PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΑ 14 ΕΚΑΤ. Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΟΛ ΤΟ 2009

Αύξηση 17% στον τζίρο και 15% στις πωλήσεις της σημείωσε η συνεταιριστική ΕΒΟΛ το 2009 με τον κύκλο εργασιών της να διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ. Η ΕΒΟΛ προγραμματίζει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εντός του Φεβρουαρίου αναμένει επίσκεψη στη Μαγνησία της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Κατερίνας Μπατζελή και προγραμματίζει εκδήλωση με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος ανέφερε ότι παρά την οικονομική κρίση και τις μειώσεις των τιμών των γαλακτομικών προϊόντων στα ράφια, η ΕΒΟΛ σημείωσε αύξηση τζίρου 17% και 15% στις πωλήσεις ενώ την τελευταία πενταετία ο τζίρος της τριπλασιάστηκε και στόχος είναι το 2010 να ξεπεράσει το 20%. «Είμαστε μία υγιής συνεταιριστική οργάνωση, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα δάνειο και η άνοδός μας είναι συνεχής τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τα 4 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2004, αγγίξαμε τα 14 εκ. ευρώ» τόνισε ο κ. Πρίντζος. Πριν πέντε χρόνια πωλούσε 17.000 γιαούρτια το μήνα ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τις 250.000 κομμάτια το 2010 αν ευοδωθούν οι συμφωνίες που έχει στα σκαριά, τη στιγμή που είναι και Leader στην αγορά των βιολογικών προϊόντων και δη στις συσκευασίες γίδινου γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού.

Η ΕΒΟΛ έδωσε 2,5 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις προσωπικού που αποχώρησε, (70 άτομα) από ίδιους πόρους καθώς είχε την οικονομική δυνατότητα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε το εργοστάσιο ζωοτροφών μία επένδυση της τάξης των 1,5 εκ ευρώ από ίδιους πόρους ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν την Άνοιξη του 2010.

Στόχος είναι το 2010 να ολοκληρωθεί η επέκταση του εργοστασίου της ΕΒΟΛ καθώς πλέον δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στη ζήτηση των προϊόντων της. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 8 εκ. ευρώ και ήδη έχει υποβληθεί για έγκριση η χρηματοδότησή της από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι σε 15 μέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος 2.500 τ.μ. με σύγχρονο εξοπλισμό για την παραλαβή της πρώτης ύλης, την επεξεργασία και παστερίωση και την εμφιάλωση του γάλακτος ενώ στο παλιό εργοστάσιο θα λειτουργήσουν τα τμήματα γιαουρτιού και τυροκομίας. Μέσα στο 2010 θα ολοκληρωθεί και το εργοστάσιο παρασκευής φιαλών ώστε πλέον η παραγωγή του εργοστασίου να είναι πλήρως καθετοποιημένη.

Παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή ενός κτιρίου πολλαπλών χρήσεων σε οικόπεδο της ΕΑΣ Βόλου στο Βελεστίνο ενώ εντός των ημερών η διοίκηση της συνεταιριστικής οργάνωσης θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εθνικής Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για την έγκριση της επένδυσης κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στα Κανάλια δυναμικότητας 200 ΚW. «Στόχος μας είναι και η κατασκευή μίας μονάδας βιοενέργειας με τη χρήση βιομάζας για την παραγωγή θέρμανσης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ενός χωριού που θα αποφασίσουμε ποιο θα είναι» δήλωσε ο κ. Πρίντζος. Η δαπάνη είναι πλήρως επιλέξιμη και επιδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, πρωτοβουλίες για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου αναλαμβάνει η ΕΑΣ Βόλου και προγραμματίζει εκδήλωση το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας. «Τα προβλήματα είναι δυσθεώρητα πλέον και κάτι πρέπει να γίνει καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας» τόνισε ο κ. Πρίντζος.

Ειδικότερα το 2009 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους αγρότες με τις τιμές των προϊόντων να έχουν πέσει σημαντικά ενώ δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τη διάθεση των σιτηρών παρά τους επανειλημμένους διαγωνισμούς που έγιναν. Αυτή τη στιγμή 8000 τόνοι σιτάρια είναι στις αποθήκες της Ένωσης όπως και 8000 τόνοι κριθάρι και καλαμπόκι από την παραγωγή του 2008. Η παραγωγή της ελιάς ήταν μειωμένη, ενώ ζημιές υπέστη η βιομηχανική ντομάτα και δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά και η παραγωγή του βαμβακιού. Η κρίση στην αγελαδοτροφία είναι πολύ μεγάλη κι οι κτηνοτρόφοι έχουν πάρει μόνο το 60% των δικαιωμάτων τους και με περικοπές και είναι άγνωστο πότε θα λάβουν το υπόλοιπο 40%.

Ο κ. Πρίντζος δήλωσε ότι η ΕΑΣ Βόλου συμπαρίσταται στον όποιο αγώνα αποφασίσουν να δώσουν οι αγρότες και θα είναι δίπλα τους στις κινητοποιήσεις που θα κάνουν ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει η ενασχόληση με το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει «Καλλικράτη».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ & ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στα ίχνη κυκλώματος που φέρνει παράνομα στη χώρα μας ζωντανά ζώα, τα σφάζει και στη συνέχεια τα προωθεί στην αγορά ως ελληνικά, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, έχοντας ήδη στα χέρια τους μία τουλάχιστον «καραμπινάτη» περίπτωση που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Ο (γνωστός για τις επιδόσεις του στην έρευνα και τεκμηρίωση σκανδάλων από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση) υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης από τη στιγμή που ανέλαβε τις αρμοδιότητες των κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων έχει «ταρακουνήσει» τον υπηρεσιακό μηχανισμό που ήταν εν πολλοίς αδρανοποιημένος. Στο πλαίσιο αυτό έφτασε στο υπουργείο στις 21 Δεκεμβρίου εμπιστευτική πληροφορία για παράνομη εισαγωγή χοιριδίων από το τελωνείο των Ευζώνων. Την επόμενη ημέρα, τριμελές κλιμάκιο από κτηνιάτρους των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στον Σταθμό Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) Ευζώνων.

Ωστόσο, επειδή όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι να προειδοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι, το κλιμάκιο δήλωσε... παραπλανητικό δρομολόγιο για Κατερίνη. Ο αιφνιδιασμός πέτυχε και στον έλεγχο που διενεργήθηκε στους Ευζώνους, μεταξύ πολλών άλλων παρατυπιών και αντικανονικών πρακτικών, αποκαλύφθηκε ότι στις 16 Δεκεμβρίου είχαν μπεί παράνομα στη χώρα μας, 1100 χοιρίδια για πάχυνση, προέλευσης Ουγγαρίας μέσω Σερβίας και Σκοπίων.

Η πρώτη παρανομία έγκειται στο γεγονός ότι, όπως ορίζει ο νόμος «η διαμετακόμιση χοιροειδών, τα οποία έχουν αποσταλεί από ένα κράτος - μέλος και προορίζονται για άλλο κράτος - μέλος μέσω Σερβίας και FYROM επιτρέπεται μόνον για άμεση σφαγή και όχι για πάχυνση», πραγματοποιείται δε, από ειδικά σφραγισμένα οχήματα και υπό ειδικές συνθήκες.

Το σοβαρότερο ωστόσο μέρος της υπόθεσης αποκαλύφθηκε στη συνέχεια των ελέγχων που διέταξε ο κ. Καρχιμάκης, όχι πλέον στα σύνορα, αλλά στα Μέγαρα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας που εμφανιζόταν ως παραλήπτης των 1100 χοιριδίων. Όπως ίσως μπορεί κανείς να φανταστεί, τα χοιρίδια δεν βρέθηκαν πουθενά, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οδηγήθηκαν αμέσως για σφαγή και, με ελληνική πλέον ταυτότητα, προωθήθηκαν στην χριστουγεννιάτικη αγορά, στην οποία υπάρχει πάντα ζήτηση για μικρά χοιρίδια που πωλούνται με το δέρμα. Το όφελος για το κύκλωμα των λαθρεμπόρων είναι σημαντικό, καθώς τα ελληνικά χοιρίδια πωλούνται σήμερα στην αγορά περί τα 8 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τα εισαγόμενα «πιάνουν» τη μισή τιμή, περί τα 4 ευρώ το κιλό.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας θα συνεχίσει τους ελέγχους, σε συνεργασία μάλιστα με το ΣΔΟΕ και θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση μέσω της διαδικασίας αμοιβαίας συνδρομής με τις Ουγγρικές αρχές. Επιπλέον, δόθηκε ήδη γραπτή εντολή στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιών Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας να ερευνήσουν στα σφαγεία των περιοχών τους, για να αναζητήσουν περιπτώσεις σφαγής χοιριδίων που θα μπορούσε να βοηθήσει τον εντοπισμό των «χαμένων» ζώων.

Το ερώτημα που επιδιώκει να απαντήσει το υπουργείο είναι αν πίσω από τη σαφή αυτή περίπτωση κρύβεται κύκλωμα που δρα συστηματικά και φέρνει όλο το χρόνο αρνιά, κατσίκια, χοιρινά και άλλα κρέατα που διοχετεύονται στην αγορά ως ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να «ξυπνήσουν» οι καθεύδουσες υπηρεσίες ελέγχου και, σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση του ΕΦΕΤ, να αποτελέσουν ένα δίχτυ προστασίας του καταναλωτή και του εισοδήματος του έλληνα παραγωγού.

Θοδωρής Παναγούλης

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ