- Παραγωγή κρέατος ψαριών (πέστροφας, χελιού, κυπρίνου, τσιπούρας, λαυρακιού) σε τεχνητές δεξαμενές .
- Ταξινόμηση, γενικές αρχές ψαριών και οστράκων.
- Απαιτήσεις όσο αφορά το υδάτινο περιβάλλον, διατροφή, βελτίωση, αναπαραγωγή.
- Ασθένειες, προβλήματα, δυσχέρειες.
- Παραγωγή, επεξεργασία και αξιοποίηση του τελικού προϊόντος.
- Έλεγχος από υγιεινή άποψη των εγκαταστάσεων και των τελικών προϊόντων.
Aπό τη Σκοτία ως τα νερά του Ειρηνικού στη Χιλή, η εκτροφή σολομού είναι μία τεράστια επιχείρηση. Στη Χιλή μόνο, τα έσοδα από την εξαγωγή σολομού ιχθυοτροφείου ξεπερνά το 1 εκ. δολάρια ετησίως, ένα ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι υποστηρικτές της συστηματικής ιχθυοκαλλιέργειας διαβεβαιώνουν εδώ και χρόνια πως η αποκαλούμενη "μπλε επανάσταση" είναι ταυτόχρονα φθηνή και αειφόρος και προσφέρει μία εναλλακτική λύση στην κατανάλωση των απειλούμενων θαλάσσιων ειδών που αλιεύονται στους ωκεανούς.
Εκτροφή σολομού Παρά το γεγονός πως ο ερυθρός σολομός -με τεχνητό χρώμα- είναι το πιο διαδεδομένο είδος σολομού στις αγορές της Δύσης, ωστόσο, δεν είναι ευρέως γνωστή η ανεξέλεγκτη καταστροφή που προκαλεί η συγκεκριμένη βιομηχανοποιημένη δραστηριότητα στις περιοχές όπου εκτρέφεται. Με μεγάλους ρυθμούς επέκτασης, οι ιχθυοκαλλιέργειες καλύπτουν σήμερα το 30% της συνολικής πρωτεΐνης που λαμβάνεται από την ετήσια κατανάλωση ψαριού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, ευθύνονται αποκλειστικά για την καταστροφή αναρίθμητων οικοσυστημάτων και των πληθυσμών που εξαρτώνται από αυτά, σε μερικές από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Η εκτροφή του σολομού συμπεριλαμβάνει την πάχυνση τεράστιων αριθμών ψαριών σε κλουβιά από δίχτυ. Ένα συνηθισμένο ιχθυοτροφείο μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και δώδεκα κλουβιά με δέκα έως και 15 χιλιάδες ψάρια στο κάθε ένα από αυτά. Εντατική εκτροφή Οι απαιτήσεις σε τροφή των σαρκοφάγων ψαριών όπως είναι ο σολομός ή ο τόνος διαψεύδουν το διαδεδομένο μύθο πως η συστηματική ιχθυοκαλλιέργεια προσφέρει λύση στην υπεραλίευση. Για την αύξηση του βάρους ενός κιλού σολομού χρειάζονται 5 κιλά λιπαρών ψαριών όπως είναι οι ρέγγες, τα χέλια, οι σαρδέλες και τα σκουμπριά που θα υποστούν επεξεργασία για να καταλήξουν σε ιχθυοτροφή. Τα ψάρια αυτά κυριολεκτικά τα ρουφούν από την θάλασσα, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Στη Βρετανική Κολομβία, τον Καναδά και τη Χιλή οι όρκες, τα δελφίνια, οι φώκιες και τα θαλάσσια λιοντάρια που μέχρι πρόσφατα σύχναζαν στις εκβολές ποταμών, θανατώνονται, αιχμαλωτίζονται, στερούνται την τροφή ή απλώς απομακρύνονται με διάφορα τεχνάσματα που επινοούν οι ιχθυοτρόφοι προκειμένου να προστατέψουν την παραγωγή τους. Ασθένειες Όπως και σε κάθε περίπτωση εντατικής εκτροφής ζώων ή ψαριών, η συσσώρευση πολλών σολομών στα κλουβιά, ευνοεί τη διάδοση ασθενειών. Η τακτική χορήγηση αντιβιοτικών στα ψάρια των ιχθυοτροφείων με την τροφή τους για να προστατεύονται από τις ασθένειες οδηγεί στη δημιουργία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τα οποία συσσωρεύονται σε ιζήματα κάτω από τα κλουβιά. Αυτά τα βακτήρια μπορούν αποδειχθούν επικίνδυνα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το οικοσύστημα όπου τοποθετούνται αυτά τα κλουβιά. Ένα συνηθισμένο ιχθυοτροφείο σολομού δυναμικότητας 200.000 ψαριών παράγει περίπου την ίδια ποσότητα περιττωμάτων όση και μία πόλη 62.000 ανθρώπων. Η απόρριψη αυτού του βλαβερού μίγματος στο νερό που βρίσκεται γύρω από τα ιχθυοτροφεία απειλεί άμεσα την επιβίωση των μικρότερων ειδών σολομού, τα αρπακτικά πουλιά που τρέφονται από αυτά καθώς και το μέλλον των αειφόρων μεθόδων αλιείας αλλά και των κοινωνιών που εξαρτώνται από τις καθαρές και υγιείς θάλασσες.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ :
http://www.helfish.gr/default.asp?pid=1&la=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου