PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΨΩΝΙΣΤΕ ΚΡΕΑΣ


Η διεύθυνση Κτηνιατρικής θέλοντας να προστατεύσει το καταναλωτικό κοινό από τυχόν προσπάθειες παραπλάνησης, πέρα απ’ τους ελέγχους, δημοσιοποιεί 8 σημεία -κλειδιά. Ενημερωθείτε.

1. Όλα τα σφάγια των ζώων πρέπει να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη σφαγή σε σφαγείο. Αν δεν υπάρχουν σφραγίδες δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι τα ζώα είναι κατάλληλα προς κατανάλωση.

2. Όλα τα σφάγια (χοίροι – αιγοπρόβατα) φέρουν τριών (3) τύπων σφραγίδες, δηλαδή : – Την σφραγίδα του Σφαγείου που έγινε η σφαγή, που στην περίπτωση των εγκεκριμένων Σφαγείων είναι σχήματος οβάλ διαστάσεων 64 εκ. και φέρει τις ενδείξεις ‘‘ΕΛΛΑΣ στο πάνω μέρος, ένα αριθμό στο κέντρο π.χ S 83 και στο κάτω μέρος ΕΟΚ’‘, για δε τα Σφαγεία που λειτουργούν κατά παρέκκλιση από την Κοινοτική Νομοθεσία, είναι σχήματος στρογγυλού και αναγράφεται περιμετρικά η ένδειξη ‘‘ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ’‘ και στο κέντρο ο τόπος που βρίσκεται το Σφαγείο’‘

- Την σφραγίδα που υποδηλώνει την κατηγορία του είδους του σφαγίου π.χ ‘‘ΑΜΝΟΣ’‘ είναι διαφορετικού σχήματος ανάλογα με το είδος.

- Την σφραγίδα που υποδηλώνει την χώρα προέλευσης του ζώου π.χ ‘‘ΕΛΛΑΣ’‘ ή ‘‘ΡΟΥΜΑΝΙΑ’‘ και είναι σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου διαστάσεων 64 εκ.

3. Όσον αφορά το χρώμα των σφραγίδων ισχύουν τα ακόλουθα:

- Ζώα (χοίροι – αιγοπρόβατα) που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και σφάγησαν σε Ελληνικό Σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος ‘’ Λαμπρό κυανούν’‘ (ΤΥΡΚΟΥΑΖ) και φέρουν και την σφραγίδα με την λέξη ‘‘ΕΛΛΑΣ’‘

- Ζώα (χοίροι – αιγοπρόβατα) που γεννήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (άλλα κράτη μέλη) και εσφάγησαν σε Ελληνικό Σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος ‘‘Λαμπρό κυανόν’‘ (ΤΥΡΚΟΥΑΖ) και φέρουν και την σφραγίδα με το όνομα της χώρας γέννησης (π.χ. ‘‘ΓΑΛΛΙΑ’‘, ‘‘ΙΣΠΑΝΙΑ’‘ κ.λ.π.) στο ίδιο χρώμα.

- Ζώα (χοίροι – αιγοπρόβατα) που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα και εσφάγησαν σε Ελληνικό Σφαγείο, (ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα), όλες οι σφραγίδες σήμανσης είναι χρώματος ‘‘ΚΑΣΤΑΝΟ’‘.

4. Σχετικά με τον τρόπο που σφραγίζονται και σημαίνονται τα σφάγια και κρέατα των βοοειδών σας ανακοινώνουμε ότι :

- Όλα τα σφάγια και κρέατα βοοειδών που σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία της χώρας μας φέρουν μια σφραγίδα σχήματος οβάλ διαστάσεων 6×4 εκ. χρώματος ‘’ Λαμπρό Κυανούν’‘ (ΤΥΡΚΟΥΑΖ) με ενδείξεις’‘ ΕΛΛΑΣ στο πάνω μέρος ,στο κέντρο έναν κωδικό αριθμό ,π.χ S 83 και στο κάτω μέρος ΕΟΚ’‘ ή όταν η σφαγή έγινε σε σφαγείο που λειτουργεί κατά παρέκκλιση από την Κοινοτική Νομοθεσία η σφραγίδα είναι στρογγυλή και αναγράφεται περιμετρικά η ένδειξη ‘‘Κτηνιατρικός έλεγχος’‘ και στο κέντρο ο τόπος που βρίσκεται το σφαγείο.

- Επί πλέον τα σφάγια και τα κρέατα βοοειδών φέρουν μια ετικέτα διαστάσεων 10×10 εκ. που φέρει στοιχεία που ταυτοποιούν το ζώο από το οποίο προέρχεται το κρέας. Για τα ζώα ελληνικής προέλευσης τα στοιχεία αυτά βρίσκονται εντός μπλε πλαισίου.

5. Οι κρεοπώλες έχουν την υποχρέωση να αναρτούν ειδική καρτέλα επισήμανσης δίπλα στα σφάγια , όπου θα αναγράφεται η προέλευσή τους .

6. Τα θηράματα πρέπει να έχουν σφαγεί σε σφαγεία , να έχουν υποστεί εκδορά και να φέρουν τριών (3) τύπων σφραγίδες:

- Την σφραγίδα του Σφαγείου που έγινε η σφαγή, που στην περίπτωση των εγκεκριμένων Σφαγείων είναι σχήματος οβάλ διαστάσεων 64 εκ. και φέρει τις ενδείξεις ‘‘ΕΛΛΑΣ στο πάνω μέρος, ένα αριθμό στο κέντρο π.χ S 83 και στο κάτω μέρος ΕΟΚ’‘, για δε τα Σφαγεία που λειτουργούν κατά παρέκκλιση από την Κοινοτική Νομοθεσία, είναι σχήματος στρογγυλού και αναγράφεται περιμετρικά η ένδειξη ‘‘ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ’‘ και στο κέντρο ο τόπος που βρίσκεται το Σφαγείο’‘

- Την σφραγίδα που υποδηλώνει την κατηγορία του είδους του σφαγίου και αναφέρει τη λέξη «θήραμα».

- Την σφραγίδα που αναφέρει τον κωδικό καταχώρησης της μονάδας προέλευσης των θηραμάτων

- Την σφραγίδα που υποδηλώνει την χώρα προέλευσης του ζώου

7. Οι γαλοπούλες πρέπει να είναι αποπτιλομένες και απεντερωμένες και να διατηρούνται σε προθήκη – ψυγείο ξεχωριστά από τα σφάγια.

8. Όσον αφορά τα ιχθυοπωλεία , οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν, ώστε να μην αγοράζουν προϊόντα που προέρχονται από απόψυξη κατεψυγμένων ως νωπά (χταπόδια , καλαμάρια , σουπιές , γαρίδες). Η διαδικασία αυτή δεν επιτρέπεται και ενέχει κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: