Αν και οι κάτοικοι, σε μόνιμη βάση, δεν ξεπερνούν τους 300, το ζωικό κεφάλαιο που φιλοξενείται στην περιοχή έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε πανελλήνιο επίπεδο. Πρόκειται για το δημοτικό διαμέρισμα Διασέλλου στο δήμο Φαρκαδόνας του νομού Τρικάλων.
Εκεί σύμφωνα τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής κ. Ευθύμιου Μακρή, τα αιγοπρόβατα και οι αγελάδες ελευθέρας βοσκής ξεπερνούν σε αριθμό τις 10.000...
Πρόκειται, όπως εξηγεί με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη μεγαλύτερη αναλογία κατοίκου με ζώα, πιθανόν σε πανελλήνιο επίπεδο.
Το χωριό Διάσελλο βρίσκεται 65 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης των Τρικάλων, σε υψόμετρο 500 μ. και είναι ένα από τα 142 χωριά του Νομού.
Το όνομά του προέρχεται από τα πολλά σελώματα των αλόγων και των γαϊδουριών, μεταφορικά και από την επιβλητική θέση όπου είναι χτισμένο.
Το σημερινό όνομά του το πήρε το 1955, ενώ ως τότε ήταν γνωστό σαν "μπάνισα".
Από το 1881 έως το 1912 ήταν ο ακριτικός σταθμός της τότε ελεύθερης Ελλάδας και το τελευταίο σπίτι-φυλάκιο του ελληνικού στρατού. Διακρίνονται ίχνη αρχαίου κάστρου κλασικής ελληνιστικής εποχής, σε ένα ύψωμα το οποίο απέβλεπε στον έλεγχο της διάβασης που δημιουργεί ο παραπόταμος του Σαρανταπόρου ποταμού.
Οι κάτοικοι του χωριού απασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία. Όπως αναφέρει ο κ. Μακρής, από τα 10.500 ζώα, τα αιγοπρόβατα ανέρχονται περίπου σε 8000, ενώ οι αγελάδες ελευθέρας βοσκής ξεπερνούν τις 2300. Επίσης, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Χρήστος Τόλιος, η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα από ιδιόμορφο γεωμορφολογικό περιβάλλον, σύνολο ορεινών και ημιορεινών οικισμών, ενώ από μόνη της αυτή αποτελεί ένα πρότυπο κτηνοτροφικό πάρκο βιολογικής κτηνοτροφίας.
Μάλιστα, από έρευνα που έγινε σε επίπεδο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στους κτηνοτρόφους της περιοχής, προέκυψε ότι οι κτηνοτρόφοι αποδέχονται τη δημιουργία ενός φυσικού ορεινού κτηνοτροφικού πάρκου σε ποσοστό 95%, ενώ άνω του 80% αυτών δηλώνουν πρόθεση οργάνωσης της παραγωγής τους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της βιολογικής κτηνοτροφίας και παρακολούθησης σχετικών σεμιναρίων.
Άλλωστε, η κτηνοτροφία αποτελεί τον παραδοσιακό κλάδο απασχόλησης των κατοίκων και το γεγονός αυτό επιτρέπει όχι μόνο ουσιαστικές προσδοκίες ανταπόκρισης του πληθυσμού σε βελτιωτικές κατευθύνσεις, αλλά και προθυμία ενεργού συμμετοχής αυτού στις σχετικές προσπάθειες.
Από την άλλη, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μελέτης, με μακρά παράδοση στην ορεινή κτηνοτροφία, είναι πολύ εύκολο να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις της παραγωγής και διάθεσης προϊόντων βιολογικής κτηνοτροφίας και την εφαρμογή των σχετικών κανονισμών και προδιαγραφών, συντελώντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Πάντως, το χωριό αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τον κ. Μακρή, έχει την τιμητική του, καθώς για τις ανάγκες του Πάσχα σφάζονται εκατοντάδες αρνιά, συνεισφέροντας στο εισόδημα των κτηνοτρόφων της περιοχής.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει πως τα νέα παιδιά έχουν όρεξη και διάθεση να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.
Άλλωστε, στο χωριό μένουν αρκετοί νέοι και αρκετοί συνεχίζουν τη δουλεία του πατέρα τους, αλλά όταν βλέπουν πως το εισόδημά τους συρρικνώνεται απογοητεύονται και εγκαταλείπουν το χωριό για τις πόλεις, διαπιστώνει ο κ. Μακρής.
"Με λίγη μόνο στήριξη- καταλήγει- το χωριό μας θα αποτελέσει ένα πρότυπο κτηνοτροφικό πάρκο σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μείνουν οι νέοι στην περιοχή, αλλά αυτή η προσπάθεια να προσελκύσει και άλλους που βρίσκονται στις πόλεις".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου