PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΖΗΤΑ Ο Σ.Ε.Κ.

Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, τόσο για την δίκαιη αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων όσον αφορά τις αποζημιώσεις όσο και για τη συνέχιση και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του προγράμματος για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας με επιστολή που έστειλε σήμερα ο πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πεβερέτος, η παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό οφείλεται στο γεγονός πως, παρά τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις και προσπάθειές του ΣΕΚ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, ενώ ιδιαίτερα στην τρέχουσα κρίσιμη περίοδο η δυνατότητα επενδύσεων για τους κτηνοτρόφους αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την επιβίωσή τους.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΣΕΚ, που εστάλη σήμερα Τρίτη 1 Ιουλίου, προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:

Πρωθυπουργό

κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

Θέμα: «Προβλήματα κτηνοτρόφων»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς γιατί η κατάσταση στην κτηνοτροφία στη χώρα μας είναι πλέον σε αδιέξοδο.

Οι τιμές παραγωγού έχουν καταρρεύσει με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Μετά την κρίση στις ζωοτροφές και στα εφόδια το 2008 η παγκόσμια οικονομική κρίση επιδείνωσε πολύ περισσότερο την τραγική κατάσταση των κτηνοτρόφων. Το πακέτο στήριξης του αγροτικού τομέα με 500 εκατ. € που αποφάσισε η κυβέρνηση ενώ περιελάμβανε 100 εκατ. € για τους κτηνοτρόφους, τελικά δεν δόθηκε καμία αποζημίωση χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους αυτής της πολιτικής.

Αντίθετα στην φυτική παραγωγή δόθηκε το 2008 συνολικό ποσό 980 εκατ. € το οποίο καλώς δόθηκε, στην κτηνοτροφία δεν δόθηκε ούτε 1 €.

Παρά τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις και προσπάθειές μας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. (Ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η δυνατότητα επενδύσεων για τους κτηνοτρόφους αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την επιβίωσή τους).

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης το οποίο αποτελούσε και πρόταση του Συνδέσμου Ελληνική Κτηνοτροφίας έχει βαλτώσει.

Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε στα τέλη του 2008 είναι μέρος του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 υπέβαλλαν αιτήσεις αρκετοί κτηνοτρόφοι και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν τίποτα για την εξέλιξη των επενδύσεών τους. Είναι ζωτικής σημασία για τον τομέα και ενώ ο στόχος του ήταν ο γρήγορος εκσυγχρονισμός 4.000 εκμεταλλεύσεων για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων. Ενώ ο σχεδιασμός του προγράμματος στόχευε στην γρήγορη έγκριση των επενδύσεων και την υπέρβαση των γνωστών γραφειοκρατικών διαδικασιών που αποθάρρυναν τους κτηνοτρόφους, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόοδος.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας τόσο για την δίκαιη αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων όσον αφορά τις αποζημιώσεις όσο και για τη συνέχιση και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του προγράμματος για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης.

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΒΕΡΕΤΟΣ

Κοινοποιείται:

1. κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, Υπουργό ΥΠΑΑΤ

2. κ. Μιχ. Παπαδόπουλο, Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ

3. κ. Κ. Κιλτίδη, Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ

4. κ. Κ. Σκιαδά, Γενικό Γραμμ. ΥΠΑΑΤ

5. κ. Χρ. Αυγουλά, Γεν. Γραμμ. ΥΠΑΑΤ

6. κ. Κ. Θεσσαλό, Ειδικό Γραμμ. ΥΠΑΑΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: