PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ COPA-COGECA ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ




Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις COPA-COGECA εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα με 280 εκατομμύρια ευρώ, από την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, αλλά επισημαίνουν πως απαιτείται περισσότερη και άμεση δράση προκειμένου να βοηθηθούν να επιβιώσουν της οικονομικής κρίσης όλοι οι τομείς της αγροτικής οικονομίας.

Μιλώντας μετά την σύνοδο των υπουργών, στις 19 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Copa Padraig Walshe δήλωσε: «Η κρίση του Ευρωπαϊκού γαλακτοκομικού τομέα είναι βαθιά και άνευ προηγουμένου. Γι 'αυτό δίνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στα άμεσα μέτρα που περιγράφονται σε κοινή πρωτοβουλία 21 υπουργών Γεωργίας. Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την υποστήριξη από την Επίτροπο, κα Fischer Boel, με 280 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν προκειμένου να βοηθηθούν οι παραγωγοί να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Όμως, οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο. Πολλοί παραγωγοί όλων των αγροτικών τομέων και ιδίως στο χοίρειο κρέας, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τα ζαχαρότευτλα, και το βόειο κρέας, αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές δυσκολίες. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ανάλογη κατάσταση με κάθε γεωργικό τομέα να βρίσκεται υπό πίεση. Χρειάζεται να εισαχθούν επιπλέον μέτρα για την αγορά ώστε οι αγρότες να βοηθηθούν να επιβιώσουν και να αποφευχθεί η αύξηση της φυγής από τις αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει με τους αγρότες της στα πρόθυρα της χρεωκοπίας".


Ωστόσο, οι COPA-COGECA, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση των υπουργών που αφορά την επέκταση της περιόδου παρέμβασης για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και το βούτυρο έως το 2010 και πιθανώς έως το 2011. Επίσης υποστηρίζουν την κίνηση να τεθεί ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων υπό την προστασία του άρθρου 186 της Ενιαίας Κοινής Οργάνωση Αγοράς η οποία θα επιτρέψει στην Επιτροπή να λάβει προσωρινές δράσεις γρήγορα. Αλλά οι δύο Οργανώσεις έχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον μια εθελοντική διάθεση κονδυλίων από το σύστημα των ποσοστώσεων για την αναδιάρθρωση του τομέα, θα καταφέρει να βοηθήσει το σύνολο του ευρωπαϊκού γαλακτοκομικού τομέα ή να δώσει στους παραγωγούς μεγαλύτερη σταθερότητα. Απαιτείται πανευρωπαϊκή δράση για την καταπολέμηση ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος, τονίζουν.


Επιπλέον, οι COPA-COGECA επικροτούν την απόφαση της Επιτροπής να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ και δεσμεύονται για την πλήρη διάθεση των εμπειρογνωμόνων τους στην επίτευξη αυτού του σκοπού. Ο αντιπρόεδρος της Copa, κ. Gert Sonnleitner, δήλωσε: «Έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε πάνω στις μελλοντικές πανευρωπαϊκές εναλλακτικές πολιτικές λύσεις που θα διασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί θα έχουν δίκαιο εισόδημα και ότι οι συνεταιρισμοί και οι οργανώσεις παραγωγών θα ενισχύονται, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μονοπωλιακές πρακτικές που ακολουθούν οι εταιρίες λιανικής πώλησης στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: