PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΑ

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ ΠΤΗΝΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Του Ζωοτεχνολόγου Β. Σελέκου

Η Σαλμονέλλα ανήκει σε μια ομάδα βακτηρίων, τα εντεροβακτηριοειδή, η οποία περιλαμβάνει τα πλέον παθογόνα gram αρνητικά βακτήρια, όπως η E. Coli, η Klebsiella, o Proteus και η Yersinia (που προκαλεί την πανούκλα). Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την μόλυνση είναι η παραγωγή ενδοτοξινών στον οργανισμό του πτηνού.
Είναι μικροοργανισμοί με μορφολογία σε σχήμα ράβδου, διαστάσεων 0,6 Χ 2-3μm, που βρίσκονται συνήθως μεμονωνομένα. Είναι επίσης αερόβια και προαιρετικά αναερόβια, ασπορογόνα και χρωματίζονται με την gram χρώση, κόκκινα (αρνητικά).Αναπτύσσονται σε ειδικά θρεπτικά υλικά στα οποία δεν αναπτύσσονται οι εσερίχιες και τα άλλα εντεροβακτηρικά. Τέτοια υλικά είναι το άγαρ με δεσοξυχολικό (DCA), το Wilson – Blair,το S.S – άγαρ κ.α.
Η Σαλμονέλλωση των πτηνών είναι μια παλιά και αρκετά γνωστή ασθένεια.Συναντάται με πολλά ονόματα (pullorum disease), τύφος των πτηνών, παράτυφος, παράλυση των πτερύγων και των ποδιών, κ.τ.λ.) διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ενα σύνολο ασθενειών παρά για μια μόνο ασθένεια. Όλες οι μορφές αυτών των διαφορετικών νόσων προκαλούνται από βακτήρια του γένους Salmonella το οποίο συμπεριλαμβάνει, ανάλογα με τον τύπο, τρία είδη, αλλά πάνω από 2000 ορότυπους (οι μικροβιολόγοι δημιουργούν ορότυπους, ή ονόματα για τους μικροοργανισμούς εξετάζοντας τους συνδιασμούς των αντιγόνων επιφανείας των βακτηριακών κυττάρων).
Δυο απο τα είδη Σαλμονέλλας είναι ακίνητα (S.pullorum και S.gallinarum) και προσβάλουν κυρίως όρνιθες και ινδόρνιθες. Η ασθένεια που ονομάζεται pullorum disease, είναι επίσης γνωστή σαν λευκή διάρροια, προκαλείται απο την Salmonella pollorum και προσβάλλει κυρίως νεαρά ορνίθια και ινδορνίθια μικρότερα των τεσσάρων εβδομάδων. Είναι αρκετά ασυνήθιστο για κατοικίδια πουλιά ή άλλα αγρια πτηνά να εμφανίζουν αυτή την ασθένεια.
Ο τύφος των πτηνών, που προκαλείται απο την Salmonella gallinarum, προσβάλλει επίσης κυρίως τα πουλερικά αλλά μπορεί να εμφανιστεί περιστασιακά και σε θηραματικά και άγρια πτηνά. Παρατηρείται σε πτηνά όλων των ηλικιών αλλά παρουσιάζει μεγαλύτερη θνησιμότητα στα νεαρά πτηνά. Εμφανίζεται στα κατοικίδια πουλιά σπανιότερα ακόμα και απο την λευκή διάρροια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κατοικίδια πτηνά όσον αφορά όλες αυτές τις ασθένειες είναι η παράλληλη διατήρηση πουλερικών της αυλής. Τα κατοικίδια πουλερικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται για την επώαση αυγών παπαγάλων εκτός αν είναι απαλλαγμένα και ελεγμένα από αυτές ή και άλλες ασθένειες των πτηνών.
Η ασθένεια η οποία έρχεται συνήθως στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων όταν σκέφτονται τη Σαλμονέλλα είναι ο παράτυφος ή η Σαλμονέλλωση, η οποία στα πτηνά συντροφιάς προκαλείται κυρίως από κινητές σαλμονέλες του είδους Salmonella Typhi-murium. Αυτoί οι τύποι Σαλμονελλών προσβάλλουν όλα τα θερμόαιμα και ψυχρόαιμα θηλαστικά συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων πτηνών, αλλά και τον άνθρωπο. Οι περισσότεροι τύποι Σαλμονελλών που προσβάλλουν τα πτηνά συντροφιάς δεν προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο.Τα μικρά παιδιά όμως και οι ηλικιωμένοι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πρόληψη των κρουσμάτων Σαλμονέλλωσης είναι υπευθυνότητα των ζωοτεχνών και των κτηνιάτρων, οι οποίοι πρέπει να ελέγχουν και να προλαμβάνουν την Σαλμονέλλωση στα πτηνά όχι μόνο από οικονομική πλευρά, αλλά και σαν μια ουσιαστική προσπάθεια στην μείωση της εμφάνισης ανθρώπινων μολύνσεων. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή την ασθένεια.
Η Σαλμονέλλωση μπορεί να προκαλέσει πολύ υψηλή νοσηρότητα και μεγάλη θνησιμότητα στα πτηνά. Εμφανίζεται σε όλους τους τύπους πουλιών συντροφιάς, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και ασυμπτωματικούς φορείς, πράγμα που σημαίνει ότι ένα πτηνό μπορεί να φέρει τα βακτήρια αλλά να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας. Απο αυτό το γεγονός προέρχεται ο όρος «Typhoid Mary», που υποδηλώνει ένα φορέα ο οποίος τριγυρίζει διαδίδοντας την ασθένεια χωρίς καν να το γνωρίζει. Τα άγρια περιστέρια και πτηνά είναι γνωστό ότι αποτελούν ευκαιριακούς φορείς, γι’ αυτό πολλές επιδημίες Σαλμονέλλας παρουσιάζονται σε υπαίθρια εκτροφεία πτηνών και περιστεριών.
Οι μολύνσεις των πτηνών από Σαλμονέλλα προκαλούν γενικά την εμφάνιση μιας ασθένειας της οποίας η διάγνωση είναι δύσκολη διότι τα συμπτώματά της δεν είναι ειδικά, με άλλα λόγια, πολλές άλλες ασθένειες προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν την απάθεια, τη δυσκινησία και την μειωμένη ζωτικότητα του πτηνού, το οποίο συνήθως σταματάει να τρώει, αλλά μπορεί να πίνει πολύ νερό και να εμφανίζει σοβαρή, βλεννώδη και υδαρή διάρροια. Το λερωμένο πτέρωμα γύρω από την αμάρα είναι μερικές φορές το μοναδικό σύμπτωμα που παρατηρεί ο ανήσυχος ιδιοκτήτης. Μερικές φορές παρατηρείται επιπεφυκίτιδα (μόλυνση των ματιών). Αυτές οι οξείες περιπτώσεις (ταχείας εξέλιξης) συχνά απολήγουν στο θάνατο ενός ή πολλών πτηνών. Η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει και το 100%!, ιδιαίτερα σε νεαρά πτηνά.
Σε άλλες περιπτώσεις, η ασθένεια εκδηλώνεται σταδιακά και αυτές καλούνται υποξείες ή χρόνιες όπου η ασθένεια διαρκεί πολύ περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά παρατηρούνται συμπτώματα που έχουν σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα πτηνά μπορεί να κρατούν τα κεφάλια τους σε περίεργες θέσεις, όπως σκυμμένα (ραϊβόκρανο), ή μπορεί να φαίνεται ότι κοιτούν συνεχώς ψηλά, ή ότι έχουν μειωμένη αίσθηση της ισορροπίας, διότι παραπατούν σα μεθυσμένα. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην είσοδο των Σαλμονελλών στην αιματική κυκλοφορία (θυμηθείτε ότι είναι κινητές και έτσι μπορούν να μετακινούνται) και τη μετανάστευση και εγκατάστασή τους στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. Συχνά επίσης εντοπίζονται στις αρθρώσεις των πτηνών και στη συνέχεια προκαλούν αρθρίτιδες και χωλότητα, με πολλές φορές σοβαρή εξοίδηση των αρθρώσεων. Εαν η νόσος έχει προχωρήσει σε κάποιο απο αυτά τα στάδια συνήθως είναι ήδη προσβεβλημένα και τα άλλα όργανα του σώματος.
Η εργαστηριακή διάγνωση στην οξεία μορφή εμφανίζει χαρακτηριστικές αλλοιώσεις οξείας σηψαιμικής ασθένειας, δηλαδή υπερτροφία του ήπατος και του σπλήνα, νεκρωτικές εστίες ή οζίδια στο συκώτι, στο σπλήνα, στα νεφρά, στους πνέυμονες, στο πάγκρεας, καθώς και οξεία εντερίτιδα.
Στην υποξεία και στην χρόνια μορφή παρατηρούνται επίσης νεκρωτικές εστίες οι οποίες σε χρόνιες καταστάσεις έχουν μέγεθος κεχριού. Στον εγκέφαλο και στους όρχεις επίσης είναι δυνατό να βρεθούν φλεγμονώδης εστίες.
Οι αλλοιώσεις στα έντερα είναι χαρακτηριστικές στις υποξείες ή στις χρόνιες μορφές. Στον βλενογόνο τους μπορούν να παρατηρηθούν λευκόφαιες πλάκες (υπερπλασία λεμφοζιδίων). Οι αρθρώσεις επίσης κατα την διάνοιξή τους παρουσιάζουν πυκνόρευστη βλέννα.
Μερικά πτηνά πεθαίνουν μετά απο μία περισσότερο ή λιγότερο παρατεταμένη νόσηση απο την ασθένεια, αλλά μερικά μπορεί να αναρρώσουν και στην συνέχεια γίνονται φορείς και διασπείρουν συνεχώς τα βακτήρια με τα κόπρανα ή τις εκκρίσεις τους, τα οποία μπορεί να μολύνουν άλλα πτηνά. Λόγω της μετάδοσης μέσω των κοπράνων συχνά εκτίθενται και οι ανθρώποι στον κίνδυνο μόλυνσης.
Στα πτηνά που διατηρούμε σαν κατοικίδια, η μετάδοση παρατυφοειδών μικροοργανισμών γίνεται κυρίως απο την πεπτική οδό, αν και συμβαίνει επίσης και μετάδοση μέσω του αέρα (αποξήρανση και διασπορά στον αέρα) των μικροοργανισμών που υπάρχουν στα κόπρανα. Η κατανάλωση τροφής ή νερού που έχει μολυνθεί απο ποντικούς, μύγες ή άλλα παράσιτα αποτελεί την σημαντικότερη αιτία. Η μόλυνση περνά εύκολα απο τα θηλυκά πτηνά στα αυγά τους όταν αυτά γεννηθούν. Επιπλέον μετά την γέννησή τους τα αυγά μπορούν να μολυνθούν απο μολυσμένα κόπρανα και να προκληθεί η νόσος. Είναι πραγματικά καλύτερα για αυτά τα έμβρυα να πεθαίνουν πριν την εκκόλαψη διότι εάν προσαρμοστούν στη Σαλμονέλλα μπορούν να τη μεταδώσουν στους χώρους ανάπτυξης των νεοσσών. Ακόμα ένας τρόπος με τον οποίο οι νεοσσοί μπορεί να μολυνθούν απο τους γονείς τους είναι κατα τη λήψη του μολυσμένου «γάλακτος του προλόβου».
Το καλύτερο που μπορεί να γίνει για τη θεραπεία της Σαλμονέλλωσης είναι η πρόληψη. Αυτά που απαιτούνται απαραιτήτως είναι η καλή υγιεινή κατάσταση, η απολύμανση και η καθαριότητα. Όλες οι τροφές που προορίζονται για τα πουλιά θα πρέπει να φυλάσσονται καταλλήλως, μακριά από ποντίκια, μύγες και έντομα. Οι ανοιχτές συσκευασίες “βιταμινών” με βάση το αυγό ή τα μπισκότα (αυγοτροφές) , που πωλούνται σε πολλά pet-shops, είναι επιρρεπείς στις μολύνσεις. Οι συσκευασμένες και κυρίως οι βιομηχανοποιημένες τροφές (extruded) σε μορφή κροκέτας ή ξηρής αυγοτροφής, είναι απίθανο να φέρουν μικροοργανισμούς Σαλμονέλλας εξαιτίας της διαδικασίας θέρμανσης που υπόκεινται κατα την παρασκευή τους. Άρα μπορούν να χορηγούνται άφοβα στην διατροφή των πτηνών συντροφιάς.
Τα δοχεία της τροφής επίσης, τα κλουβιά και οι χώροι ανάπτυξης των νεοσσών θα πρέπει να απολυμαίνονται συχνά. Τα περιττώματα δεν θα πρέπει να συσσωρεύονται στα κλουβιά ή στις φωλιές. Τα υλικά των φωλιών θα πρέπει να φυλάσσονται καθαρά και στεγνά και να αντικαθίστανται όποτε αυτό απαιτείται. Η βιομηχανία των πουλερικών πλένει ή καπνίζει τα αυγά, αλλά αυτή η διαδικασία δεν είναι εφικτή στα κατοικίδια πτηνά.
Φυσικά τα νέα πτηνά που εισάγονται στην εκτροφή θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα και ελεγμένα από Σαλμονέλλα. Ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιήται με ετήσιες κτηνιατρικές εξετάσεις ιδιαίτερα στα πτηνά που στεγάζονται σε εξωτερικό χώρο συνεχώς, ή έρχονται σε επαφή με άλλα πτηνά (επιδείξεις, εκθέσεις, παζάρια πουλιών κ.λ.π.). Σε υπαίθρια εκτροφεία ή στους περιστερώνες, θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη άγριων πτηνών ή περιστεριών(η λεπτή σίτα παρέχει προστασία και από τα έντομα),καθόσον αυτά μπορεί να είναι φορείς Σαλμονελλών. Οποιοδήποτε πτηνό δώσει θετικά αποτελέσματα στις καλλιέργειες θα πρέπει να θεραπεύεται ή να απομακρύνεται απο το σμήνος. Αυτά τα πτηνά δεν θα πρέπει να πωλούνται σε καμία περίπτωση, εκτός και εαν ο αγοραστής είναι πλήρως ενημερωμένος για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία τόσο των ίδιων των πτηνών όσο και τη δική του. Αλλά και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης των κατοικίδιων πτηνών θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής. Αυτό έχει αποδειχθεί σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες μόλυναν οι ίδιοι τα δικά τους πτηνά!
Η θεραπεία της Σαλμονέλλωσης φαρμακευτικά γίνεται μόνο με το κατάλληλο αντιβιοτικό. Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ότι η φαρμακευτική θεραπεία απομακρύνει τη μόλυνση, γι’αυτό συνιστάται να γίνονται καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την αγωγή. Για να διαγνωστεί η Σαλμονέλλα, το βακτήριο πρέπει να απομονωθεί και να ταυτοποιηθεί. Η παρατήρηση μερικών συμπτωμάτων όπως αυτά που αναφέρθηκαν δεν σημαίνει ότι το πουλί πάσχει από Σαλμονέλλωση. Η Σαλμονέλλα απαιτεί ειδικά υποστρώματα για να ταυτοποιηθεί σωστά και στη συνέχεια πρέπει να γίνει αντιβιόγραμμα για να επιβαιβεωθεί εάν το αντιβιοτικό που θα χορηγηθεί πρόκειται πράγματι να θεραπεύσει τη λοίμωξη. Συνήθως χρησιμοποιείται Spectinomycin (ενέσιμη), Οxytetracycline (στοματικά ή ενέσιμη), Furazolidone ή nitrofurazone (στοματικά), Chloramphenicol (στοματικά ή ενέσιμη), Sulfadiazine + trimethoprime (στοματικά), Sulfadimidine (στοματικά) κ.τ.λ.
Δεν πρέπει παράλληλα να ξεχνάμε όμως την αντοχή που αναπτύσσουν τα βακτήρια προς τα αντιβιοτικά. Οι Σαλμονέλλες άρχισαν να εμφανίζουν αντοχή στα αντιβιοτικά εδώ και 25 πλέον χρόνια. Οι τετρακυκλίνες και η αμπικιλλίνη ήταν από τις πρώτες στις οποίες οι Σαλμονέλλες άρχισαν να αναπτύσσουν ανθεκτικά στελέχη.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου από τα ερευνητικά εργαστήρια τροφών και φαρμάκων για πτηνά συντροφιάς για την καταπολέμηση των Σαλμονελλών. Οι extruded τροφές και αυγοτροφές που παρασκευάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, εξαφανίζουν τα περισσότερα βακτήρια και τα σπόρια τους. Επίσης ορισμένες εταιρείες παρασκευής φυτικών φαρμάκων παρασκεύασαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά φυτικά φάρμακα, βασισμένα στις αντιμικροβιακές ιδιότητες που παρουσιάζουν ορισμένες φυτικές ουσίες όπως η αλυσίνη. Το πλεονέκτημα αυτών των φαρμάκων είναι η δημιουργία φυσικής άμυνας και καταστολής των βακτηρίων της Σαλμονέλλας, χωρίς τον κίνδυνο της δημιουργίας ανθεκτικών στελεχών και άλλων ανεπιθύμητων παρενεργειών που προκαλεί η χρήση των αντιβιοτικών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Αρτοποιός Ε. Παθολογία πτηνών. Θεσσαλονίκη, 1986.
2. Burr E. Diseases of cage birds. Ames: lowa State University Press, 1987.
3. Eυσταθίου Λ. Μικρή Κτηνιατρική Εγκυκλοπαίδεια. Αθήνα.
4. Hawley B. Avian Research Center. Chilton U.S.A.
5. Σπαής Α. Νοσολογία πτηνών. Θεσσαλονίκη, 1979.
6. Σελέκος Β. Σαλμονελλώσεις πτηνών. Πτυχιακή εργασία. Φλώρινα, 1992.
7. Χαριτόπουλος Δ. Σημειώσεις Μικροβιολογίας. Φλώρινα, 1987.

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ & ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ (ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΒΛΟ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ).

24-26 ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ 2010

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ :

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑΣΤΑΒΛΙΣΜΟΥ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ/ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ, ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ, ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΣΦΑΓΕΙΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΊΟΝΤΩΝ ΤΟΥ, ΖΩΙΚΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ, ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ/ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΊΟΝΤΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ, ΜΑΖΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ, ΠΩΛΗΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΤΥΠΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

-ΤΕΛΕΥΕΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΛΗΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (300 ΛΕΞΕΩΝ) : 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010.

-ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 50 ΕΥΡΩ (ΦΟΙΤΗΤΕΣ 20 ΕΥΡΩ).

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ & ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ.



28 - 30 ΜΑΪΟΥ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ :



- ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

- ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.



Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΤΑ 4,5%

Κατά 4,5% μειώθηκε πέρυσι, σε σύγκριση με το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παρασκευαστών Ζωοτροφών (FETAC) η παραγωγή ζωοτροφών στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έπεσε στα 144 εκατ. τόνους.

Για εφέτος η FETAC εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών θα διατηρηθεί στα περυσινά περίπου επίπεδα. Παράλληλα η Ομοσπονδία προβλέπει ότι το κόστος των πρώτων υλών, που συμμετέχουν στην παρασκευή ζωοτροφών, θα πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα, από ότι πέρυσι.

Αναλυτικά για εφέτος η FETAC εκτιμά ότι οι ζωοτροφές που προορίζονται για τη βοοτροφία θα μειωθούν κατά 1%, εκείνες που προορίζονται για τη χοιροτροφία θα διατηρηθούν στα περυσινά επίπεδα, ενώ εκείνες που προορίζονται για τις εκτροφές πουλερικών θα αυξηθούν κατά 2%.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. : ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ



Το 3ο βραβείο στην κατηγορία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης παρέλαβε η Νηρεύς, η μεγαλύτερη παραγωγός Μεσογειακών ειδών ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο, καθώς συμμετείχε στο διαγωνισμό των ελληνικών βραβείων επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2009 - 2010, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το βραβείο παρέλαβε ο κ। Αντώνης Χαχλάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


Κυριακή 25 Απριλίου 2010

12,6 ΕΚΑΤ. € ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΥΣ

Επιπλέον κονδύλια 12,6 εκατομμύρια ευρώ για τη χορήγηση πρόσθετης ενίσχυσης στους παραγωγούς, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος εξασφάλισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίιμων.

Αυτό έκανε γνωστό στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε, μάλιστα, στο τελικό στάδιο της πρότασης, την οποία αναμορφώνουμε και εντός των επόμενων ημερών θα υποβληθούν αιτήσεις, για τη στήριξη των κτηνοτρόφων σε εφαρμογή της νέας διαδικασίας για τα ποιοτικά παρακρατήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, κύριε συνάδελφε, η αιγοπροβατοτροφία θα λαμβάνει για τα προσεχή χρόνια 26,2 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, αντί για 12,6 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε προγραμματιστεί σε παρελθόντα έτη».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ



Κατά 18% στο αρνίσιο και κατά 33% στο κατσικίσιο κρέας υποχώρησαν το πρώτο δίμηνο του 2010, βάσει των επίσημων στοιχείων του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος, οι τιμές παραγωγού.

Μετά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, όπου οι τιμές για τους κτηνοτρόφους είχαν διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 5,50 και 6 ευρώ το κιλό αντίστοιχα για το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, το επόμενο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου υποχώρησαν στα 4,50 και 4 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.

Αναλυτικά,η εξέλιξη των τιμών παραγωγού σε αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας (σε ευρώ ανά κιλό)

Ημερομηνία

Αρνίσιο κρέας

Κατσικίσιο κρέας

Απρίλιος 2009

5,5

5

Μάιος 2009

5,5

5

Ιούνιος 2009

5,5

5

Ιούλιος 2009

5,5

5

Αύγουστος 2009

7,5

7

Σεπτέμβριος 2009

6

6

Οκτώβριος 2009

5,5

5

Νοέμβριος 2009

5,5

6

Δεκέμβριος 2009

5,5

6

Ιανουάριος 2010

4,5

4

Φεβρουάριος 2010

4,5

4

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ HELLASTAT



Η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 έχει περιορίσει τη ζήτηση για αρκετά βασικά προϊόντα του κλάδου, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat AE, για την εγχώρια αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2008 οι πωλήσεις φρέσκου γάλακτος υποχώρησαν κατά 2,3% σε όγκο έναντι του 2007 ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2009 σημειώθηκε περαιτέρω κάμψη 3,1% σε ετήσια βάση, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα υψηλής παστερίωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2008 οι πωλήσεις γάλακτος υψηλής παστερίωσης αυξήθηκαν κατά 16,9%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2009 ο ρυθμός ανόδου επιταχύνθηκε σε 31,6% συ-γκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Στον τομέα του γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας, το οποίο τιμολογείται σε χαμηλότερα επίπεδα, εντοπίζονται σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης: +52,3% το 2008 και +28% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009.


H χαμηλή ζήτηση φρέσκου γάλακτος έχει καταστήσει την παραγωγή του ασύμφορη λόγω των υψηλών επιστροφών σε παραγωγούς και εμφιαλωτές, επισημάινεται στη μελέτη. Επιπλέον, το γάλα υψηλής παστερίωσης παρουσιάζει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, ενώ προσφέρει στις βιομηχανίες υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας. Συνεπώς, οι εταιρίες οδηγούνται στη σταδιακή αντικατάσταση της παραγωγής φρέσκου γάλακτος από γάλα υψηλής παστερίωσης, το οποίο καθίσταται πλέον βασικό πεδίο ανταγωνισμού.


Επίσης, οι καταναλωτικές προτιμήσεις διαφοροποιούνται λόγω της υιοθέτησης προτύπων υγιεινής διατροφής. Έτσι, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για προϊόντα υψηλότερης θρεπτικής αξίας, όπως το βιολογικό γάλα, οι πωλήσεις του οποίου το 2008 ενισχύθηκαν κατά 36% ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009 κατά 52,2% σε ετήσια βάση. Πάντως, η διείσδυση των βιολογικών προϊόντων διαμορφώνεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.


Ο χώρος της τιμολόγησης αποτελεί τη σημαντικότερη συνισταμένη ανταγωνισμού. Η μειωμένη ζήτηση γάλακτος το 2009 οδήγησε σε "κύμα" διαδοχικών μειώσεων των τιμών λιανικής στο σύνολο σχεδόν της αγοράς. Απαρχή αποτέλεσε η απόφαση της Vivartia τον περασμένο Ιούνιο να μειώσει την τιμή του γάλακτος Δέλτα κατά 25% (στο 1 ευρώ για τη συσκευασία 1 λίτρου), κίνηση που ακολουθήθηκε από τις υπόλοιπες εταιρείες. Ανάλογη εικόνα επικράτησε και στο γάλα υψηλής παστερίωσης και στο γιαούρτι.


Προβλήματα



Την περίοδο 2008/2009 οι Έλληνες παραγωγοί παρέδωσαν περίπου 699.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος, ποσότητα η οποία συγκριτικά με την περσυνή περίοδο εμφάνισε μείωση 2,4%. Πτωτική τάση εντοπίζεται και το 11μηνο του 2009 (627.000 τόνοι, ποσότητα 3,2% μικρότερη της περσυνής επίδοσης). Η υποχώρηση αυτή προέρχεται από τη μείωση του αριθμού των μονάδων γαλακτοπαραγωγής: το 2000 λειτουργούσαν 12.400 εκμεταλλεύσεις, ενώ πλέον έχουν απομείνει 4.900. Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την εξέ-λιξη αποτελούν: το αυξημένο κόστος παραγωγής γάλακτος, οι ολοένα και χαμηλότερες τιμές παραγωγού και οι αυξανόμενες εισαγωγές γάλακτος.


Η κάμψη των τιμών παραγωγού προκλήθηκε από τον τιμολογιακό πόλεμο λιανικής των βιομηχανιών, καθώς μετατόπισαν τις χαμηλότερες τιμές των προϊόντων στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους.


Ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο έχει και η μετατόπιση της ζήτησης στο γάλα υψηλής παστερίωσης, για την παραγωγή του οποίου χρησιμοποιείται και εισαγόμενο γάλα σε σκόνη. Επίσης, η μείωση των τιμών στην ΕΕ έχει οδηγήσει στην εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων φθηνού γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γιαουρτιών και τυροκομικών. Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σημαντικό ποσοστό αυτών προωθείται στην αγορά ως εγχώριο προϊόν.


Προοπτικές


Στη μελέτη της Hellastat προκύπτει ότι η ζήτηση για προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας θα εξακολουθήσει να ενισχύεται, επιφυλάσσοντας μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η στροφή της παραγωγής στο γάλα υψηλής παστερίωσης θα ενταθεί σε περίπτωση επέκτασης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος σε περισσότερες από 5 ημέρες.


Επίσης, η οικονομική κρίση θα συνεχίσει να στρέφει τους καταναλωτές στα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Το γεγονός αυτό θα ωφελήσει τις βιομηχανίες που έχουν συνάψει συνεργασίες με λιανεμπορικές αλυσίδες για την ανάπτυξη των κωδικών αυτών.


Στον τομέα των τυροκομικών, η αναγνώριση της φέτας από την ΕΕ σαν Π.Ο.Π. αποτελεί τη βάση για ανάπτυξη εξαγωγών και κατάρτιση συνεργασιών των εγχώρι-ων εταιρειών με διεθνή δίκτυα λιανικής, με απαραίτητη προϋπόθεση την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής προώθησης του προϊόντος διεθνώς.


Η κατανάλωση των επώνυμων συσκευασμένων προϊόντων, ιδιαίτερα στην αγορά γιαουρτιού και τυριού, θα αυξηθεί περαιτέρω έναντι των χύμα, λόγω της ασφάλειας και αξιοπιστίας που προσφέρει η συσκευασία.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΑ 14 ΕΚΑΤ. Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΟΛ ΤΟ 2009

Αύξηση 17% στον τζίρο και 15% στις πωλήσεις της σημείωσε η συνεταιριστική ΕΒΟΛ το 2009 με τον κύκλο εργασιών της να διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ. Η ΕΒΟΛ προγραμματίζει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εντός του Φεβρουαρίου αναμένει επίσκεψη στη Μαγνησία της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Κατερίνας Μπατζελή και προγραμματίζει εκδήλωση με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος ανέφερε ότι παρά την οικονομική κρίση και τις μειώσεις των τιμών των γαλακτομικών προϊόντων στα ράφια, η ΕΒΟΛ σημείωσε αύξηση τζίρου 17% και 15% στις πωλήσεις ενώ την τελευταία πενταετία ο τζίρος της τριπλασιάστηκε και στόχος είναι το 2010 να ξεπεράσει το 20%. «Είμαστε μία υγιής συνεταιριστική οργάνωση, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα δάνειο και η άνοδός μας είναι συνεχής τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τα 4 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2004, αγγίξαμε τα 14 εκ. ευρώ» τόνισε ο κ. Πρίντζος. Πριν πέντε χρόνια πωλούσε 17.000 γιαούρτια το μήνα ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τις 250.000 κομμάτια το 2010 αν ευοδωθούν οι συμφωνίες που έχει στα σκαριά, τη στιγμή που είναι και Leader στην αγορά των βιολογικών προϊόντων και δη στις συσκευασίες γίδινου γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού.

Η ΕΒΟΛ έδωσε 2,5 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις προσωπικού που αποχώρησε, (70 άτομα) από ίδιους πόρους καθώς είχε την οικονομική δυνατότητα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε το εργοστάσιο ζωοτροφών μία επένδυση της τάξης των 1,5 εκ ευρώ από ίδιους πόρους ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν την Άνοιξη του 2010.

Στόχος είναι το 2010 να ολοκληρωθεί η επέκταση του εργοστασίου της ΕΒΟΛ καθώς πλέον δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στη ζήτηση των προϊόντων της. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 8 εκ. ευρώ και ήδη έχει υποβληθεί για έγκριση η χρηματοδότησή της από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι σε 15 μέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος 2.500 τ.μ. με σύγχρονο εξοπλισμό για την παραλαβή της πρώτης ύλης, την επεξεργασία και παστερίωση και την εμφιάλωση του γάλακτος ενώ στο παλιό εργοστάσιο θα λειτουργήσουν τα τμήματα γιαουρτιού και τυροκομίας. Μέσα στο 2010 θα ολοκληρωθεί και το εργοστάσιο παρασκευής φιαλών ώστε πλέον η παραγωγή του εργοστασίου να είναι πλήρως καθετοποιημένη.

Παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή ενός κτιρίου πολλαπλών χρήσεων σε οικόπεδο της ΕΑΣ Βόλου στο Βελεστίνο ενώ εντός των ημερών η διοίκηση της συνεταιριστικής οργάνωσης θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εθνικής Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για την έγκριση της επένδυσης κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στα Κανάλια δυναμικότητας 200 ΚW. «Στόχος μας είναι και η κατασκευή μίας μονάδας βιοενέργειας με τη χρήση βιομάζας για την παραγωγή θέρμανσης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ενός χωριού που θα αποφασίσουμε ποιο θα είναι» δήλωσε ο κ. Πρίντζος. Η δαπάνη είναι πλήρως επιλέξιμη και επιδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, πρωτοβουλίες για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου αναλαμβάνει η ΕΑΣ Βόλου και προγραμματίζει εκδήλωση το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας. «Τα προβλήματα είναι δυσθεώρητα πλέον και κάτι πρέπει να γίνει καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας» τόνισε ο κ. Πρίντζος.

Ειδικότερα το 2009 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους αγρότες με τις τιμές των προϊόντων να έχουν πέσει σημαντικά ενώ δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τη διάθεση των σιτηρών παρά τους επανειλημμένους διαγωνισμούς που έγιναν. Αυτή τη στιγμή 8000 τόνοι σιτάρια είναι στις αποθήκες της Ένωσης όπως και 8000 τόνοι κριθάρι και καλαμπόκι από την παραγωγή του 2008. Η παραγωγή της ελιάς ήταν μειωμένη, ενώ ζημιές υπέστη η βιομηχανική ντομάτα και δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά και η παραγωγή του βαμβακιού. Η κρίση στην αγελαδοτροφία είναι πολύ μεγάλη κι οι κτηνοτρόφοι έχουν πάρει μόνο το 60% των δικαιωμάτων τους και με περικοπές και είναι άγνωστο πότε θα λάβουν το υπόλοιπο 40%.

Ο κ. Πρίντζος δήλωσε ότι η ΕΑΣ Βόλου συμπαρίσταται στον όποιο αγώνα αποφασίσουν να δώσουν οι αγρότες και θα είναι δίπλα τους στις κινητοποιήσεις που θα κάνουν ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει η ενασχόληση με το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει «Καλλικράτη».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ & ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στα ίχνη κυκλώματος που φέρνει παράνομα στη χώρα μας ζωντανά ζώα, τα σφάζει και στη συνέχεια τα προωθεί στην αγορά ως ελληνικά, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, έχοντας ήδη στα χέρια τους μία τουλάχιστον «καραμπινάτη» περίπτωση που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Ο (γνωστός για τις επιδόσεις του στην έρευνα και τεκμηρίωση σκανδάλων από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση) υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης από τη στιγμή που ανέλαβε τις αρμοδιότητες των κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων έχει «ταρακουνήσει» τον υπηρεσιακό μηχανισμό που ήταν εν πολλοίς αδρανοποιημένος. Στο πλαίσιο αυτό έφτασε στο υπουργείο στις 21 Δεκεμβρίου εμπιστευτική πληροφορία για παράνομη εισαγωγή χοιριδίων από το τελωνείο των Ευζώνων. Την επόμενη ημέρα, τριμελές κλιμάκιο από κτηνιάτρους των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στον Σταθμό Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) Ευζώνων.

Ωστόσο, επειδή όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι να προειδοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι, το κλιμάκιο δήλωσε... παραπλανητικό δρομολόγιο για Κατερίνη. Ο αιφνιδιασμός πέτυχε και στον έλεγχο που διενεργήθηκε στους Ευζώνους, μεταξύ πολλών άλλων παρατυπιών και αντικανονικών πρακτικών, αποκαλύφθηκε ότι στις 16 Δεκεμβρίου είχαν μπεί παράνομα στη χώρα μας, 1100 χοιρίδια για πάχυνση, προέλευσης Ουγγαρίας μέσω Σερβίας και Σκοπίων.

Η πρώτη παρανομία έγκειται στο γεγονός ότι, όπως ορίζει ο νόμος «η διαμετακόμιση χοιροειδών, τα οποία έχουν αποσταλεί από ένα κράτος - μέλος και προορίζονται για άλλο κράτος - μέλος μέσω Σερβίας και FYROM επιτρέπεται μόνον για άμεση σφαγή και όχι για πάχυνση», πραγματοποιείται δε, από ειδικά σφραγισμένα οχήματα και υπό ειδικές συνθήκες.

Το σοβαρότερο ωστόσο μέρος της υπόθεσης αποκαλύφθηκε στη συνέχεια των ελέγχων που διέταξε ο κ. Καρχιμάκης, όχι πλέον στα σύνορα, αλλά στα Μέγαρα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας που εμφανιζόταν ως παραλήπτης των 1100 χοιριδίων. Όπως ίσως μπορεί κανείς να φανταστεί, τα χοιρίδια δεν βρέθηκαν πουθενά, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οδηγήθηκαν αμέσως για σφαγή και, με ελληνική πλέον ταυτότητα, προωθήθηκαν στην χριστουγεννιάτικη αγορά, στην οποία υπάρχει πάντα ζήτηση για μικρά χοιρίδια που πωλούνται με το δέρμα. Το όφελος για το κύκλωμα των λαθρεμπόρων είναι σημαντικό, καθώς τα ελληνικά χοιρίδια πωλούνται σήμερα στην αγορά περί τα 8 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τα εισαγόμενα «πιάνουν» τη μισή τιμή, περί τα 4 ευρώ το κιλό.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας θα συνεχίσει τους ελέγχους, σε συνεργασία μάλιστα με το ΣΔΟΕ και θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση μέσω της διαδικασίας αμοιβαίας συνδρομής με τις Ουγγρικές αρχές. Επιπλέον, δόθηκε ήδη γραπτή εντολή στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιών Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας να ερευνήσουν στα σφαγεία των περιοχών τους, για να αναζητήσουν περιπτώσεις σφαγής χοιριδίων που θα μπορούσε να βοηθήσει τον εντοπισμό των «χαμένων» ζώων.

Το ερώτημα που επιδιώκει να απαντήσει το υπουργείο είναι αν πίσω από τη σαφή αυτή περίπτωση κρύβεται κύκλωμα που δρα συστηματικά και φέρνει όλο το χρόνο αρνιά, κατσίκια, χοιρινά και άλλα κρέατα που διοχετεύονται στην αγορά ως ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να «ξυπνήσουν» οι καθεύδουσες υπηρεσίες ελέγχου και, σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση του ΕΦΕΤ, να αποτελέσουν ένα δίχτυ προστασίας του καταναλωτή και του εισοδήματος του έλληνα παραγωγού.

Θοδωρής Παναγούλης

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ