PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ ;





Μπορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το κρέας από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων, όπως η προβατίνα Ντόλι, να φτάνει στα πιάτα των καταναλωτών, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. άναψε πρόσφατα το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο που αφενός μεν θα προβλέπει αυστηρότερες ρυθμίσεις και ελέγχους σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αφετέρου δε θα επιτρέπει τη διακίνησή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΝΒ», το πρώτο βήμα έγινε στις Βρυξέλλες, διότι στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη νέα Οδηγία της Ε.Ε. για το κρέας και το γάλα από κλωνοποιημένα ζώα, πρυτάνευσε η λογική: «καλύτερα μια ελεγχόμενη κατανάλωση, παρά η ανεξέλεγκτη διακίνησή του επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο».

Μάλιστα, η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Ίλζε Άιγκνερ, μιλώντας στην «ΝΒ» υποστήριξε πως πρόκειται «για ένα βήμα προόδου» και επισήμανε ότι «το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα δεν επιτρέπεται να διοχετεύεται στην κατανάλωση αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ρύθμιση σε ό,τι αφορά στους απογόνους των κλωνοποιημένων ζώων. Θέλουμε να πετύχουμε μια αυστηρότερη διαμόρφωση του πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το «όχι» του Ευρωκοινοβουλίου και το ζήτημα ηθικής

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε, επιτρέπεται ήδη η κατανάλωση κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα κι αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, μπορεί να διακινηθεί και στις 27 αγορές των χωρών-μελών της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάστηκε τη σχετική Οδηγία, την οποία όμως πρέπει να εγκρίνει και το Ευρωκοινοβούλιο. Πάντως, τον περασμένο Μάρτιο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είχε ταχθεί κατά της κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και απογόνους τους.

Από την πλευρά του, ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, Πέτερ Λίζε, μιλώντας στην «ΝΒ», υπογράμμισε πως στόχος του Σώματος δεν ήταν «να μην περιληφθούν γενικώς στη νέα Οδηγία περί τροφίμων εκείνα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα αλλά αυτά να υπόκεινται σ' ένα αυστηρότερο πλαίσιο. Αυτό, διότι δεν πρόκειται μόνο για θέματα διατροφής αλλά και για ζητήματα προστασίας των ζώων. Επιπλέον, τίθεται και το ζήτημα ηθικής εάν τελικά επιτρέπεται ή όχι η κλωνοποίηση ζώων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη χρονιά η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων, η EFSA, αποφάνθηκε πως η κατανάλωση κλωνοποιημένου κρέατος είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, όμως, αποφάνθηκε και ότι η κλωνοποίηση επηρεάζει σε βάθος χρόνου την υγεία των κλωνοποιημένων ζώων. Σε επίπεδο ηθικής, επομένως, υπάρχουν επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά. Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν πως με την ελεύθερη κατανάλωση κλωνοποιημένου κρέατος σπάει ένας ακόμα φραγμός και επομένως θα φτάσουμε και στην κλωνοποίηση ανθρώπου.


Στο διά ταύτα, λοιπόν, ο ευρωβουλευτής Λίζε υποστηρίζει πως «δεν θέλουμε να επιτραπεί στην Ευρώπη η κλωνοποίηση ζώων ούτε θέλουμε να επιτραπούν προϊόντα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα». Η τοποθέτησή του αυτή προδιαγράφει και τη σκληρή στάση που θα τηρήσουν οι ευρωβουλευτές. Ήδη, η οργάνωση Food Watch ζήτησε να θεσπιστεί τουλάχιστον η υποχρέωση αναγραφής στη συσκευασία ότι πρόκειται για προϊόν που προέρχεται από κλωνοποιημένο ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: