PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κλειστές για δύο περίπου μήνες παρέμειναν οι ζώνες παραγωγής και αλιείας οστρακοειδών του νομού Θεσσαλονίκης, λόγω της παρουσίας τοξικού φυτοπλαγκτόν που καθιστά απαγορευτική την κατανάλωση μυδιών και άλλων. Γεγονός που είχε επιπτώσεις στο εισόδημα των οστρακοκαλλιεργητών, ωστόσο, μετά τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων, η ζώνη ξανάνοιξε, παραμένει όμως υπό συνεχή παρακολούθηση για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του τοξικού φυτοπλαγκτόν.

«Κάθε χρόνο παράγονται 30.000 τόνοι οστρακοειδή στις καλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου, εκ των οποίων οι 16.000 τόνοι στις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Ωστόσο πέρσι, λόγω έντονης παρουσίας τοξικού φυτοπλαγκτόν οι ζώνες παραγωγής και αλιείας οστρακοειδών έμειναν κλειστές για πέντε συνεχόμενους μήνες, προκαλώντας σοβαρή μείωση στο εισόδημα των οστρακοκαλλιεργητών της τάξης του 40%» αναφέρει ο υπεύθυνος της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τα ερευνητικά προγράμματα Απόστολος Γιάντσης, με αφορμή την σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αντικείμενο την υλοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων στο νερό και τα όστρακα για την ανίχνευση τοξικών μικροφυκών.



Το φαινόμενο της παρουσίας τοξικού φυτοπλαγκτόν, που δεν σχετίζεται με τη ρύπανση αλλά με κλιματολογικές κυρίως συνθήκες, εμφανίστηκε και φέτος, σε μικρότερο όμως βαθμό. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Χρήστο Παρασχούδη, οι ζώνες έκλεισαν τον Ιανουάριο και άνοιξαν πριν λίγες μέρες μετά τα νέα θετικά αποτελέσματα. «Ευελπιστούμε ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η περίοδος μεγάλης παραγωγής μυδιών ξεκινά τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται το καλοκαίρι» σημειώνει χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες της νομαρχίας διαβεβαιώνουν για τους συνεχείς ελέγχους σε εβδομαδιαία βάση ή ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα για την παρουσία τοξινών.



Στο μεταξύ, καλά νέα για τους οστρακοκαλλιεργητές αναμένονται το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια των χάβαρων που διαβιούν στο βυθό της θάλασσας και επιβαρύνονται από τα βαρέα μέταλλα. «Το 1997 απαγορεύτηκε η συγκεκριμένη καλλιέργεια λόγω της παρουσίας βαρέων μετάλλων στο βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου. Ωστόσο η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και η υιοθέτηση της ανακύκλωσης οδήγησε στη μείωση των ποσοτήτων των βαρέων μετάλλων» αναφέρει ο κ. Γιάντσης. Τονίζει μάλιστα ότι μετά και τα θετικά αποτελέσματα πιλοτικού προγράμματος της νομαρχίας και του ΑΠΘ για την παρακολούθηση των βαρέων μετάλλων προωθείται η άρση της απαγόρευσης για την καλλιέργεια των χάβαρων, γεγονός που αναμένεται να δώσει «ανάσα» στους οστρακοκαλλιεργητές του νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: