PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 400 ΘΙΓΟΜΕΝΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Κτηνοτρόφοι των νομών Ροδόπης και Έβρου
Αγανακτισμένοι και αδικημένοι αισθάνονται οι κτηνοτρόφοι που εντάχθηκαν στο μέτρο ενίσχυσης για την αντικατάσταση των ενωτίων με τους ηλεκτρονικούς στομαχικούς βώλους, αφού το υπουργείο αποφάσισε με το “έτσι θέλω” να τους στερήσει μέχρι και 4.000 ευρώ από τα χρήματα που δικαιούται ο καθένας! Οι περίπου 400 θιγόμενοι κτηνοτρόφοι των νομών Ροδόπης και Έβρου είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια κατά του δημοσίου για διαφυγόντα έσοδα συνολικά 820.000 ευρώ και για τους δύο νομούς ξεκαθάρισαν ότι θα το κάνουν μέχρι το τέλος τρέχοντος μήνα και μάλιστα εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων για αθέτηση υπογραφής.
Τι συνέβη, όμως, και τόσοι κτηνοτρόφοι έχασαν τα χρήματά τους;
Με την τροποποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως τελική ημερομηνία πληρωμών την 20ή Ιουλίου 2009 – λόγω της καθυστέρησης της Ελλάδας να υλοποιήσει το πρόγραμμα – στην οποία εξαντλείται η πενταετής περίοδος από την ενσωμάτωση του προτύπου αυτού στην εθνική νομοθεσία, ενώ από το τέλος του 2009 που το μέτρο γίνεται πλέον υποχρεωτικό δεν επιτρέπεται η εθνική ενίσχυσή του.
Σε συμμόρφωση των παραπάνω πραγματοποιήθηκε η πληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεων από την εφαρμογή του μέτρου μέχρι τις 20-7-2009.
Η πενταετής διάρκεια του προγράμματος περιορίστηκε στα δύο έτη. Οι κτηνοτρόφοι εισέπραξαν τη συνολική προβλεπόμενη για την πενταετία ενίσχυση των 26,17 ευρώ υπό την προϋπόθεση όμως ότι το συνολικό ποσό που τους αναλογεί δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ κατ’ έτος, συνολικά δηλαδή 6.000 ευρώ για τη διετία εφαρμογής του Προγράμματος αντί ορίου 15.000 ευρώ που θα ίσχυε αν συνεχιζόταν η πενταετής διάρκεια εφαρμογής του. Επιδοτούνται έτσι χωρίς περικοπές μόνο οι κτηνοτρόφοι που έχουν στην κατοχή τους μέχρι 160 ζώα. Με λίγα λόγια, την καθυστέρηση του κράτους, την πλήρωσαν οι κτηνοτρόφοι.

ΠΗΓΗ : ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: