PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ



Η κρίση στον Ευρωπαϊκό γαλακτοκομικό τομέα που έχει ως συνέπεια την κατάρρευση των τιμών παραγωγού καθώς και οι προτεραιότητες της Σουηδίας για τον αγροτικό τομέα, που ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2009, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, την Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, οι 27 υπουργοί θα συζητήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 της λειτουργίας του μηχανισμού της κοινοτικής παρέμβασης - αποθεματοποίησης στο βούτυρο και στο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη. Επίσης, εάν η κατάσταση στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων δεν επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της παρέμβασης μέχρι και το Φεβρουάριο του 2011.



Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεσή της για την πορεία υιοθέτησης της Λευκής Βίβλου για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων καθώς και για τις απαιτούμενες αλλαγές στην κοινοτική νομοθεσία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας στον αγροτικό τομέα, όπως θα τις παρουσιάσει ο Σουηδός υπουργός Γεωργίας κ. Έσκιλ Έρλαντσον, αφορούν:

  • Τις μακροπρόθεσμες αλλαγές για μια βιώσιμη αλιεία
  • Τις κλιματικές αλλαγές και των επιπτώσεις τους στη γεωργία
  • Την υγεία και την ευζωία των ζώων

Ακόμη θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα τη χάραξη στρατηγικής για τη διενέργεια πανευρωπαϊκής έρευνας για τη γεωργία.

Επίσης θα γίνει παρουσίαση από την Κομισιόν, της έκθεσης εργασίας για τη Λευκή Βίβλο, που αφορά την ανάγκη προσαρμογής της γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις κλιματικές αλλαγές. Το έγγραφο περιγράφει συνοπτικά τα σημαντικότερα αποτελέσματα που θα υπάρξουν από την αλλαγή του κλίματος, καθώς και την ανάγκη λήψης νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές.

Τέλος στο Συμβούλιο θα συζητηθούν το αίτημα της λιθουανικής αντιπροσωπείας για τις εξαγωγικές επιστροφές στο τυρί και της σλοβακικής αντιπροσωπείας για τα απειλούμενα είδη μελισσών.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: