PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

4 ΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Σημαντικά για την ελληνική αλιεία θέματα εξασφαλίστηκαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διμερών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις της υπουργού κας Κατερίνας Μπατζελή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμέσου του αρμοδίου Επιτρόπου, k. Borg, συναίνεσε ώστε :

- «Να μην επιβαρυνθεί η μικρή παράκτια αλιεία με πρόσθετες υποχρεώσεις, που θα προέκυπταν από τον νέο κανονισμό, χωρίς ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη.

-Να είναι προαιρετική η χρήση των νέων τεχνολογιών και συστημάτων επικύρωσης δεδομένων (σύστημα αυτόματης αναγνώρισης AIS, σύστημα εντοπισμού σκαφών VDS).

-Να προωθήσει στις διεθνείς και διμερείς σχέσεις της Ε.Ε. με Τρίτες χώρες, τη θέσπιση ισότιμων υποχρεώσεων ώστε να διασφαλίζονται οι όροι ανταγωνισμού, κατά την άσκηση του ελέγχου της αλιευτικής δραστηριότητας.

-Να θεσπίσει κίνητρα για τους αλιείς, στο πλαίσιο προγραμμάτων για την προστασία των αποθεμάτων και του περιβάλλοντος, κατά την προσεχή Αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής».

Όσο για το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., μετά από ολονύκτια συνεδρίαση, υιοθέτησε τον Κανονισμό για τη θέσπιση κοινοτικού συστήματος ελέγχου που θα διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, θέμα που όπως τονίστηκε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: