PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΕΚ
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προκειμένου να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία για τα ονόματα των γαλακτοβιομηχανιών που εισάγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος την ώρα που διαφημίζουν ότι όλα τα προϊόντα τους παρασκευάζονται με γάλα ελληνικής προέλευσης. Το ΔΣ του ΣΕΚ έδωσε σήμερα την πρώτη του συνέντευξη τύπου παρεμβαίνοντας με τεκμηριωμένη κριτική και υπεύθυνες προτάσεις υπέρ της προστασίας του έλληνα καταναλωτή και της προοπτικής της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, οι αντιπρόεδροι κ. κ. Μιχάλης Τζιότζιος και Αλέκος Ζαγορίτης, ο ταμίας κ. Γιώργος Βαϊόπουλος, ο ειδικός γραμματέας κ. Χρήστος Μπαρλιάς και ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος.

Όπως ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ, ζήτησαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) τα στοιχεία για τις εισαγωγές γάλακτος το 2008. Ο οργανισμός τους έδωσε τα στοιχεία συγκεντρωτικά (έχουν ήδη δημοσιευτεί στο paseges.gr), όχι όμως ανά εταιρεία επικαλούμενος σχετική εντολή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην Αρχή προσέφυγε εταιρεία - μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

Για τον λόγο αυτό, προκειμένου δηλαδή να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία με δικαστική απόφαση, το ΔΣ του ΣΕΚ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, στόχος του Συνδέσμου είναι να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία και το καταναλωτικό κοινό για το ποιοι εισάγουν και χρησιμοποιούν τόσο μεγάλες ποσότητες γάλακτος, την ώρα που διαφημίζουν ότι το σύνολο των προϊόντων τους παρασκευάζεται από ελληνικό φρέσκο γάλα. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, το 90% των εισαγωγών γίνονται από πέντε εταιρείες.

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ ανέφεραν μάλιστα γνωστή εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, εισήγαγε 18 χιλ. τον. γάλακτος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου συμπυκνωμένο. Όπως είπαν η ίδια εταιρεία είναι ζήτημα αν επεξεργάζεται 10 χιλ. τον. ελληνικού γάλακτος, συνεπώς θα πρέπει να ενημερώσει τις αρχές και τους καταναλωτές πως αναγράφει στις συσκευασίες των προϊόντων της ότι χρησιμοποιεί ελληνικό φρέσκο γάλα (σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από τις μισές συσκευασίες της εν λόγω εταιρίας πρέπει να παράγονται από εισαγόμενο γάλα).

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ απέδωσαν στις αθρόες εισαγωγές την πίεση που εξακολουθούν να ασκούν οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες στους αγελαδοτρόφους δίνοντας τους ακόμη και 25 λεπτά το λίτρο. Ταυτόχρονα, προέβαλαν την ουσιαστική συνεισφορά των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών (όπως είναι η ΕΒΟΛ, η ΤΡΙΚΚΗ, το ΠΡΩΤΟ), οι οποίες δίνουν στους καταναλωτές εγγυημένα ποιοτικό φρέσκο γάλα παραγόμενο από τοπικούς παραγωγούς, που απολαμβάνουν τιμή 42-45 λεπτών το λίτρο, σχεδόν δηλαδή διπλάσια απ' αυτήν που δίνουν κάποιες ιδιωτικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΚ, στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως 1 εκατ. 250 χιλ. τον. αγελαδινού γάλακτος με την εγχώρια παραγωγή να ανέρχεται το 2008 στις 716 χιλ. τον.

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ κάλεσαν για ακόμη μια φορά την Πολιτεία να ξεχωρίσει τι είναι φρέσκο γάλα και να αναγράφεται σε κάθε συσκευασίας. Χαρακτηριστικά ανέφεραν το γάλα υψηλής παστερίωσης που παστεριώνεται στους 130 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να χάνει τα πολυτιμότερα στοιχεία του.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες μειώσεις τιμών στις οποίες προχώρησαν μερικές εταιρείες, τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ επεσήμαναν ότι μικρό μόνο μέρος του γάλακτος πωλείται προς ένα ευρώ κι εξήγησαν ότι το περισσότερο εξακολουθεί να πωλείται στα επίπεδα του 1,6 ευρώ/κιλό. Σημείωσαν, πάντως, ότι οι εταιρείες έδειξαν ότι μπορούν να πωλούν πιο φθηνά, με πιο λογικό περιθώριο κέδρους. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν και τις ευθύνες των σούπερ μάρκετ που πιέζουν την βιομηχανία (για «δικτατορία των πέντε μεγάλων σούπερ μάρκετ» μίλησε ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος).

Επιπρόσθετα, τα μέλη του ΔΣ ανέδειξαν και τις επιθετικές στρατηγικές μάρκετινγκ ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας - εκεί δηλαδή που δραστηριοποιούνται με επιτυχία συνεταιριστικές επιχειρήσεις - και κάλεσαν τις εν λόγω εταιρείες να εξηγήσουν πως αντέχουν να κάνουν προσφορές κάτω του κόστους (συγκεκριμένη εταιρεία σε δύο νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας δίνει τον καιρό αυτό ένα λίτρο γάλακτος συν ένα δώρο).

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ αξιολόγησαν ως θετική την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να εκδώσει Αγορανομική Διάταξη, σύμφωνα με την οποία από την 1η Αυγούστου 2009 στη συσκευασία του γάλακτος θα αναγράφεται η προέλευσή του κι άλλα στοιχεία και κάλεσαν την κυβέρνηση να την επεκτείνει στο τυρί και το γιαούρτι.

Παράλληλα, κάλεσαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εφαρμόσει το ισοζύγιο στο κρέας (έχει δοθεί προφορική παράταση έως την 1η Αυγούστου 2009 αν και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση έπρεπε να εφαρμοστεί από τις 3 Απριλίου) επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων το μέγεθος της αγοράς κρέατος προσεγγίζει τα 10 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

«Εάν είχε εφαρμοστεί το ισοζύγιο δεν θα υπήρχε πρόβλημα διάθεσης του ελληνικού κρέατος το φετινό καλοκαίρι όταν πωλούνται αρνιά προς 5 ευρώ το κιλό», τόνισαν τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ ανοίγοντας και πάλι τον φάκελο «ελληνοποιήσεις». Ξεκαθάρισαν ότι οι κρεοπώλες δεν είναι αντίπαλοι των κτηνοτρόφων («είναι και προς το δικό τους συμφέρον να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις») κι υπενθύμισαν την πρόταση που έχει ο ΣΕΚ έχει υποβάλλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συνδεθούν on line τα σφαγεία με τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις.

Στη συνέντευξη τύπου αναδείχθηκαν και τα εξής ζητήματα:

-Ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων: Αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση είπε στους κτηνοτρόφους που μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα ότι θα πάρουν τα μισά λεφτά απ' όσα είχε δηλώσει αρχικά. Κάθε κτηνοτρόφος χάνει περίπου 6 χιλ. ευρώ. Ο ΣΕΚ θα κινηθεί δικαστικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

-ΚΥΑ για «μικρά» σχέδια βελτίωσης (έως 50 χιλιάδες ευρώ): Ο σημερινός υπουργός άλλαξε την ΚΥΑ με αποτέλεσμα να μην είναι συμφέρον το μέτρο για τους μικρούς κτηνοτρόφους, στους οποίους άλλωστε κυρίως απευθυνόταν ώστε να αποκτήσουν αμελκτήρια. Ο ΣΕΚ θεωρεί ότι «το υπουργείο υπέκυψε στις πιέσεις των μεγάλων μελετητικών γραφείων».

- Ρύθμιση χρεών: Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα ρυθμίζονται με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη μόνο για τους κτηνοτρόφους τεσσάρων νομών (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Γρεβενά, Πιερία) και τεσσάρων δήμων στην επαρχία Φαρσάλων του νομού Λάρισας. Ο ΣΕΚ αξιώνει η εν λόγω απόφαση να επεκταθεί σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

-Προστασία Φέτας: Ενώ η κατανάλωση φέτας μόνο στην Ελλάδα κυμαίνεται στις 150 χιλ. τον. ετησίως, η εγχώρια παραγωγή ανέρχεται στις 90 χιλ. τον. και οι υπόλοιπες 60 χιλ. τον. καλύπτονται από εισαγόμενο λευκό τυρί που πωλείται ως «φέτα» κυρίως σε χώρους μαζικής εστίασης. Ο ΣΕΚ ζητεί να προστατευθεί η φέτα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και προτείνει να δημιουργηθεί μια «ομάδα κρούσης» που θα επισκέπτεται χώρες του εξωτερικού, θα εντοπίζει ποιες ξένες εταιρείες πωλούν παράνομα «φέτα» και στη συνέχεια το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης να κινείται δικαστικά. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι ανάλογη δουλειά κάνει με επιτυχία στο χαλούμι ο Κυπριακός Οργανισμός Γάλακτος, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του οποίου προέρχεται πλέον από τις κερδισμένες δικαστικές αποφάσεις».

Οι διεκδικήσεις του ΣΕΚ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας θεωρεί ότι «η κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο. Οι τιμές παραγωγού σε όλα τα προϊόντα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Η κατάρρευση του κλάδου της κτηνοτροφίας εκτός από τις τραγικές συνέπειες για τις 150 χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας στην καταστροφή. Από την κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται πάνω από 3 χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση (τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανία, σφαγεία, τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανίες αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων, καταστήματα λιανικής πώλησης, μεταφορικές εταιρείες, ζωοτροφικές επιχειρήσεις, εταιρίες κτηνιατρικών φαρμάκων). Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά με πολλαπλές συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Συνεπώς, η ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη προκειμένου να επιβιώσει. Όμως η πολιτεία από τα μέτρα στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων εξαίρεσε τους κτηνοτρόφους παρότι αρχικά τους είχε εντάξει.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας διεκδικεί:

*Να καλυφθούν από το ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία, βοοτροφία) να παγώσουν για τρία χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500 χιλιάδες ευρώ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε διάστημα 10 ετών με ευνοϊκούς όρους.

*Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ/ προβατίνα και αίγα και 250 ευρώ/αγελάδα και χοιρομητέρα.

Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με άμεση εφαρμογή του ισοζυγίου κρέατος.

*Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής – μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίησή τους.

*Να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι Συνεταιρισμοί για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων με αυξημένο ποσοστό επιδότησης.

*Να δημιουργηθεί ειδικό ΤΕΜΠΜΕ για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις.

*Να καταργηθεί ο ΕΤΑΚ στις κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

*Να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου στο 4% επί των τιμολογίων πώλησης.

*Να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ από 7% στο 15% για την φυτική και ζωική παραγωγή».


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: