PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 50 ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ 20 ΧΩΡΩΝ (ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ CAPARA)

Στην Ελλάδα θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες 50 κτηνίατροι από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα επισκεφτούν, μεταξύ άλλων, σειρά επιλεγμένων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη Β.Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας CAPARA για την προαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας, με αντικείμενο την καταπολέμηση παρασίτων αιγών.

Η Θεσσαλονίκη επελέγη ως η πόλη που θα φιλοξενήσει την παρθενική συνάντηση της διαχειριστικής-διοικητικής επιτροπής της CAPARA, στις 7-8 Οκτωβρίου, ενώ την Παρασκευή 9 του μηνός, οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι θα επισκεφτούν τις σταυλικές εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της Ενωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, Σταύρου Βογιατζή, στα Βασιλικά. Την πρόταση για την υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, με διάρκεια προγράμματος τα τέσσερα χρόνια, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κτηνίατρος-παρασιτολόγος Σμαράγδα Σωτηράκη, ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ).



"Η επίσκεψη στη μονάδα μου θα είναι εθιμοτυπική. Το ΕΘΙΑΓΕ έχει ήδη συγκεντρώσει στοιχεία από διάφορες μονάδες για την έρευνά του γύρω από τα παράσιτα", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Βογιατζής και γνωστοποίησε την πρόθεση της Ένωσης να καταθέσει πρόσθετες προτάσεις για την προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας στη γεωργία.



Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος σημείωσε ότι "σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή φάρμακα για τις κατσίκες, οπότε αναγκαστικά χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα που έχουν παρασκευαστεί για πρόβατα και δεν έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα", πρόβλημα που ευελπιστεί να καταπολεμήσει η συνεργασία CAPARA.



Η ξένη αντιπροσωπεία βρέθηκε στις 6/10 στην Αργολίδα, όπου επισκέπτεται πρότυπο αγρόκτημα-φυτώριο τοπικού παραγωγού, ο οποίος καλλιεργεί επιλεγμένες (πατενταρισμένες) ποικιλίες ροδιού και παράγει -μεταξύ άλλων- τσίπουρο και grappa από ρόδι, αλκοολούχα "ροδοδάφνη" και πετιμέζι. Θα ακολουθήσει αντίστοιχη περιήγηση σε επισκέψιμο ελαιοτριβείο στο Λυγουριό.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: