PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑΣ

callisto-stratigos

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας, ξεκινάει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με τον ΟΤΕ. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, η πρωτοβουλία αυτή της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ βρήκε τη θερμή υποστήριξη των ανθρώπων του ΟΤΕ, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον «πράσινο» αλλά και καινοτόμο χαρακτήρα της εταιρείας.


Όπως αναφέρεται σχετικά, εδώ και δεκαετίες για την παρακολούθηση ιδιαίτερα επιφυλακτικών ειδών που αποφεύγουν τον άνθρωπο, όπως είναι και η καφέ αρκούδα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έμμεσες μεθόδους καταγραφής της παρουσίας τους. Στη χώρα μας, έχει παρατηρηθεί ότι στις αρκούδες αρέσει εκτός από τα δέντρα να τρίβονται και να ξύνονται σε ξύλινους στύλους του ΟΤΕ. Οι αρκούδες προσελκύονται από την ιδιαίτερη μυρωδιά που εκλύουν οι στύλοι και στη συνέχεια -νομίζοντας ότι θα βρουν κάτι θρεπτικό- τους δαγκώνουν, τους ξύνουν, ξύνονται και τρίβονται πάνω τους, αφήνοντας την ιδιαίτερη μυρωδιά τους και τρίχες. Στη συνέχεια, οι τρίχες συλλέγονται προσεκτικά και χρησιμοποιούνται για γενετική ανάλυση. Πρόκειται για μια εργονομική μέθοδο συλλογής γενετικού υλικού που θα εφαρμόσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ με την υποστήριξη του ΟΤΕ, ξεκινώντας από την οροσειρά της Ροδόπης.

Μαζί με την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, οι άνθρωποι του ΟΤΕ τοποθέτησαν ήδη τις προηγούμενες μέρες τους πρώτους στύλους στην οροσειρά της Ροδόπης σε απομακρυσμένα σημεία που δεν καλύπτονταν από το υπάρχον δίκτυο του ΟΤΕ, ώστε να εφαρμοστεί η μέθοδος γενετικής ταυτοποίησης ατόμων αρκούδας μέσω της συλλογής τριχών από στύλους.

Η καφέ αρκούδα είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό της χώρας μας και ζει σε δύο αποκομμένους πληθυσμούς, στην Πίνδο και στη Ροδόπη. Έμμεσες μέθοδοι καταγραφής της παρουσίας ιδιαίτερα επιφυλακτικών ειδών που αποφεύγουν τον άνθρωπο, όπως είναι και η καφέ αρκούδα, χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Η πιο διαδεδομένη από αυτές είναι η καταγραφή των βιοδηλωτικών ιχνών, όπως ονομάζονται τα αποτυπώματα τους και οι υπόλοιπες ενδείξεις της παρουσίας τους (τρίχες, νυχιές, δαγκώματα κ.α.).

Για τη χρονιά που διανύουμε, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σχεδιάζει τη γενετική παρακολούθηση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας σε 2 περιοχές εξέχουσας οικολογικής σημασίας στις οποίες δραστηριοποιείται: στην προστατευόμενη περιοχή της Ροδόπης και στην Βάλια Κάλντα, τον πυρήνα του εθνικού πάρκου βόρειας Πίνδου. Η πληθυσμιακή εκτίμηση ενός είδους είναι σημαντική γιατί αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το είδος αυτό, βοηθώντας στη στοχευμένη ανάληψη δράσεων προστασίας και διατήρησης του.

Με την ευγενική παραχώρηση των στύλων, ο ΟΤΕ γίνεται κοινωνός της προσπάθειας διατήρησης ενός απόλυτα προστατευόμενου είδους στη χώρα μας, όπως είναι η αρκούδα και σύμμαχος των προσπαθειών της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για την προστασία της άγριας ζωής και της φύσης. Επιπλέον, επεκτείνει τη συνεργασία του με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η οποία ξεκίνησε το 2008 με την υποστήριξη του προγράμματος δασοπροστασίας. Με αφορμή τα παραπάνω, η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΤΕ, κα Ντέπη Τζιμέα τόνισε: «Ο ΟΤΕ υποστηρίζει τη δράση αυτή στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει. Ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος αυτού είναι και το περιβάλλον. Για μας, η εταιρική υπευθυνότητα δεν είναι μόνο ένα αυστηρό πλαίσιο αρχών & κανόνων αλλά εντάσσεται στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας, με τη συμμετοχή των ανθρώπων του ΟΤΕ από κάθε γωνιά της Ελλάδος».

ΠΗΓΗ : capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: