PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΝΕΑ <<ΠΡΑΣΙΝΗ>> ΦΥΛΗ ΑΓΕΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕΘΑΝΙΟΥ




«Πράσινη» ράτσα αγελάδας θα ρεύεται λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Τορόντο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Καναδοί ερευνητές εφαρμόζουν την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων για να δημιουργήσουν μια νέα ράτσα αγελάδας που θα ρεύεται λιγότερο μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι εκτρεφόμενες αγελάδες ευθύνονται σήμερα για τα τρία τέταρτα της συνολικής παγκόσμιας εκπομπής μεθανίου, δείχνουν τα στοιχεία του καναδικού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον του Καναδά, ο καθηγητής Στίβεν Μουρ έχει ήδη δημιουργήσει αγελάδες που εκπέμπουν 25% λιγότερο μεθάνιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ερευνητής προσπαθεί τώρα να εκτιμήσει την αποδοτικότητα και άλλες παραμέτρους της νέας ράτσας και συνεχίζει τις έρευνες για την αναγνώριση των γονιδίων που επηρεάζουν την παραγωγή μεθανίου και την πάχυνση των ζώων.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύτηκαν φέτος στο Journal of Animal Science.

Το μεθάνιο παράγεται από βακτήρια ζουν στο πεπτικό σύστημα των βοοειδών και διασπούν την κυτταρίνη των φυτικών ζωοτροφών.

Μια άλλη τακτική για τον περιορισμό της εκπομπής μεθανίου είναι η μείωση της περιεκτικότητας των ζωοτροφών σε γρασίδι και άλλα «φτωχά» συστατικά και ο εμπλουτισμός τους με φυτικά έλαια.

Στο Νιού Χάμπσαϊρ, η εταιρεία βιολογικού γιαουρτιού Stοnyfield, που ανήκει κατά το μεγαλύτερο μέρος της στον όμιλο Danone, κατάφερε να μειώσει κατά 12% τις εκπομπές των κοπαδιών της εμπλουτίζοντας τις ζωοτροφές με τριφύλλι, λιναρόσπορο και κανναβούρι.

«Αν όλοι οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων στις ΗΠΑ μείωναν τις εκπομπές κατά 12%, η μείωση αυτή θα αντιστοιχούσε στην απομάκρυνση από το δρόμο περίπου μισού εκατομμυρίου αυτοκινήτων» σχολίασε στο Reuters η αντιπρόεδρος της Stοnyfield Natural Resources Νάνσι Χίρσμπεργκ.

Newsroom ΔΟΛ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΤΖΟΡΤΖΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: