PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ & ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΟΓΑΚ






Την κατάργηση της εισφοράς προς τον ΕΛΟΓΑΚ και την απόσυρση νομοσχεδίου, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χονδρική πώληση κρέατος από εμπόρους εκτός κεντρικών κρεαταγορών Θεσσαλονίκης και Αθηνών, ζητά ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος για την Προστασία και Ανάπτυξη της Ελληνικής Παραγωγής Εμπορίας και Μεταποίησης Κρέατος Β.Ελλάδος (ΣΠΑΚΒΕ).

Ο ΣΠΑΚΒΕ, που αριθμεί περίπου 70 μέλη (παραγωγούς, σφαγεία, τυποποιητές, διακινητές εμπόρους), από τη Θεσσαλία μέχρι την ανατολική Μακεδονία-Θράκη, πραγματοποίησε την Δευτέρα 22 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη δημόσια εκδήλωσή του.

Η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου ζητά επίσης την ακύρωση ή τροποποίηση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία επιβάλλεται να αναφέρεται στις αυτοκόλλητες ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών των κρεοπωλείων η καταγωγή-προέλευση του κρέατος χοίρων, αμνοεριφίων και πουλερικών.

Όπως δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος του Συλλόγου, Δ. Χατζηγεωργίου (εταιρία "Έδεσμα"), η αναφορά της «εθνικής» καταγωγής του κρέατος αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και προκαλεί προβλήματα και αναστάτωση στους εμπόρους. Μάλιστα, ήδη, υπάρχει δεδικασμένο για αντίστοιχη περίπτωση στην Ιρλανδία.

Με εξαίρεση τα βοοειδή, που έχουν ήδη «ταυτότητα», στο πλαίσιο μέτρου για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, τα υπόλοιπα κρέατα δεν είναι δυνατόν να αναφέρονται ως ελληνικά, αλλά μόνο ως προέλευσης ΕΕ. Καταγγελία για παράβαση κοινοτικού δικαίου έχει ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το συγκεκριμένο θέμα το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Ξάνθης (στις 27/5).

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΟΓΑΚ και την εισφορά, ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι τα προβλήματα ελέγχου διακίνησης κρέατος έχουν να κάνουν κυρίως με την πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών (πχ. Κτηνιατρική Υπηρεσία, νομαρχίες, ΕΦΕΤ).

"Σε όλους αυτούς τους φορείς προστίθεται ένας ακόμη, ο ΕΛΟΓΑΚ, που υποτίθεται ότι θα διαχειρίζεται κάτι σαν βάση συλλογής στοιχείων, ενώ υπάρχει ήδη ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), που θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Άποψη μας είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ούτε του ΕΛΟΓΑΚ, ούτε βέβαια της εισφοράς», υπογράμμισε

Σε σχέση, τέλος, με το ζήτημα της χονδρικής πώλησης κρέατος εκτός κεντρικών κρεαταγορών, ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο -που στην ουσία βασίζεται, όπως ισχυρίστηκε, σε βασιλικό διάταγμα του 1955- βγάζει εκτός αγοράς δεκάδες επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα καλύπτουν περί το 80% της αγοράς της Θεσσαλονίκης."Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ορίζει ότι η λειτουργία των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων εκτός αγοράς επιτρέπεται μόνο αν έχουν κεντρικό κατάστημα εντός αυτής. Δηλαδή ολόκληρα εργοστάσια,10.000 τ.μ, εκτός αγοράς πρέπει να γίνουν ...υποκαταστήματα. Από την άλλη, ακόμη κι αν η κρεαταγορά λειτουργήσει στην πλήρη δυναμικότητά της, δεν θα μπορεί να καλύπτει πάνω από το 10-20% της ζήτησης. Το νομοσχέδιο είναι εντελώς αστήρικτο", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: