Ο (γνωστός για τις επιδόσεις του στην έρευνα και τεκμηρίωση σκανδάλων από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση) υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης από τη στιγμή που ανέλαβε τις αρμοδιότητες των κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων έχει «ταρακουνήσει» τον υπηρεσιακό μηχανισμό που ήταν εν πολλοίς αδρανοποιημένος. Στο πλαίσιο αυτό έφτασε στο υπουργείο στις 21 Δεκεμβρίου εμπιστευτική πληροφορία για παράνομη εισαγωγή χοιριδίων από το τελωνείο των Ευζώνων. Την επόμενη ημέρα, τριμελές κλιμάκιο από κτηνιάτρους των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στον Σταθμό Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) Ευζώνων.
Ωστόσο, επειδή όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι να προειδοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι, το κλιμάκιο δήλωσε... παραπλανητικό δρομολόγιο για Κατερίνη. Ο αιφνιδιασμός πέτυχε και στον έλεγχο που διενεργήθηκε στους Ευζώνους, μεταξύ πολλών άλλων παρατυπιών και αντικανονικών πρακτικών, αποκαλύφθηκε ότι στις 16 Δεκεμβρίου είχαν μπεί παράνομα στη χώρα μας, 1100 χοιρίδια για πάχυνση, προέλευσης Ουγγαρίας μέσω Σερβίας και Σκοπίων.
Η πρώτη παρανομία έγκειται στο γεγονός ότι, όπως ορίζει ο νόμος «η διαμετακόμιση χοιροειδών, τα οποία έχουν αποσταλεί από ένα κράτος - μέλος και προορίζονται για άλλο κράτος - μέλος μέσω Σερβίας και FYROM επιτρέπεται μόνον για άμεση σφαγή και όχι για πάχυνση», πραγματοποιείται δε, από ειδικά σφραγισμένα οχήματα και υπό ειδικές συνθήκες.
Το σοβαρότερο ωστόσο μέρος της υπόθεσης αποκαλύφθηκε στη συνέχεια των ελέγχων που διέταξε ο κ. Καρχιμάκης, όχι πλέον στα σύνορα, αλλά στα Μέγαρα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας που εμφανιζόταν ως παραλήπτης των 1100 χοιριδίων. Όπως ίσως μπορεί κανείς να φανταστεί, τα χοιρίδια δεν βρέθηκαν πουθενά, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οδηγήθηκαν αμέσως για σφαγή και, με ελληνική πλέον ταυτότητα, προωθήθηκαν στην χριστουγεννιάτικη αγορά, στην οποία υπάρχει πάντα ζήτηση για μικρά χοιρίδια που πωλούνται με το δέρμα. Το όφελος για το κύκλωμα των λαθρεμπόρων είναι σημαντικό, καθώς τα ελληνικά χοιρίδια πωλούνται σήμερα στην αγορά περί τα 8 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τα εισαγόμενα «πιάνουν» τη μισή τιμή, περί τα 4 ευρώ το κιλό.
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας θα συνεχίσει τους ελέγχους, σε συνεργασία μάλιστα με το ΣΔΟΕ και θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση μέσω της διαδικασίας αμοιβαίας συνδρομής με τις Ουγγρικές αρχές. Επιπλέον, δόθηκε ήδη γραπτή εντολή στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιών Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας να ερευνήσουν στα σφαγεία των περιοχών τους, για να αναζητήσουν περιπτώσεις σφαγής χοιριδίων που θα μπορούσε να βοηθήσει τον εντοπισμό των «χαμένων» ζώων.
Το ερώτημα που επιδιώκει να απαντήσει το υπουργείο είναι αν πίσω από τη σαφή αυτή περίπτωση κρύβεται κύκλωμα που δρα συστηματικά και φέρνει όλο το χρόνο αρνιά, κατσίκια, χοιρινά και άλλα κρέατα που διοχετεύονται στην αγορά ως ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να «ξυπνήσουν» οι καθεύδουσες υπηρεσίες ελέγχου και, σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση του ΕΦΕΤ, να αποτελέσουν ένα δίχτυ προστασίας του καταναλωτή και του εισοδήματος του έλληνα παραγωγού.
Θοδωρής Παναγούλης
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου