PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ

Σε φορέα διαχείρισης του γάλακτος των μελών του μετεξελίσσεται ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτροφίας στη Β.Ελλάδα.
Στόχος του Προμηθευτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Ελληνικής Αγελαδοτροφίας Μακεδονίας – Θράκης θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων των γαλακτοπαραγωγών μελών του και της εγχώριας παραγωγής γάλακτος. 
Στόχος του Προμηθευτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Ελληνικής Αγελαδοτροφίας Μακεδονίας – Θράκης θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων των γαλακτοπαραγωγών μελών του και της εγχώριας παραγωγής γάλακτος.
Σε συσπείρωση των κτηνοτρόφων της Κεντρικής κι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάτω από την «ομπρέλα» ενός νέου φορέα προάσπισης των συμφερόντων τους οδηγούν οι αναταράξεις που προκαλούνται εσχάτως στο χώρο της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, με «καταλύτη» την περίπτωση της βορειοελλαδικής ΑΓΝΟ.

Το σχετικό εγχείρημα προωθείται από τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Ελληνικής Αγελαδοτροφίας ο οποίος από το περασμένο Σάββατο 12 Ιανουαρίου με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσής του μετεξελίσσεται και σε φορέα διαχείρισης γάλακτος των συνεταιριστών μελών του, εκτός από το να τους υποστηρίζει στην προμήθεια εφοδίων και άλλων προϊόντων που τους ήταν απαραίτητα.
Η ιδέα -ιδιαίτερα μετά τα επιτυχημένα παραδείγματα όπως αυτό του ΘΕΣγάλα στη Θεσσαλαία- απασχολούσε τον προμηθευτικό συνεταιρισμό ήδη από τον Ιανουάριο του 2012, φαίνεται όμως πως έπρεπε να σφίξει ο κλοιός γύρω από τους κτηνοτρόφους, με κρούσματα όπως αυτό της Αγνό, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Έτσι, προχθές το Σάββατο στο Δερβένι της Θεσσαλονίκης όπου και πραγματοποιήθηκε η συνέλευση παρέστησαν περίπου 40 κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο, οι οποίοι δήλωσαν ότι εκπροσωπούσαν και άλλους περίπου 40 συναδέλφους τους. Συγκεκριμένα στη δυναμικότητα του Συνεταιρισμού, πλέον, εντάσσονται μεγάλες, μεσαίες αλλά και μικρές μονάδες, από το Βορειοελλαδικό χώρο, ενώ πολύ σημαντικός συνεργάτης – μέλος της και πρωτεργάτης στη δημιουργία του, είναι ο φορέας Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδος.
 Όπως έγινε γνωστό στο Agronews, κάποιοι απο τους συμμετέχοντες διαθέτουν εκμεταλλεύσεις με ημερήσια παραγωγή 1,5 τόνους γάλα, ενώ άλλοι παράγουν έως και 15 τόνους, με αποτέλεσμα η συνολική παραγωγική τους δυναμικότητα, σε ημερήσια βάση, να κυμαίνεται μεταξύ 200–250 τόνων, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος

Μετά την εξέλιξη αυτή ο συνεταιρισμός εφεξής θα ονομάζεται Προμηθευτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισός Ελληνικής Αγελαδοτροφίας Μακεδονίας – Θράκης, ενώ βασικός του στόχος θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων των γαλακτοπαραγωγών μελών του και της εγχώριας παραγωγής γάλακτος.
 Επίσης, θέτει τα θεμέλια για τη συνολική διαχείριση του παραγόμενου γάλακτος, από τις αγελαδοτροφικές μονάδες των συνεταιριστών μελών του, για την απευθείας πώλησή του και σε ενιαία τιμή στις βιομηχανίες γάλακτος, ενώ παράλληλα, διατηρεί και επεκτείνει τη δράση του σε ότι αφορά στις συμφωνίες για μαζικές προμήθειες, στις καλύτερες δυνατές τιμές, των απαραίτητων εφοδίων για τη λειτουργία των αγελαδοτροφικών μονάδων.
 Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο
 Από τις αρχαιρεσίες της γενικής συνέλευσης του Προμηθευτικού –Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Ελληνικής Αγελαδοτροφίας Μακεδονίας – Θράκης, εκλέχθηκε το πρώτο της διοικητικό συμβούλιο, το οποίο και ανέλαβε, έως και τη συνεδρίασή του στις 26 Ιανουαρίου 2013, να πραγματοποιήσει, ενημερωτικές συγκεντρώσεις στις περιοχές που δραστηριοποιούνται τα μέλη του, προκειμένου να διευρύνει τη βάση των μελών και να καθορίσει, επίσης, ζητήματα οπως αυτά για τους όρους (π.χ. την τιμή μερίδας) με τους οποίους κάποιος θα μπορεί να συμμετάσχει.
Να σημειωθεί πως το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού, συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος, Ηλίας Κοτόπουλος (Ξάνθη)
Αντιπρόεδρος, Κώστας Μουρατίδης (Θεσσαλονίκη)
Γραμματέας, Χρήστος Βουλγαρέλης (Ξάνθη)
Ταμίας, Στέλιος Χαριζάνης (Θεσσαλονίκη) και
Μέλη, Στέφανος Μπακαρτζάκης (Κιλκίς), Σβεντζίδης Θεόδωρος (Σέρρες), Αντώνης Κούτρας (Κομοτηνή), Βαγγέλης Σαραντόπουλος (Λευκαδιά Νάουσας), Γιώργος Τουμπέλης (Κιλκίς), ως τακτικά και Θεοδόσης Αδαμάκης (Έβρος), Κώστας Κεφαλάς (Θεσσαλονίκη) και Σάκης Παπάζης (Λητή Θεσσαλονίκης), ως αναπληρωματικά.
Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει και ο Θανάσης Βασιλέκας (Καβάλα) , ως πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας.
Του Λεωνίδα Λιάμη