PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΣΕΚ : ΣΟΒΑΡΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ


Στην διαπίστωση πως δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα βασικά αιτήματα που εδώ και καιρό διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κατά την διάρκεια σημερινής συνεδρίασής του. Αντίθετα, επισημάνθηκε πως η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να οδηγείται στην έξοδο από το επάγγελμα μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, μη αντέχοντας να συνεχίσει με τις παρούσες συνθήκες.

Για τους λόγους αυτούς καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση κατά πρώτον των οικονομικών αιτημάτων του τομέα της κτηνοτροφίας και συγκεκριμένα ζητά:

  • Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων να παγώσουν για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους. Να επεκταθεί η ρύθμιση χρεών για την κτηνοτροφία του Υπουργείου Οικονομίας 2/14709/0025 της 14/4/2009 για όλους τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα.
  • Να δοθεί οικονομική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων, ύψους 250 εκ. ευρώ, δηλαδή το 50% της αποζημίωσης στην φυτική παραγωγή.

Επίσης, επιμένει στην άμεση εφαρμογή του ισοζυγίου κρέατος, θεωρώντας πως η αναστολή που δόθηκε εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Άλλωστε, για το ζήτημα αυτό πρόσφατα κατέθεσε ο ΣΕΚ αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση στον ΕΛΟΓΑΚ, ο οποίος είναι και ο φορέας εφαρμογής του.

Το Δ.Σ. του ΣΕΚ αποφάσισε να ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την συνέχιση και υλοποίηση των Μικρών Σχεδίων βελτίωσης, τα οποία έχουν βαλτώσει και δεν προωθείται η υλοποίησή τους από την νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ πάνω από χίλιες αιτήσεις κτηνοτρόφων λιμνάζουν στα συρτάρια των υπηρεσιών.

Ακόμη, αποφάσισε την συμμετοχή του ΣΕΚ στο 2ο Φεστιβάλ ελληνικού γάλακτος και τυριού, που θα πραγματοποιηθεί στις 2,3 και 4 Οκτωβρίου, με την διοργάνωση ημερίδας και παρουσία στον χώρο της έκθεσης με περίπτερο.

Τέλος, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας θεωρεί πολύ σημαντικό ζήτημα την ενότητα όλων των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση και αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενοποίηση όλων των φορέων, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουνε αγωνιστικά και αποτελεσματικά την ικανοποίηση των αιτημάτων του κτηνοτροφικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: