PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σ. Χατζηγάκη και το Γενικό Γραμματέα, κ. Κ. Σκιαδά συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Παναγιώτη Πεβερέτο, για να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία). Ο υπουργός παραδέχτηκε τα προβλήματα του κλάδου, ωστόσο δεν έδωσε άμεσες λύσεις, γεγονός που αναγκάζει τους παραγωγούς να βγουν στο δρόμο, για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου έθεσαν στον Υπουργό μια σειρά από αιτήματα των κτηνοτρόφων, θεσμικά, αναπτυξιακά και κυρίως οικονομικά, που χρονίζουν κι έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, όπως η κάλυψη από το Ελληνικό Δημόσιο των άτοκων δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του, το «πάγωμα» των υπόλοιπων δανείων για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος και τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 50€/προβατίνα και αίγα και 250€/αγελάδα και χοιρομητέρα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για τα οικονομικά αιτήματα, που χρήζουν άμεσης λύσης, τονίζοντας ωστόσο ότι καταβάλλει προσπάθειες ικανοποίησής τους, προκειμένου ν' αμβλυνθούν τα προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου.

«Τη στιγμή που οι αγρότες ήδη πληρώνονται από το «πακέτο» ενίσχυσης των 450 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε πρόσφατα η Κυβέρνηση, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη λάβει σαφείς απαντήσεις για λύση των προβλημάτων τους», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η απάντηση των κτηνοτρόφων είναι η αγωνιστική διάθεση για τη διεκδίκηση της επιβίωσής τους, μια και οι αγρότες ικανοποιήθηκαν στο 150% των αιτημάτων τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύνδεσμος καλεί τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας στη συγκέντρωση που πρόκειται να διοργανώσει στην Αθήνα στις 6/4/2009, ζητώντας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Κυβέρνηση ν' αναλάβουν πρωτοβουλίες για λήψη άμεσων μέτρων στο χρονικό αυτό διάστημα, καθώς η κτηνοτροφία, ένας από τους πιο κρίσιμους κλάδους της πραγματικής οικονομίας περνά δύσκολες στιγμές και ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Δηλώσεις Χατζηγάκη

Συνεργασία με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η προώθηση του αναπτυξιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», οι επιδοτήσεις, οι αποζημιώσεις και οι λοιπές ενισχύσεις των αγροτών, καθώς και η πορεία του Εθνικού Διαλόγου για το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χατζηγάκης έκανε τις εξής δηλώσεις:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχα μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Τον ενημέρωσα κυρίως πάνω στα εξής τρία θέματα:

Πρώτον τον ενημέρωσα για την αναθεώρηση και προώθηση ενός πολύ μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα καλύπτει και θα δώσει μια ώθηση σε όλη την ελληνική ύπαιθρο, όπως επίσης και στους Έλληνες αγρότες στην πλειοψηφία τους. Είναι ένα έργο το οποίο έχει τίτλο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το οποίο θα το επικαιροποιήσουμε και θα το αναθερμάνουμε.

Το δεύτερο θέμα το οποίο ανέπτυξα στον Πρωθυπουργό είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες, μέχρι το καλοκαίρι, θα προωθήσουμε ό,τι έχει σχέση με επιδοτήσεις και ενισχύσεις, αποζημιώσεις των Ελλήνων αγροτών. Και εδώ πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πολιτικό έργο, το οποίο θα ανακουφίσει και θα στηρίξει πάνω από 400 -500.000 Έλληνες αγρότες.

Και τρίτον τον ενημέρωσα για τον Εθνικό Διάλογο με τους Έλληνες αγρότες που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα. Είναι ένας διάλογος, ο οποίος θέτει εκτάκτως εκ νέου το αγροτικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό, που συζητήθηκε και στην τελευταία σύνοδο που είχα στην Ε.Ε. προχθές. Μέσα από τον Εθνικό Διάλογο για τα αγροτικά ζητήματα θα επανοικοδομήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής έτσι ώστε να υπάρχει μια συμμετοχική δημοκρατία και μια συμμετοχή γενικότερα του αγρότη στα θέματα που τον αφορούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτήσατε τον κ. Καραμανλή γιατί είπε ότι θα φύγει γιατί είναι κουρασμένος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία έχουν λεχθεί και έχουν απαντηθεί και από τον κ. Πρωθυπουργό και από τον κύριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και επομένως δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνω κανένα σχόλιο.

Το μεσημέρι, ο κ. Χατζηγάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων απ' όλη τη χώρα και είχανε την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς και τις νέες πολιτικές του Υπουργείου για τα θέματα αυτά.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος των συναντήσεων με τους κτηνοτρόφους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε τα εξής: «Συζητήσαμε διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κτηνοτροφία, ένα μέρος από τα οποία, πράγματι, είναι υπαρκτά.

Το πρόβλημα της κτηνοτροφίας είναι πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Πριν από δύο μέρες που ήμουν στην Ε.Ε. στο Συμβούλιο Υπουργών, συζητήσαμε κυρίως τα θέματα κτηνοτροφίας.

Σήμερα τέθηκαν τα ίδια ζητήματα στα οποία είπα ότι υπάρχει μια σειρά κοινών υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στο ζύγισμα, τη λήψη ορισμένων μέτρων που αφορούν στο γάλα και θέματα που έχουν άμεση σχέση με την κτηνοτροφία. Υπάρχουν κοινές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες προωθούνται με τις οποίες θα λύσουμε τα ζητήματα αυτά όπως και αυτά των ενοποιήσεων. Βέβαια, τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά. Μέσα σ' ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα τα προσεγγίσουμε, ώστε πράγματι να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα.»

Την Κυριακή, 29/3, ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στην εκδήλωση μνήμης για τους αγωνιστές αγρότες του Κιλελέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: