PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

ΑΥΞΗΣΗ 20% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


Άμεσα και απτά αποτελέσματα έφερε η πολιτική της μείωσης των τιμών στο φρέσκο γάλα, σύμφωνα με τη γαλακτοβιομηχανία Vivartia.

H εταιρεία που «άνοιξε» το χορό των μειώσεων ρίχνοντας την τιμή στο γάλα ΔΕΛΤΑ στο 1 ευρώ το λίτρο στα σουπερ-μάρκετ, κάνει λόγο για αύξηση της κατανάλωσης του φρέσκου αγελαδινού κατά 20% περίπου μέσα σε ένα μήνα.

Η κίνηση, ως γνωστόν, βρήκε «μιμητές» σε πολλές ιδιωτικές και συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες. Σύμφωνα με τη Vivartia, η αύξηση της κατανάλωσης δίνει, σύμφωνα με την άποψη της Vivartia, διέξοδο στα προβλήματα διάθεσης και αξιοποίησης της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος που υπήρχαν, προσφέροντας προοπτική για το μέλλον.

Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2010

Μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τροποποιεί τις αλιευτικές ποσοστώσεις – ανώτατες ποσότητες ψαριών, που μπορούν να ψαρευτούν σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές – προβλέπουν οι προτάσεις της Επιτροπής για το μέλλον της κοινοτικής αλιείας.

Παρουσιάζοντας το κείμενο με τις θέσεις-προτάσεις για την κοινοτική αλιεία μετά το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι, παρά τις αλλαγές του 2002 στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική, καθυστερεί η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων στις βόρειες και ανατολικές θαλάσσιες περιοχές της Κοινότητας.

Σήμερα, υπογραμμίζει η Επιτροπή, το 80% των ιχθυαποθεμάτων της Κοινότητας θεωρούνται εξαντλημένα, έναντι του μέσου στόχου 28% που είχε τεθεί αρχικά. Για το λόγο αυτό προτείνεται μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των ετήσιων αλιευτικών ποσοστώσεων (TACs), ώστε να αντιμετωπισθεί η υπεραλίευση και να προστατευτούν τα ιχθυαποθέματα.

Ta ΤACs εφαρμόζονται κυρίως στη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Βόρεια Θάλασσα και το Βορειανατολικό Ατλαντικό, ενώ για την αλιεία στη Μεσόγειο Θάλασσα υπάρχουν αλιευτικές ποσοστώσεις μόνο για τον τόνο.
Οι οριστικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από τη διαβούλευση που θα γίνει επί του κειμένου που παρουσιάστηκε, θα υποβληθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΖΩΟΝΟΣΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΖΩΟΝΟΣΩΝ

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την εμφάνιση και την επανεμφάνιση ασθενειών των ζώων, ορισμένες από τις οποίες μεταδίδονται στον άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα στο Παρίσι από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας των Ζώων.

Οι τρεις ζωονόσοι που εμφανίζονται συχνότερα και καταγράφονται από τις χώρες μέλη του ΔΟΥ, 126 από τις οποίες συμμετείχαν στην έρευνα, είναι ο καταρροϊκός πυρετός ή νόσος της κυανής γλώσσας, ο πυρετός της Κοιλάδας του Ριφτ και ο ιός του δυτικού Νείλου.



"Όλο και περισσότερες χώρες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή την εμφάνιση τουλάχιστον μίας ανερχόμενης ή επανεμφανιζόμενης νόσου που πλήττει ή έχει πλήξει το έδαφός τους", δήλωσε ο Μπερνάρ Βαγιά, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας των Ζώων, μη κυβερνητικού οργανισμού ο οποίος πραγματοποιεί την εβδομάδα αυτή την 77η γενική της συνέλευση.



Σύμφωνα με την έρευνα, το 71% των χωρών που συμμετέχουν "έχουν δηλώσει εξαιρετικά ανήσυχες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ασθένειες των ζώων".



Για την αντιμετώπιση της κατάσταση αυτής, οι 174 χώρες μέλη του Οργανισμού προτείνουν την ενίσχυση των μέσων επικοινωνίας για "την πρόληψη ή τη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην ζωική παραγωγή και στις ασθένειες, περιλαμβανομένων εκείνων που μεταδίδονται στον άνθρωπο", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού.