PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008

ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΩΝ


Η εκτροφή στρουθοκαμήλων στην Ελλάδα είναι μία πονεμένη ιστορία. Ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες, αλλά η
συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Όμως, η διοργάνωση του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Στρουθοκαμήλων στην
Αθήνα σηματοδοτεί την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος που ανακύπτει σε όλη την Ευρώπη για νέα είδη
πουλερικών.
Η Agrenda παρουσιάζει σήμερα, τα στοιχεία από τις εισηγήσεις των ειδικών για τα λάθη που δεν πρέπει να
επαναληφθούν και τις νέες βάσεις του εγχειρήματος, με οδηγό τις εμπειρίες από τη Λατινική Αμερική. Σε όλο
τον κόσμο αυξάνεται το ενδιαφέρον για εναλλακτικά προϊόντα κρέατος, τα οποία αποσπούν και υψηλότερες
τιμές αγοράς, σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα - βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο. Είτε πρόκειται για ελάφι και
αγριογούρουνο είτε για νέα είδη κρεοπαραγωγικών πουλερικών, η ζήτηση αυξάνεται ραγδαία, όπως και οι
τιμές.
Μία κορεσμένη αγορά, όπως η ευρωπαϊκή, είναι αναμενόμενο να δημιουργήσει την υψηλότερη ζήτηση,
ιδιαίτερα μετά από τις διατροφικές κρίσεις που έχουν αντιμετωπίσει τα βασικά είδη μαζικής παραγωγής
κρέατος. Το τελευταίο ελπιδοφόρο παράδειγμα -που όμως δεν είχε την ανάλογη επιτυχία- ήταν το κρέας των
στρουθοκαμήλων και ο λόγος είναι ότι έγινε ανοργάνωτα και χωρίς εμπορική πολιτική. Εκτός από την
αναγέννηση της εκτροφής των στρουθοκαμήλων στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλά προϊόντα
ελληνικά και ευρωπαϊκά να συναντούν έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές από αντίστοιχα προϊόντα της
Λατινικής Αμερικής, όπως πρόβειο κρέας, κρασί κ.λπ.
Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και στην Ευρώπη την παραγωγή προϊόντων της Λατινικής Αμερικής, ιδίως σε
χώρες όπως η Ελλάδα, με κλίμα παρόμοιο με της Αργεντινής και της Χιλής. Το πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών
χωρών είναι ότι μιλάμε ακόμη για παρθένες αγορές σε εναλλακτικές εκτροφές, καθώς και το γεγονός ότι οι
πτηνοτρόφοι έχουν ήδη την απαραίτητη τεχνογνωσία για να ανταπεξέλθουν στα αυστηρά πλαίσια υγιεινής και
ασφάλειας που επιβάλει η Ε.Ε.. Εξάλλου, οι αναπτυγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν και το κοινό που
ζητά διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι του, ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώσει ακριβά.


Περισσότερα εδώ :


http://www.agronews.gr/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=3

http://www.minagric.gr/Greek/2.8.4.2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: