PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Οκλαντ υπό τον καθηγητή Λεν Γκίλμαν υποστηρίζει ότι οργανισμοί που ζουν σε πιο θερμά κλίματα εμφανίζουν μεγαλύτερο εξελικτικό ρυθμό.


Η εξήγηση του πορίσματος της μελέτης έχει ως εξής : Η υψηλότερη θερμοκρασία αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό ενός ζώου. Έτσι, τα κύτταρα που προορίζονται να διαφοροποιηθούν σε σπερματοζωάρια και ωοκύτταρα διαιρούνται ταχύτερα. Σ'αυτές τις διαιρέσεις (όπως και σε όλες γενικώς τις κυτταρικές διαιρέσεις) υπάρχουν πιθανότητες μεταλλάξεων οι οποίες αποτελούν το πρώτο βήμα στην εξελικτική διαδικασία.

«Η επιτάχυνση της διαίρεσης παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για μεταλλάξεις σε ένα πληθυσμό», εξήγησε ο Γκίλμαν. Αν οι μεταλλάξεις αυτές προσφέρουν ένα πλεονέκτημα στον οργανισμό τότε θα προτιμηθούν από τη φυσική επιλογή και πιθανώς θα αφομοιωθούν. Συσσώρευση πολλών μεταλλάξεων οδηγεί σταδιακά στη δημιουργία νέων ειδών.

Από τη σύγκριση του γενετικού υλικού διάφορων ζώων από τους ερευνητές, προέκυψε ότι αυτά που ζουν σε θερμότερα κλίματα είχαν 1.5 φορές περισσότερες μεταλλάξεις από τα άλλα.


Η πρόταση αυτή ίσως να εξηγεί την τεράστια βιοποικιλότητα των τροπικών ζωνών.


ΠΗΓΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ :

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: