PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ USDA


Image














Έρευνα που ρίχνει φως στην αγορά των βιολογικών προϊόντων, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της γενικότερης έλλειψης δεδομένων και πληροφοριών για τον κλάδο των βιολογικών τροφίμων, συνέταξε πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Ενώ οι εκτάσεις με βιολογική γεωργία έχουν διπλασιαστεί στις ΗΠΑ από το 1997, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων έχουν πενταπλασιαστεί μέσα στην ίδια περίοδο, αγγίζοντας τα 21,1 δις δολάρια την περυσινή χρονιά. Ωστόσο, η νέα έκθεση του USDA επισημαίνει πως ο τρόπος πώλησης των βιολογικών τροφίμων έχει περάσει μέσα από δραματικές αλλαγές.

Ενώ το 1997 η συντριπτική πλειοψηφία των βιολογικών προϊόντων πωλούνταν στις ΗΠΑ μέσα από αλυσίδες καταστημάτων με «φυσικά» και οικολογικά προϊόντα, το 2008 πάνω από το 50% των βιολογικών προϊόντων πωλούνταν σε συμβατικά, μεγάλα καταστήματα, γεγονός που συνεπάγεται πόσο έχει αλλάξει πλέον το λιανεμπόριο των βιολογικών σε σχέση με τα τέλη του ’90.

Συγχρόνως, φαίνεται να έχει διευρυνθεί και η γκάμα των βιολογικών προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές. Παρότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βιολογικών τροφίμων που πωλούνται στις ΗΠΑ παραμένουν τα οπωροκηπευτικά – ήτοι 37% - τα βιολογικά γαλακτοκομικά, σιτηρά, ροφήματα και έτοιμα γεύματα αντιστοιχούν στο 63% των πωλούμενων βιολογικών τροφίμων, έναντι του αντίστοιχου ποσοστού του 1997, που ήταν 54%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η όρεξη των Αμερικανών καταναλωτών για βιολογικά τρόφιμα επέφερε μία ριζική ανανέωση στον τρόπο εμπορίας των βιολογικών τροφίμων, καθώς τα καταστήματα που πωλούσαν βιολογικά βρέθηκαν ξαφνικά αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από συμβατικές εταιρείες του εμπορίου.

Πλέον, συνολικά 19% των ενηλίκων καταναλωτών στις ΗΠΑ αγοράζει κάθε εβδομάδα βιολογικά προϊόντα, έναντι του 3% των τελών του ’90. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές των βιολογικών παραμένουν ένα πρόβλημα για πολλούς καταναλωτές, με το 73% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν για λογαριασμό της έρευνας να αναφέρουν πως τα βιολογικά είναι υπερβολικά ακριβά, παράγοντας που είναι λιγότερο ανασταλτικός στην αγορά φρέσκων οπωροκηπευτικών και παιδικών τροφών. Συνολικά 1.107 διαφορετικές ετικέτες βιολογικών προϊόντων λανσαρίστηκαν το 2007, τη στιγμή που το 1997 ο ίδιος αριθμός ανερχόταν στις 270.

ΠΗΓΗ : AGRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: