PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει ως αποστολή την προστασία της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας από κτηνιατρικής πλευράς, τη μέριμνα για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων υγιεινής των κτηνιατρικών κλινικών, ιατρείων και καταστημάτων τροφίμων ζωικής προέλευσης στο χώρο της Νομαρχίας, καθώς και την άσκηση κάθε αρμοδιότητας, που προκύπτει από Νόμους και Προεδρικά διατάγματα, που αφορούν κτηνιατρικά θέματα νομαρχιακού επιπέδου.

Τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής συγκροτούν τα εξής Τμήματα:

· Τμήμα Υγείας των Ζώων

· Τμήμα Κτηνιατρικών Εφαρμογών

· Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας

· Τμήμα Αγροτικού Κτηνιατρείου Γαλατά

· Τμήμα Αγροτικού Κτηνιατρείου Κυθήρων

· Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας


ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΖΩΩΝ

Στις αρμοδιότητες του Τμήματος αυτού ανήκουν:

· Η καταγραφή και δήλωση των εμφανιζόμενων ζωονόσων (ζωοανθρωπονόσων), η μέριμνα διεξαγωγής επιδημιολογικής έρευνας και η λήψη μέτρων για την καταπολέμησή τους σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας των ζώων.

· Η συνεργασία με τους ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα κτηνιάτρους, τις υγειονομικές Αρχές και τους λοιπούς αρμόδιους σε θέματα ζωονόσων, τοξικολοιμόξεων κ.λ.π. και η διαφώτιση του κοινού επί αυτών των θεμάτων.

· Η αυτεπάγγελτη επιθεώρηση της υγιεινής κατάστασης του ζωικού κεφαλαίου.

· Η οργάνωση της παροχής νοσηλείας στα ζώα που πάσχουν από μη μεταδοτικά νοσήματα.

· Η λήψη ενδεικνυομένων μέτρων για την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, καταπολέμηση και καταστολή των λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων των ζώων και ειδικότερα ο καθορισμός των κέντρων εξέτασης των ζώων η πραγματοποίηση εμβολιασμών, η λήψη των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων, ο ορισμός εξουσιοδοτημένων κτηνιάτρων και η ανάθεση σε υπαλλήλους ή εργάτες των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

· Η εποπτεία των αγροτικών Κτηνιατρείων που λειτουργούν στη Νομαρχία.

· Ο συντονισμός εφαρμογής των εγκεκριμένων προγραμμάτων πρόληψης, καταπολέμησης και εκρίζωσης διαφόρων νοσημάτων των ζώων.

· Η περίθαλψη των αγροτικών ζώων.

· Οι προληπτικοί εμβολιασμοί των αγροτικών ζώων.

· Η εφαρμογή προγραμμάτων για την εκρίζωση διαφόρων επιζωοτικών που έχουν σχέση με την Δημόσια Υγεία.

· Ο συντονισμός του τμήματος με τα Αγροτικά Κτηνιατρεία για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και τον έλεγχο μη εδωδίμων προϊόντων ζωικής προέλευσης.

· Η εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την εξυγίανση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

· Τα μέτρα προστασίας και απομόνωσης του ζωικού πληθυσμού.

· Η έρευνα και μελέτη κάθε θέματος που σχετίζεται με την υγιεινή κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου (χερσαίου, υδροβίου και αμφιβίου).

· Η επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το νόμο 2538/1-12-97 για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας για τα γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα κ.α. διατάξεις.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Στις αρμοδιότητες του Τμήματος αυτού ανήκουν:

· Η κτηνιατρική μέριμνα εφαρμογών και προστασίας ζώων.

· Η εν γένει παρακολούθηση της άσκησης του ελεύθερου κτηνιατρικού επαγγέλματος στη Νομαρχία.

· Ο έλεγχος της νομικής κυκλοφορίας των κτηνιατρικών, φαρμακευτικών, βιολογικών προσθετικών και φαρμακευτικών διαιτητικών προϊόντων κτηνιατρικής χρήσης, η λήψη δειγμάτων για τον ποιοτικό έλεγχο τους και η παροχή άδειας εμπορίας των πάσης φύσεως κτηνιατρικών φαρμάκων.

· Η μέριμνα εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την εμπορία ζώων συντροφιάς, ο καθορισμός των σχετικών με την εισφορά κατοχής σκύλου και η παρακολούθηση της κατάστασης ζώων, ζωολογικών κήπων κ.λ.π.

· Η παροχή τεχνικών συμβουλών και επιστημονική συμπαράσταση στους κτηνοτρόφους επί διαφόρων θεμάτων αρμοδιοτήτων της Κτηνιατρικής.

· Η συγκέντρωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και αξιολόγηση των πάσης φύσεως στοιχείων σε συνεργασία με τα Αγροτικά Κτηνιατρεία και τα λοιπά τμήματα της Δ/νσης.

· Η εφαρμογή πορισμάτων ερευνών, σε συνεργασία με τα κτηνιατρικά ινστιτούτα, τα εργαστήρια και τα κέντρα Τ.Σ. και Νοημάτων αναπαραγωγής.

· Η εφαρμογή πορισμάτων ερευνών, σε συνεργασία με τα κτηνιατρικά ινστιτούτα, τα εργαστήρια και κέντρα Τ.Σ. και Νοσημάτων αναπαραγωγής.

· Η οργάνωση της τεχνικής σπερματεγχύσεως, του συγχρονισμού οίστρου, της καταπολέμησης νοσημάτων αναπαραγωγής, μεταβολισμού, περιβάλλοντος και νεογέννητων ζώων.

· Η χορήγηση άδειας καταστήματος εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κλινικής μικρών ζώων.

· Χορήγησης άδειας μεταφοράς Σπονδυλωτών Ζώων για ταξίδια διάρκειας μέχρι 8 ώρες (τύπος Α�) και διάρκειας άνω των 8 ωρών (τύπος Β�).

· Η επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το νόμο 2538/1-12-97 για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας για τα γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα κ.α. διατάξεις.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στις αρμοδιότητες του τμήματος αυτού ανήκουν:

· Η εφαρμογή κτηνιατρικής νομοθεσίας που αφορά τις ενδοκοινοτικές ανταλλαγές κρεάτων και προϊόντων κρέατος.

· Ο κτηνιατρικός έλεγχος εδωδίμων προϊόντων ζωικής παραγωγής προέλευσης τρίτων χωρών

· Η κτηνιατρική επιθεώρηση προ και μετά τη σφαγή.

· Ο υγειονομικός κτηνιατρικός έλεγχος των κρεάτων, των επεξεργασμένων κρεάτων και των προϊόντων κρέατος στην παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση, συντήρηση, διακίνηση, μεταφορά και διάθεση στην κατανάλωση.

· Η δειγματοληψία κρεάτων, επεξεργασμένων κρεάτων και προϊόντων κρέατος σε όλα τα στάδια διακίνησης τους με σκοπό τον μικροβιολογικό έλεγχο, τον ιστολογικό έλεγχο, τον έλεγχο καταλοίπων, αντιβιοτικών, παρασιτοκτόνων, ορμονών, αναβολικών, εξωγενούς νερού και λοιπών φυσικοχημικών προδιαγραφών κατά περίπτωση.

· Η χορήγηση ή ανάκληση αδείας λειτουργίας από κτηνιατρικής πλευράς στα εργαστήρια επεξεργασίας και μεταποίησης κρέατος.

· Η χορήγηση από υγειονομικής πλευράς της αδείας μεταφοράς κρεάτων και λοιπών προϊόντων κρέατος, αλιευμάτων και προϊόντων αυτών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

· Η επιβολή Κτηνιατρικών Τελών από Υγειονομικούς Ελέγχους.

· Ο υγειονομικός κτηνιατρικός έλεγχος των μέσων συσκευασίας των κρεάτων, των επεξεργασμένων κρεάτων και προϊόντων κρέατος, καθώς και των μέσων και μεθόδων σφράγισης και επισήμανσης αυτών.

· Ο υγειονομικός κτηνιατρικός έλεγχος των χωρών, του εξοπλισμού και της λειτουργίας των σφαγείων, των πτηνοσφαγείων και σφαγείων θηραμάτων των ψυκτικών εγκαταστάσεων των εργαστηρίων τεμαχισμού κρέατος των κρεαταγορών και των μονάδων επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγής.

· Ο υγειονομικός κτηνιατρικός έλεγχος του γάλακτος των γαλακτοκομικών προϊόντων στην παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση καθώς και των μέσων συσκευασίας αυτών.

· Η χορήγηση αδείας λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και μεταποίησης των ανωτέρω προϊόντων.

· Ο υγειονομικός κτηνιατρικός έλεγχος των βιομηχανιών, βιοτεχνών και εργαστηρίων γάλακτος.

· Η δειγματοληψία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με σκοπό τον μικροβιολογικό, βιοχημικό και τοξικολογικό έλεγχο κατά περίπτωση.

· Ο υγειονομικός κτηνιατρικός έλεγχος και η ταυτοποίηση των ειδών σε όλα τα αλιεύματα, τους βατράχους, χελώνες, σαλιγκάρια καθώς και στα προϊόντα των παραπάνω ειδών κατά τη παραγωγή, διακίνηση, συντήρηση, επεξεργασία, διάθεση και κατανάλωσή τους.

· Ο υγειονομικός κτηνιατρικός έλεγχος των αλιευμάτων σκαφών, των ιχθυόσκαλων, των εργαστηρίων ή εργοστασίων παρασκευής, συντήρησης, μεταποίησης καθώς και των χωρών διάθεσης των ανωτέρω προϊόντων.

· Η χορήγηση καθώς κα η έγκριση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας, από υγειονομικής κτηνιατρικής πλευράς, μονάδων εξυγίανσης των οστρακοειδών καθώς και η επέκταση ή κατάργηση των παραπάνω μονάδων σε συνεργασία με την Δ/νση Αλιείας.

· Η έγκριση αδείας ίδρυσης και η χορήγηση αδείας λειτουργίας των εργαστηρίων ή εργοστασίων συντήρησης, παρασκευής, επεξεργασίας, ιχθυόσκαλων και χώρων πώλησης των αλιευμάτων.

· Η δειγματοληψία αλιευμάτων και προϊόντων τους, με σκοπό τον μικροβιολογικό, ιστολογικό, βιοχημικό, βιολογικό και φυσικοχημικό έλεγχο κατά περίπτωση.

· Η κατάρτιση προγράμματος κρεοσκοπικύ ελέγχου και αστυκτηνιατρικών επιθεωρήσεων, η παροχή τεχνικών συμβούλων στους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις και η παρακολούθηση της καλής εκτελέσεως τους.

· Η εποπτεία εφαρμογής της νομοθεσίας για την κτηνιατρική δημόσια υγεία.

· Η εκτέλεση κτηνιατρικών επιθεωρήσεων στις βιομηχανίες, βιοτεχνίες και καταστήματα παρασκευής, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης, διάθεσης και κατανάλωσης των ζωικών τροφίμων και η άσκηση ελέγχου και επιθεωρήσεων για την υγιεινή κατάσταση, την ποιότητα, την τεχνολογία και την καταλληλότητα των ζωικών τροφίμων, αλιευμάτων και λοιπών ζώων που προορίζονται για την διατροφή του ανθρώπου, καθώς και η λήψη σχετικών μέτρων.

· Ο έλεγχος στα εξαγόμενα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

· Η επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το νόμο 2538/1-12-97 για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας για τα γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα κ.α. διατάξεις.

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ ΓΑΛΑΤΑ

Το Αγροτικό Κτηνιατρείο Γαλατά ασκεί τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής σε τοπικό επίπεδο και εποπτεύεται από αυτή.

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Το Αγροτικό Κτηνιατρείο Κυθήρων ασκεί τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής σε τοπικό επίπεδο και εποπτεύεται από αυτή.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Στις αρμοδιότητες του τμήματος αυτού ανήκουν:

· Η τήρηση πρωτοκόλλου και η ταξινόμηση του αρχείου της υπηρεσίας

· Η διεκπεραίωση και διακίνηση της αλληλογραφίας και η τήρηση αρχείου της

· Αρμοδιότητες ΠΣΕΑ

· Η τήρηση εμπιστευτικού πρωτοκόλλου της υπηρεσίας

· Η χορήγηση πάσης φύσεως αδειών στους υπαλλήλους

· Η τήρηση δελτίου παρουσίας των υπαλλήλων

Στα πλαίσια του Τμήματος λειτουργεί Γραφείο Πληροφορικής με αρμοδιότητα στα θέματα πληροφορικής, υλικού και λογισμικού, που απασχολούν την υπηρεσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: