PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΔΕΣΜΕΥΣΑΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΡΕΑΤΑ

48,6 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση κατεψυγμένων κρεάτων από την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, στα οποία μετά τις χημικές αναλύσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ανιχνεύθηκε το βακτήριο listeria monocytogenes δέσμευσαν οι κτηνίατροι της Νομαρχίας Πειραιά.Πρόκειται για 25,1 τόνους κατεψυγμένο βοδινό κρέας προέλευσης Ουρουγουάης, τα οποία είχαν εισαχθεί στην χώρα μας πριν από περίπου 15 ημέρες και παρέμεναν......

αποθηκευμένα σε αποθήκες ψυγείων στον Πειραιά και στη Δραπετσώνα.Από τις συγκεκριμένες παρτίδες είχαν λάβει διερευνητική δειγματοληψία για την ανίχνευση listeria και salmonela κατά την εισαγωγή τους, υπάλληλοι του Σταθμού Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) λιμένα Πειραιά και τα δείγματα εστάλησαν στο Ινστιτούτο Υγιεινής και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και τα δύο δείγματα βρέθηκαν θετικά στο βακτήριο listeria monocytogenes με αποτέλεσμα το ΣΥΚΕ να ενημερώσει αμέσως τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας η οποία προχώρησε στην κατάσχεσή τους.

Όπως προέκυψε από τον έλεγχο των κτηνιάτρων της Νομαρχίας Πειραιά στις αποθήκες ψυγείων και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν είχε διακινηθεί καμία ποσότητα από τις παραπάνω μολυσμένες παρτίδες.

Για την πρώτη υπόθεση η ιδιοκτήτρια εταιρεία παραιτήθηκε του δικαιώματος της ένστασης, ενώ για τη δεύτερη ο ενδιαφερόμενος άσκησε ένσταση και για την οριστική τύχη τους θα αποφανθεί τριμελής επιτροπή.

Σημειώνεται ότι το βακτήριο listeria monocytogenes είναι διαδεδομένο στη φύση, επιζεί σε προϊόντα ψυγμένα, κατεψυγμένα και σε προϊόντα υπό ξήρανση και προκαλεί στον άνθρωπο ένα σοβαρό αλλά σπάνιο νόσημα τη λιστερίωση. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το βακτήριο καταστρέφεται με το μαγείρεμα (στους 75ο C) και ότι πολύ σημαντικά μέτρα πρόληψης είναι το καλό πλύσιμο ωμών λαχανικών και φρούτων πριν την κατανάλωση, το καλό πλύσιμο των χεριών, των μαχαιροπίρουνων και των πάγκων χειρισμού τροφίμων, καθώς και η διατήρηση σε ξεχωριστό μέρος των μαγειρεμένων από τα μη μαγειρεμένα φαγητά.


ΠΗΓΗ : AGRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: