PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ & ΕΥΡΩΠΗ





Πτώση παρατηρείται στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος για τον παραγωγό σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γάλακτος. Όπως φαίνεται τον πόλεμο των γαλακτοβιομηχανιών θα τον «πληρώσει» ο κτηνοτρόφος.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, η τιμή αγελαδινού γάλακτος για τον παραγωγό παρουσιάζει μια πτωτική πορεία, καθώς τον Μάρτιο του 2008 η τιμή κυμαινόταν στα 44 λεπτά/κιλό, ενώ τον Μάρτιο του 2009 έφτασε στα 38 λεπτά/κιλό.

Όσον αφορά την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά αγελαδινού γάλακτος, με βάση τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γάλακτος (ΕΜΒ), έχει επιδεινωθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο, καθώς η μέση τιμή παραγωγού κυμαίνεται πλέον στα 24 λεπτά /κιλό. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις αγελαδοτρόφων σε αρκετά κράτη μέλη της Κοινότητας που πωλούν την πρώτη ύλη στις γαλακτοβιομηχανίες στα 20 λεπτά/κιλό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πτώση στην τιμή παραγωγού δεν είναι άσχετη από τις εξελίξεις στη λιανική πώληση φρέσκου γάλακτος, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος τιμών.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία «Όλυμπος» «κατέβασε» τις τιμές της κατά 7%-7,5%, ενώ η συνεταιριστική «Δωδώνη» πουλά το φρέσκο γάλα προς 0,94 ευρώ από 0,96 ευρώ προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι τον πόλεμο στο φρέσκο γάλα ξεκίνησε η Vivartia, μειώνοντας τη συσκευασία του 1 λίτρου στο 1 ευρώ και τις ΜΕΒΓΑΛ, Εβροφάρμα και Κρι-Κρι να απαντούν άμεσα με ανάλογες μειώσεις. Επομένως, λογικό ήταν να ακολουθήσουν και οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, όπως η ένωση Βόλου (ΕΒΟΛ) που κατέβασε την τιμή γάλακτος στο 1,05 ευρώ το λίτρο από 1,15 ευρώ και το Εργοστάσιο Γάλακτος Πατρών μειώνοντας κατά 13%. Παράλληλα, ο πόλεμος των τιμών που έχει ξεκινήσει για το αγελαδινό γάλα, συνεχίζεται και στον τομέα του γιαουρτιού. Συγκεκριμένα, πρώτη η Danone λάνσαρε στο εμπόριο το «Activia Κάθε Στιγμή» στην τιμή των 50 λ το τεμμάχιο. Ακολούθησε η Vivartia με δύο νέες συσκευασίες του Complet και Natural στην ίδια περίπου τιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: