.332 πιστοποιημένους πελάτες. Επιπλέον η BIOHELLAS είναι στην κορυφαία δεκάδα των μεγαλύτερων οργανισμών πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο (Organic Certification Directory 2008) και είναι ο μοναδικός οργανισμός που μπορεί να ελέγχει και να πιστοποιεί βιολογικά προϊόντα σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ
BIOHELLAS

12332

50%

ΔΗΩ

8672

35%

ΛΟΙΠΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ,

Q WAYS,

A CERT,

IRIS,
ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ,

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α.Ε.,

LACON HELLAS,

GMCert,

ΦΙΛΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Α.Ε.

3725

15%


ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΡΙΜ ΣΤΟ ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ


190 ευρώ ανά επιλέξιµο σφάγιο ταύρου και 220 ευρώ ανά επιλέξιµη µοσχίδα αναπαραγωγής κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, καθορίστηκε το ποιοτικό πριμ βόειου κρέατος για το έτος 2008 με απόφαση του υφυπουργού ......

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου.Στην απόφαση επισημαίνεται ότι «κατά παρέκκλιση για τα µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ενίσχυση µπορεί να χορηγηθεί ανεξάρτητα της ταξινόµησης, υπό την προϋπόθεση ότι τα σφάγια πληρούν το κριτήριο του βάρους και των ελάχιστων γεννήσεων».

ΝΕΑ <<ΠΡΑΣΙΝΗ>> ΦΥΛΗ ΑΓΕΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕΘΑΝΙΟΥ
«Πράσινη» ράτσα αγελάδας θα ρεύεται λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Τορόντο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Καναδοί ερευνητές εφαρμόζουν την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων για να δημιουργήσουν μια νέα ράτσα αγελάδας που θα ρεύεται λιγότερο μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι εκτρεφόμενες αγελάδες ευθύνονται σήμερα για τα τρία τέταρτα της συνολικής παγκόσμιας εκπομπής μεθανίου, δείχνουν τα στοιχεία του καναδικού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον του Καναδά, ο καθηγητής Στίβεν Μουρ έχει ήδη δημιουργήσει αγελάδες που εκπέμπουν 25% λιγότερο μεθάνιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ερευνητής προσπαθεί τώρα να εκτιμήσει την αποδοτικότητα και άλλες παραμέτρους της νέας ράτσας και συνεχίζει τις έρευνες για την αναγνώριση των γονιδίων που επηρεάζουν την παραγωγή μεθανίου και την πάχυνση των ζώων.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύτηκαν φέτος στο Journal of Animal Science.

Το μεθάνιο παράγεται από βακτήρια ζουν στο πεπτικό σύστημα των βοοειδών και διασπούν την κυτταρίνη των φυτικών ζωοτροφών.

Μια άλλη τακτική για τον περιορισμό της εκπομπής μεθανίου είναι η μείωση της περιεκτικότητας των ζωοτροφών σε γρασίδι και άλλα «φτωχά» συστατικά και ο εμπλουτισμός τους με φυτικά έλαια.

Στο Νιού Χάμπσαϊρ, η εταιρεία βιολογικού γιαουρτιού Stοnyfield, που ανήκει κατά το μεγαλύτερο μέρος της στον όμιλο Danone, κατάφερε να μειώσει κατά 12% τις εκπομπές των κοπαδιών της εμπλουτίζοντας τις ζωοτροφές με τριφύλλι, λιναρόσπορο και κανναβούρι.

«Αν όλοι οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων στις ΗΠΑ μείωναν τις εκπομπές κατά 12%, η μείωση αυτή θα αντιστοιχούσε στην απομάκρυνση από το δρόμο περίπου μισού εκατομμυρίου αυτοκινήτων» σχολίασε στο Reuters η αντιπρόεδρος της Stοnyfield Natural Resources Νάνσι Χίρσμπεργκ.

Newsroom ΔΟΛ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΤΖΟΡΤΖΑΚΗ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Β. ΕΞΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων με στομαχικό βώλο»


«Οι κτηνοτρόφοι χάνουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις που επρόκειτο να εισπράξουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων με στομαχικό βώλο». Αυτό καταγγέλλει ο βουλευτής και πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Έξαρχος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

Στην ερώτησή του ο κ. Έξαρχος επισημαίνει ότι «όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα «Ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων με στομαχικό βώλο» το 2006, κάθε κτηνοτρόφος που συμμετείχε θα έπαιρνε επιδότηση για πέντε χρόνια για τον αριθμό των ζώων άνω των έξι μηνών που κατείχε το 2006. Η συνολική επιδότηση για την πενταετία ήταν 26,17€ ανά ζώο.

Ο 1ος χρόνος (2007) πληρώθηκε όπως αναφέρεται στην απόφαση του προγράμματος και με βάση τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο κάθε κτηνοτρόφος με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Το 2ο χρόνο όμως χωρίς καμία εξήγηση η απόφαση άλλαξε και η 2η δόση έγινε εξοφλητική, με το συνολικό ποσό ανά ζώο να μειώνεται σε 18,93€.

Στο συνολικό ποσό των υπολοίπων τεσσάρων ετών τίθεται όριο 3.000€ με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι να χάνουν επιδοτήσεις ενώ ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», αναφέρει ο κ. Β. Έξαρχος κι ερωτά τον υπουργό «για ποιο λόγο έγιναν οι αλλαγές στο πρόγραμμα «Ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων με στομαχικό βώλο» με αποτέλεσμα αρκετοί κτηνοτρόφοι να χάνουν σημαντικά ποσά επιδοτήσεων;»

ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ ;

Μπορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το κρέας από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων, όπως η προβατίνα Ντόλι, να φτάνει στα πιάτα των καταναλωτών, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. άναψε πρόσφατα το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο που αφενός μεν θα προβλέπει αυστηρότερες ρυθμίσεις και ελέγχους σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αφετέρου δε θα επιτρέπει τη διακίνησή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΝΒ», το πρώτο βήμα έγινε στις Βρυξέλλες, διότι στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη νέα Οδηγία της Ε.Ε. για το κρέας και το γάλα από κλωνοποιημένα ζώα, πρυτάνευσε η λογική: «καλύτερα μια ελεγχόμενη κατανάλωση, παρά η ανεξέλεγκτη διακίνησή του επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο».

Μάλιστα, η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Ίλζε Άιγκνερ, μιλώντας στην «ΝΒ» υποστήριξε πως πρόκειται «για ένα βήμα προόδου» και επισήμανε ότι «το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα δεν επιτρέπεται να διοχετεύεται στην κατανάλωση αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ρύθμιση σε ό,τι αφορά στους απογόνους των κλωνοποιημένων ζώων. Θέλουμε να πετύχουμε μια αυστηρότερη διαμόρφωση του πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το «όχι» του Ευρωκοινοβουλίου και το ζήτημα ηθικής

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε, επιτρέπεται ήδη η κατανάλωση κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα κι αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, μπορεί να διακινηθεί και στις 27 αγορές των χωρών-μελών της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάστηκε τη σχετική Οδηγία, την οποία όμως πρέπει να εγκρίνει και το Ευρωκοινοβούλιο. Πάντως, τον περασμένο Μάρτιο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είχε ταχθεί κατά της κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και απογόνους τους.

Από την πλευρά του, ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, Πέτερ Λίζε, μιλώντας στην «ΝΒ», υπογράμμισε πως στόχος του Σώματος δεν ήταν «να μην περιληφθούν γενικώς στη νέα Οδηγία περί τροφίμων εκείνα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα αλλά αυτά να υπόκεινται σ' ένα αυστηρότερο πλαίσιο. Αυτό, διότι δεν πρόκειται μόνο για θέματα διατροφής αλλά και για ζητήματα προστασίας των ζώων. Επιπλέον, τίθεται και το ζήτημα ηθικής εάν τελικά επιτρέπεται ή όχι η κλωνοποίηση ζώων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη χρονιά η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων, η EFSA, αποφάνθηκε πως η κατανάλωση κλωνοποιημένου κρέατος είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, όμως, αποφάνθηκε και ότι η κλωνοποίηση επηρεάζει σε βάθος χρόνου την υγεία των κλωνοποιημένων ζώων. Σε επίπεδο ηθικής, επομένως, υπάρχουν επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά. Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν πως με την ελεύθερη κατανάλωση κλωνοποιημένου κρέατος σπάει ένας ακόμα φραγμός και επομένως θα φτάσουμε και στην κλωνοποίηση ανθρώπου.


Στο διά ταύτα, λοιπόν, ο ευρωβουλευτής Λίζε υποστηρίζει πως «δεν θέλουμε να επιτραπεί στην Ευρώπη η κλωνοποίηση ζώων ούτε θέλουμε να επιτραπούν προϊόντα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα». Η τοποθέτησή του αυτή προδιαγράφει και τη σκληρή στάση που θα τηρήσουν οι ευρωβουλευτές. Ήδη, η οργάνωση Food Watch ζήτησε να θεσπιστεί τουλάχιστον η υποχρέωση αναγραφής στη συσκευασία ότι πρόκειται για προϊόν που προέρχεται από κλωνοποιημένο ζώο.

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ & ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΟΓΑΚ


Την κατάργηση της εισφοράς προς τον ΕΛΟΓΑΚ και την απόσυρση νομοσχεδίου, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χονδρική πώληση κρέατος από εμπόρους εκτός κεντρικών κρεαταγορών Θεσσαλονίκης και Αθηνών, ζητά ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος για την Προστασία και Ανάπτυξη της Ελληνικής Παραγωγής Εμπορίας και Μεταποίησης Κρέατος Β.Ελλάδος (ΣΠΑΚΒΕ).

Ο ΣΠΑΚΒΕ, που αριθμεί περίπου 70 μέλη (παραγωγούς, σφαγεία, τυποποιητές, διακινητές εμπόρους), από τη Θεσσαλία μέχρι την ανατολική Μακεδονία-Θράκη, πραγματοποίησε την Δευτέρα 22 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη δημόσια εκδήλωσή του.

Η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου ζητά επίσης την ακύρωση ή τροποποίηση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία επιβάλλεται να αναφέρεται στις αυτοκόλλητες ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών των κρεοπωλείων η καταγωγή-προέλευση του κρέατος χοίρων, αμνοεριφίων και πουλερικών.

Όπως δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος του Συλλόγου, Δ. Χατζηγεωργίου (εταιρία "Έδεσμα"), η αναφορά της «εθνικής» καταγωγής του κρέατος αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και προκαλεί προβλήματα και αναστάτωση στους εμπόρους. Μάλιστα, ήδη, υπάρχει δεδικασμένο για αντίστοιχη περίπτωση στην Ιρλανδία.

Με εξαίρεση τα βοοειδή, που έχουν ήδη «ταυτότητα», στο πλαίσιο μέτρου για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, τα υπόλοιπα κρέατα δεν είναι δυνατόν να αναφέρονται ως ελληνικά, αλλά μόνο ως προέλευσης ΕΕ. Καταγγελία για παράβαση κοινοτικού δικαίου έχει ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το συγκεκριμένο θέμα το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Ξάνθης (στις 27/5).

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΟΓΑΚ και την εισφορά, ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι τα προβλήματα ελέγχου διακίνησης κρέατος έχουν να κάνουν κυρίως με την πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών (πχ. Κτηνιατρική Υπηρεσία, νομαρχίες, ΕΦΕΤ).

"Σε όλους αυτούς τους φορείς προστίθεται ένας ακόμη, ο ΕΛΟΓΑΚ, που υποτίθεται ότι θα διαχειρίζεται κάτι σαν βάση συλλογής στοιχείων, ενώ υπάρχει ήδη ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), που θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Άποψη μας είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ούτε του ΕΛΟΓΑΚ, ούτε βέβαια της εισφοράς», υπογράμμισε

Σε σχέση, τέλος, με το ζήτημα της χονδρικής πώλησης κρέατος εκτός κεντρικών κρεαταγορών, ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο -που στην ουσία βασίζεται, όπως ισχυρίστηκε, σε βασιλικό διάταγμα του 1955- βγάζει εκτός αγοράς δεκάδες επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα καλύπτουν περί το 80% της αγοράς της Θεσσαλονίκης."Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ορίζει ότι η λειτουργία των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων εκτός αγοράς επιτρέπεται μόνο αν έχουν κεντρικό κατάστημα εντός αυτής. Δηλαδή ολόκληρα εργοστάσια,10.000 τ.μ, εκτός αγοράς πρέπει να γίνουν ...υποκαταστήματα. Από την άλλη, ακόμη κι αν η κρεαταγορά λειτουργήσει στην πλήρη δυναμικότητά της, δεν θα μπορεί να καλύπτει πάνω από το 10-20% της ζήτησης. Το νομοσχέδιο είναι εντελώς αστήρικτο", κατέληξε.

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ;

10-05-07_1286593_21


Στις μονάδες εντατικής κτηνοτροφίας, όπου τα ζώα στοιβάζονται σε συνθήκες ασφυκτικές και γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, είναι ορατός ο κίνδυνος ανάπτυξης νέων ιών, που περνούν και στον άνθρωπο. Από μια τέτοια μονάδα ξεπήδησε η γρίπη Α.

Το 1998, σε χοιροτροφείο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, είχε κάνει την εμφάνισή της μια εξαιρετικά παθογόνος μορφή της γρίπης των χοίρων. Τα επόμενα χρόνια, ο ιός έκανε σταθερά την εμφάνισή του εκεί, κάθε φορά και λίγο πιο ισχυροποιημένος. Ηταν τότε που, σε άρθρο τους στο περιοδικό «Science», μια ομάδα επιστημόνων είχαν εκφράσει φόβους ότι κάποιο από αυτά τα υβρίδια θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανθρώπινη γρίπη. Τα αποτελέσματα -έλεγαν- θα ήταν ολέθρια…

Ουδείς γνωρίζει εάν η σημερινή (σχεδόν) πανδημία της «νέας γρίπης» -μετονομάστηκε έτσι κατόπιν πιέσεων του ισχυρού κτηνοτροφικού λόμπι- έχει τις ρίζες της σε εκείνη την υπόθεση.

Αλλωστε, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Μεξικό σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη μονάδα Granjas Carroll (θυγατρικής της αμερικανικής Smithfield, της μεγαλύτερης εταιρείας εκτροφής χοίρων στον κόσμο) στην επαρχία Λα Γκλόρια, από όπου ξεπήδησαν τα πρώτα κρούσματα, το τι δηλαδή συνέβη ώστε να «θεριέψει» ο ιός και να βγει από τα «τείχη» της μονάδας, ήταν εξαιρετικά ελλιπή. Και μάλλον θα παραμείνουν έτσι.

Περιέργως, η «προηγμένη» Ε.Ε., η οποία προσφάτως έχει αλλάξει άρδην το καθεστώς στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων -επιβάλλοντας, μεταξύ άλλων, αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση αντιβιοτικών και άλλων σκευασμάτων-, δεν φαίνεται να πιέζει το Μεξικό για εξηγήσεις.

Το ερώτημα πάντως παραμένει. Μπορούν στα σύγχρονα κτηνοτροφεία να «καλλιεργηθούν» επικίνδυνες για τα ζώα και τους ανθρώπους ασθένειες και σε τι βαθμό; Πέρυσι, το ερευνητικό κέντρο Pew (ΗΠΑ) εξέδωσε μια σημαντική έρευνα για τη βιομηχανική κτηνοτροφία.

Οπως υποστήριζαν οι ερευνητές, στις κτηνοτροφικές μονάδες, εκεί όπου τα ζώα στοιβάζονται κυριολεκτικά το ένα δίπλα στο άλλο, σε συνθήκες ασφυκτικές, είναι ορατός ο κίνδυνος ανάπτυξης νέων ιών μέσω μετάλλαξης ή ανασυνδυασμού γονιδίων. Ο λόγος είναι προφανής: σε μεγάλες συγκεντρώσεις ζώων, οι ιοί ανακυκλώνονται αδιάκοπα και εξελίσσονται ραγδαία.

«Η μεγάλη συγκέντρωση παραγωγικών ζώων, θηλαστικών και πτηνών, έχει ως αποτέλεσμα, πολλές φορές, τη μεγιστοποίηση των προβλημάτων υγείας του ζωικού πληθυσμού», εξηγεί ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας και πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας κ. Σπύρος Κυριάκης.

«Εχει όμως και ως αποτέλεσμα, ειδικά σε χώρες υψηλής κτηνιατρικής υποστήριξης, την εφαρμογή προηγμένων πρακτικών κτηνιατρικής βιοασφάλειας που μειώνουν στο ελάχιστο αυτόν τον κίνδυνο». Επί της ουσίας, ο κ. Κυριάκης λέει ότι στην Ε.Ε., όπου έχουν θεσπιστεί κανόνες γύρω από την εκτροφή ζώων, ο κίνδυνος είναι μικρότερος. «Η αναπαραγωγή νέων υποτύπων της γρίπης σε χοίρους παρατηρείται κυρίως σε περιοχές τριτοκοσμικές, όπου υπάρχει απόλυτος συγχρωτισμός ανθρώπων και ζώων».

Υποπτα τα αντιβιοτικά

«Κλειδί» του προβλήματος αποτελεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Οπως εξηγεί ο καθηγητής στη Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Παντελής Ζωιόπουλος, μέχρι πριν από πέντε χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης αντιβιοτικών αφορούσε τα αγροτικά ζώα και όχι τον άνθρωπο! «Μάλιστα, ο κύριος όγκος αφορούσε τη χρήση των αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων (αναβολικών) για τα ζώα. Ομως, λόγω της αναπτυχθείσας αντίδρασης από μέρους της επιστημονικής κοινότητας, κυρίως μετά την είσοδο της Σουηδίας στην Ε.Ε., η οποία είχε απαγορεύσει τη χρήση τους ως αναβολικών στα ζώα, από το 2005, η χρήση τους ως αναβολικών απαγορεύτηκε στην επικράτεια της Ε.Ε.».

Η αιτία ήταν ότι, λόγω της χρήσης αντιβιοτικών ως προληπτικό και αυξητικό μέτρο, αναπτύσσονταν ανθεκτικά στελέχη των μικροβίων στα ζώα, τα οποία είναι κοινά με εκείνα για τον άνθρωπο. Με άλλα λόγια, η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού των ζώων, που, σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση των εμβολίων, δημιουργεί εύφορο έδαφος για την εγκατάσταση νέων ιώσεων.

Ενώ όμως στην Ευρώπη η χρήση των αντιβιοτικών απαγορεύτηκε -με αποτέλεσμα βέβαια να αυξηθεί το κόστος παραγωγής κατά 5%!-, στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και στις ΗΠΑ, όπως τονίζει ο κ. Κυριάκης, τα σκευάσματα αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ασύστολα και χωρίς κτηνιατρικό έλεγχο. «Το αποτέλεσμα είναι η κάθετη αύξηση των παθογόνων βακτηρίων, υπεύθυνων για σοβαρότατα ανθρώπινα νοσήματα.

Παράγεται δηλαδή ένα παθογόνο βακτήριο στο στάβλο, το οποίο προκαλεί αρρώστια στον άνθρωπο και είναι ταυτόχρονα ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά!» Εχει βρεθεί μάλιστα ότι το 50% των παθογόνων στελεχών βακτηρίων παράγονται στους χώρους εντατικής κτηνοτροφίας (το υπόλοιπο 50% στα νοσοκομεία).

Ο ρόλος της διατροφής

Σύμφωνα με τον κ. Ζωιόπουλο, η βιολογική κτηνοτροφία θα μπορούσε να αποτελέσει πρόταση επίλυσης του προβλήματος. «Ομως, η αλήθεια είναι ότι η γενίκευσή της δεν είναι εύκολη υπόθεση και αφορά ένα περιορισμένο αγοραστικό κοινό. Και αυτό γιατί η βιολογική εκτροφή απαιτεί περισσότερο χρόνο, μεγαλύτερους χώρους, οι βιολογικές ζωοτροφές είναι δυσεύρετες… και στοιχίζουν περισσότερο», τονίζει. «Ισως η εφαρμογή της ολοκληρωμένης γεωργίας στη φυτική παραγωγή, με τη μερική χρήση χημικών, να αποτελεί εναλλακτική και πιο βιώσιμη λύση.

Η εντατική κτηνοτροφία καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα εφοδιασμού του ανθρώπου με πρωτεΐνη. Μπορεί η ζωική πρωτεΐνη να είναι η καλύτερη, αλλά πρωτεΐνη έχουν και τα φυτά. Ορισμένα μάλιστα, όπως τα ψυχανθή (όσπρια), έχουν αυξημένο περιεχόμενο σε πρωτεΐνη.

Δυστυχώς, εδώ παρεμβάλλονται οι διατροφικές συνήθειες ενός λαού και μπερδεύουν τα πράγματα. Οι Ελληνες, π.χ., προτιμούν αρνί και μοσχάρι γάλακτος, τυρί φέτα, γιαούρτι πρόβειο.

Γενικώς, το θέμα της μορφής με την οποία πρέπει να ασκείται η κτηνοτροφία του μέλλοντος πρέπει να αποτελεί επί της αρχής έναν νέο τρόπο σκέψης. Δηλαδή, να αποτελέσει μια φιλοσοφία στάσης απέναντι στο μείζον θέμα της κάλυψης των αναγκών του ανθρώπου σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη».

Από την Νίνα Γιάνναρου

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ζητά η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), προειδοποιώντας ότι αν το αίτημά της δεν εισακουστεί και τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου δεν επιλυθούν, τότε η διοίκησή της θα προτείνει στους κτηνοτροφικούς φορείς δυναμικές κινητοποιήσεις, με τον αποκλεισμό τελωνείων και κομβικών οδικών σημείων, όπως τα Τέμπη και ο Ισθμός.

Η ύστατη λύση θα είναι ένα «φθινοπωρινό οδοιπορικό κτηνοτροφικών κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο, αρχής γενομένης από την Κομοτηνή», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΠΕΚ, όπου τονίζεται επίσης ότι «τα προβλήματα των κτηνοτρόφων παραμένουν άλυτα και τα αιτήματα ανικανοποίητα».

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στη διάρκεια συνεδρίασης του 15μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΚ στον Αλμυρό Βόλου, παρουσία και άλλων προέδρων κτηνοτροφικών συλλόγων από όλη τη χώρα.

ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 17 ΤΟΝΟΙ ΓΑΡΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

http://panathinaeos.files.wordpress.com/2008/11/shrimp_shop.gif


Κατασχέθηκε στις 25 Ιουνίου ποσότητα δεκαέξι χιλιάδων κιλών και επτακοσίων σαρανταέξι γραμμαρίων κατεψυγμένων μαλακοστράκων (γαρίδες προβασμένες) από το Σταθμό Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε) Λιμένα Πειραιά, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που εισάγονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη, η ανωτέρω ποσότητα, η οποία εισήχθη από την Ινδία, κατασχέθηκε επειδή διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο η παρουσία συνθετικών χρωστικών Ε122 και Ε110 χωρίς να αναγράφονται στη συσκευασία, κατά παράβαση του άρθρου 11 του Κώδικα Τροφίμων.

Από το (Σ.Υ.Κ.Ε) Λιμένα Πειραιά κατασχέθηκε επίσης και ποσότητα εικοσιτεσσάρων χιλιάδων κιλών και επτακοσίων εβδομήντα τεσσάρων γραμμαρίων κατεψυγμένων αλιευμάτων που εισήχθησαν στη χώρα μας από τη Σενεγάλη λόγω μη πιστοποίησης του συγκεκριμένου εμπορεύματος.

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Θετικά κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έκθεση που συνέταξε, τα αποτελέσματα της τρίχρονης προσπάθειας (2006-2008) για την απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν και τα προσεχή χρόνια.

Η κοινοτική αλιευτική νομοθεσία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφέστερη και οι δαπάνες εφαρμογής της για τις υπηρεσίες και για τους χειριστές της έχουν μειωθεί, δήλωσε ο Επίτροπος Αλιείας κ. Τζόε Μποργκ.

Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε, το απλούστερο δεν σημαίνει ακόμα απλό και γι αυτό πρέπει να γίνουν περισσότερα, τόσο για τη βελτίωση των νομικών ρυθμίσεων, όσο και για τον περιορισμό των δαπανών στη διαχείριση της αλιευτικής πολιτικής

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
Διπλασιασμό των χορηγούμενων κρατικών ενισχύσεων, των λεγόμενων de minimis, και ευελιξία στην εφαρμογή της εξισωτικής αποζημίωσης, προκειμένου να είναι δυνατή η στοχευμένη αύξησή τους, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουν Έλληνες και Ευρωπαίοι γαλακτοπαραγωγοί, ζήτησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης από το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., πέραν των κλασικών μέτρων στήριξης της αγοράς του τομέα.

Στο διαρθρωτικό πεδίο, επίσης, ζήτησε τη δυνατότητα γενετικής βελτίωσης του ζωικού κεφαλαίου και παράλληλα για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, την καταβολή αποκλειστικά της κοινοτικής συνδρομής.


Το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεδρίασε στις 22 και 23 Ιουνίου, στo Λουξεμβούργο, και τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Χρήστο Αυγουλά.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο υφυπουργός έκανε τις εξής παρεμβάσεις:

  • Στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου συμπερασμάτων για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013 και τις άμεσες πληρωμές, ο επανέλαβε για μια ακόμα φορά τη θέση της χώρας μας για τη μεγάλη σημασία της ΚΑΠ για τους ευρωπαίους αγρότες και μετά το 2013 και επισήμανε ότι δε νοείται Κοινή Αγροτική Πολιτική χωρίς ισχυρό πρώτο Πυλώνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία και την αναγκαιότητα των άμεσων ενισχύσεων.
  • Το Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης συμπεράσματα, σχετικά με την ανάδειξη της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Ο υφυπουργός, κατά την παρέμβασή του, ζήτησε από το Συμβούλιο και την Επίτροπο τη διατήρηση και βελτίωση των προτύπων εμπορίας, με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και της διαφορετικότητας των προϊόντων της χώρας μας αλλά και των προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, καθώς και την ενδυνάμωση της προστασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο όλων των γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ) που έχουν καταχωρισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Για τον επαναπροσδιορισμό των μειονεκτικών περιοχών επί τη βάσει νέων βιοφυσικών κριτηρίων, έγιναν αποδεκτά από το Συμβούλιο σχετικά αιτήματα της χώρας μας που θα επιτρέψουν τη νέα οριοθέτηση των περιοχών αυτών, με σαφή επιστημονική τεκμηρίωση και ακρίβεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής υπαίθρου, ενώ θα συγχρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους η διαδικασία της νέας αυτής ταξινόμησης.
  • Ο κ. Κιλτίδης, κατά τη συζήτηση του σχετικού θέματος, ζήτησε τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της διαμόρφωσης των τιμών σε ολόκληρο τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Οι μηχανισμοί παρέμβασης για τον ως άνω έλεγχο πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο κοινοτικό κεκτημένο, τόνισε ο υφυπουργός.

Τα αλιευτικά θέματα

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των θεμάτων αλιείας και ειδικότερα για την αναμόρφωση της πολιτικής ελέγχου, ο υφυπουργός τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζεται σε κανόνες απλούς, κατανοητούς και εφαρμόσιμους, υπογραμμίζοντας ότι κατά το σχεδιασμό της, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των στόλων της Μεσογείου. Επίσης, υποστήριξε, ότι η αλιεία μικρής κλίμακας πρέπει να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής διατάξεων δυσανάλογων σε σχέση με τη δραστηριότητά της και τις ποσότητες που αλιεύει, ενώ το σύστημα ελέγχου μπορεί να εμπλουτιστεί με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών για τα αλιευτικά σκάφη μεγάλης κλίμακας, με την αντίστοιχη οικονομική στήριξη. Όσον αφορά στις κυρώσεις, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές αλλά ταυτόχρονα και λογικές, με διαφοροποίηση στα σκάφη της μικρής παράκτιας αλιείας.


Στο κείμενο συμπερασμάτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Υδατοκαλλιέργειας, το Συμβούλιο υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις. Ο υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης μιας εκστρατείας με στόχο την αντικειμενική ενημέρωση των καταναλωτών, για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. Επίσης, υποστήριξε ότι επιβάλλεται η ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, ανεξαρτήτως μεγέθους και περιοχής εγκατάστασής τους, γεγονός που καθίσταται πλέον επιτακτικό, λόγω των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο υφυπουργός είχε συναντήσεις με τους Επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας, Υγείας και Καταναλωτών, κυρία Mariann Fischer Boel, κύριο Joe Borg και κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου. Ο υφυπουργός συναντήθηκε επίσης και αντάλλαξε απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος με ομολόγους του υπουργούς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων του νομού Δράμας θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Ιουνίου μέχρις και τις 30 του μήνα.
Η εκπαίδευση εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας του μελιού στη χώρα μας.
Είναι ένα ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών ημερών, ήτοι συνολικά 18 ωρών και θα το παρακολουθήσουν όσοι από τους μελισσοκόμους του Νομού μας το επιθυμούν.
Η εκπαίδευση θα είναι απογευματινή και θα ξεκινά στις 15.00’. Θα υλοποιηθεί δε σε αίθουσα του Κέντρου «Δήμητρα» Δράμας (πρώην Κ.Ε.Γ.Ε.).
Οι εκπαιδευτές θα είναι ειδικοί επιστήμονες από το χώρο του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ και του ΕΘΙΑΓΕ.

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΝΒΑΤο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της παραγωγής της νέας πτέρυγας των κτηριακών εγκαταστάσεων της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου, που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς εγκαινίασε την Κυριακή 21 Ιουνίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Η μονάδα αυτή περιελήφθη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας του Γ' Κ.Π.Σ. με χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ και με ιδία συμμετοχή το 50%.


Κατά το χαιρετισμό του ο υφυπουργός επαίνεσε την επενδυτική πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και υπογράμμισε το δυναμικό ρόλο που διαδραματίζει η μεταποιητική μονάδα στην παραγωγή αλλά και στην τόνωση της απασχόλησης της ευρύτερης περιοχής που αναμένεται να ενταθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κιλτίδης στα επιτεύγματα του εκσυγχρονισμού της μονάδας δηλ. στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κονσερβοποιημένων αλιευμάτων, στην υγιεινή και ασφάλειά τους ως επίσης και στην ανάπτυξη του τομέα των κατεψυγμένων προϊόντων και της τυποποίησής τους με αυστηρές προδιαγραφές.

Ο υφυπουργός δήλωσε τέλος ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα σταθεί αρωγός σε επενδύσεις που έχουν ως κύριο προσανατολισμό τους την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων προς όφελος της απασχόλησης και της εθνικής μας οικονομίας.

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Από το Κέντρο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ξάνθης ανακοινώνεται ότι από τις 1 έως τις 3 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου (πρώην ΚΕΓΕ Ξάνθης), πρόκειται να πραγματοποιηθεί τριήμερο σεμινάριο με γενικό θέμα : Σύγχρονη Μελισσοκομία.

Εκπαιδευτές θα είναι ο κ. Λιάκος Βασίλειος και η κα. Λαζαρίδου Ελισάβετ.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ξάνθης «Αρισταίο» (τηλ. 254...) ή με το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ξάνθης (τηλ. 254...), για τον καθορισμό των απαραίτητων λεπτομερειών.

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Η ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΓΑΙΟΥ (ΚΟΝΒΑ) ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Παρά την κρίση η Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου (ΚΟΝΒΑ) προχωρά σε επενδύσεις και συγκεκριμένα διεύρυνε τις εγκαταστάσεις της με νέα πτέρυγα, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Κιλτίδης, το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιουνίου στις 12 π.μ., στη Βιομηχανική Περιοχή Σταυροχωρίου Κιλκίς.

Το σύνολο της επέκτασης καταλαμβάνει περίπου 1.500 τμ. Κύριος στόχος της επένδυσης είναι αφενός η καλύτερη απορρόφηση από την ΚΟΝΒΑ των ποσοτήτων ψαριών που οι αλιείς έχουν διαθέσιμες, και κυρίως στους χρόνους που αυτό συμβαίνει, και αφετέρου ο καλύτερος προγραμματισμός της παραγωγής.

Στις νέες εγκαταστάσεις θα γίνεται η ταξινόμηση της πρώτης ύλης και η βασική επεξεργασία αυτής, για διάφορους παραγωγικούς σκοπούς, σε ένα περιβάλλον με τις υψηλότερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας όπως απαιτείται από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ελέγχου ποιότητας.

Για τη νέα αυτή επένδυση και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, ο πρόεδρος της ΚΟΝΒΑ κ. Θωμάς Τζίκας δήλωσε: «Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές η ΚΟΝΒΑ επιμένει να επενδύει ώστε να είναι μία από τις πιο σύγχρονες και προηγμένες βιομηχανίες επεξεργασίας ψαρικών στην Ευρώπη. Έχοντας πίσω μας 100 χρόνια παράδοσης και ιστορίας, ο διαχρονικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στο καταναλωτικό κοινό ψαρικά υψηλής ποιότητας, όχι μόνο στις κλασικές κονσέρβες αλλά και σε νέες γεύσεις και συσκευασίες».

Η ΚΟΝΒΑ διαθέτει στην αγορά τις κονσέρβες ψαρικών TRATA και FLOKOS.

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟΑνοδική πορεία παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές του παραγωγού για το χοιρινό κρέας σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2 έως 7 λεπτά το κιλό.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία ..... των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την περασμένη εβδομάδα οι τιμές παραγωγού στο χοιρινό κρέας σημείωσαν άνοδο σε Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία, Βρετανία και Σουηδία, ενώ διατηρήθηκαν στα επίπεδα της προ-προηγούμενης εβδομάδας σε Δανία και Ιρλανδία. Σε καμία χώρα δεν παρατηρήθηκε κάμψη τιμών.Αντίθετα, σε Πολωνία και Ισπανία, οι δύο μεγαλύτερες σε παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη, η κατάσταση της εγχώριας αγοράς δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική.

Οι τιμές παραγωγού στο χοιρινό κρέας τις τελευταίες 8 εβδομάδες(σε ευρώ το κιλό).
ΙσπανίαΓερμανίαΟλλανδίαΔανίαΓαλλίαΒέλγιοΠολωνίαΤσεχίαΙταλίαΑυστρίαΒρετανίαΣουηδίαΙρλανδία
1,501,411,401,321,371,381,381,521,231,391,611,221,41
1,501,371,361,321,371,341,431,521,201,351,641,231,46
1,461,371,361,321,361,341,391,501,201,351,641,261,48
1,461,421,401,321,351,391,371,491,281,401,641,241,48
1,491,471,441,351,371,431,451,541,281,451,661,261,50
1,531,421,421,381,371,371,461,571,341,451,681,251,50
1,531,411,401,381,381,371,44-1,341,391,671,211,50
1,561,461,441,381,401,40--1,411,441,721,251,50

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ MΟm & WWF

Παγίδευση νεαρών μεσογειακών φωκών σε αλιευτικά εργαλεία, ηθελημένη θανάτωση φωκών, αλλά και απώλεια εισοδήματος των παράκτιων αλιέων από τη ζημιά που προκαλούν τα θαλάσσια θηλαστικά στα δίχτυα τους, είναι τα βασικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν τη σχέση της μεσογειακής φώκιας, του πλέον απειλούμενου είδους στην Ευρώπη, και των ελλήνων παράκτιων αλιέων, σύμφωνα με τη MΟm και το WWF Ελλάς που προτείνουν δράσεις αντιμετώπισής τους.

Την στιγμή που οι Ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν το 90% περίπου του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η επίλυση αυτών των προβλημάτων αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την προστασία τόσο του θαλάσσιου αυτού θηλαστικού όσο και των συμφερόντων της παράκτιας αλιείας. Στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα, έρχεται να απαντήσει το Σχέδιο Δράσης του 4ετούς ευρωπαϊκού προγράμματος MOFI "Μεσογειακή φώκια & αλιεία: Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες" (www.mofi.gr), που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα από τη MΟm, το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης, το οποίο έχει εθνικό και τοπικό χαρακτήρα (περιοχές με ιδιαίτερη σημασία για τα θαλάσσια θηλαστικά και περιοχές που είναι εξαρτημένες από την αλιεία) και χωρίζεται σε 2 αλληλένδετους άξονες:

  • Διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία όπως, παύση της αλιευτικής δραστηριότητας το μήνα Μάιο, αύξηση της επιλεκτικότητας των αλιευτικών εργαλείων, αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου βάρους αλίευσης του χταποδιού, και εποχιακή παύση της αλίευσής του από τους ερασιτέχνες.
  • Οικονομική Ενίσχυση παράκτιων αλιέων για την καταστροφή διχτυών και όχι για την απώλεια αλιεύματος, της οποίας το μέγεθος θα υπολογίζεται με βάση το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος διχτυών, τη συχνότητα των επιθέσεων και καταστροφών που προκαλούν τα θαλάσσια θηλαστικά στα εργαλεία, και τη μέση ετήσια αλιευτική προσπάθεια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, εκπρόσωποι του ΥΕΝΑΠ, του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας Μαγνησίας, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Αλιείας, ερευνητικών ιδρυμάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός "είμαι ικανοποιημένος διαπιστώνοντας ότι κάποιοι τολμούν να φέρουν μια εισήγηση με τεκμηριωμένα αποτελέσματα, και ξεκάθαρες προτάσεις για ένα πρόβλημα που μένει άλυτο για 26 χρόνια ". Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει άμεσα την εφαρμογή του Σχεδίου, τουλάχιστον σε πιλοτικό επίπεδο τοπικά.

Οι εκπρόσωποι των αλιέων, είδαν θετικά την πρωτοβουλία, έθεσαν τους γενικότερους προβληματισμούς τους για την κατάσταση της παράκτιας αλιείας, τονίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η προστασία της θάλασσας και χρέος όλων μας η προστασία του είδους, και το μέλλον της βιώσιμης αλιείας"

Στο τέλος της συνάντησης ο Διευθυντής της MOm, Δρ. Σπύρος Κοτομάτας, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί άμεσα το Σχέδιο Δράσης επίσημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συναρμόδια Υπουργεία, προτρέποντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμαχήσουν για την εφαρμογή του, όχι μόνο σε πιλοτικό, αλλά σε εθνικό επίπεδο.


monachus.monachus.zante