PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΙΚΗ ΕΒΟΛ




Νέα γαλακτοκομικά προϊόντα αλά και το επενδυτικό πρόγραμμα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος, το Σάββατο 11 Ιουλίου, τονίζοντας το γεγονός πως «παρά την οικονομική κρίση η γαλακτοβιομηχανία διαγράφει ανοδική πορεία και οι εγκαταστάσεις της δεν θα επαρκούν να καλύψουν την καταναλωτική ζήτηση των επομένων ετών».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ και της ΕΒΟΛ, ανέφερε πως παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση η γαλακτοβιομηχανία διαγράφει ανοδική πορεία, καθώς παράγει ποιοτικά προϊόντα τα οποία προτιμούν οι καταναλωτές. Τονίζοντας χαρακτηριστικά πως κυρίως τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι στα ράφια των Σουπερ Μάρκετ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης και σε 150 επιπλέον άλλα καταστήματα.

Όσο για το νέο γάλα με την ονομασία «Διαλεχτό» κυκλοφορεί ήδη στην Αθήνα και από την προσεχή εβδομάδα θα είναι και στα ράφια των καταστημάτων του Βόλου. Όπως εξήγησε ο κ. Πρίντζος είναι ένα γάλα από τα παλιά, σε γυάλινη συσκευασία που χρησιμοποιείτο πριν 35 χρόνια, με το πλήρες να έχει 3,7 λιπαρά και το ελαφρύ 1,5. Το συγκεκριμένο γάλα έχει ιχνηλασιμότητα και συγκεντρώνεται από διαλεχτές κτηνοτροφικές μονάδες του νομού. Επίσης σε νέες γυάλινες συσκευασίες κυκλοφορούν τα βιολογικά αγελαδινά και κατσικίσια γάλατα, καθώς και τα βιολογικά αγελαδινά, πρόβεια και γίδινα γιαούρτια.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ σημείωσε ότι η γαλακτοβιομηχανία παρουσιάζει το α' 6μηνο του 2009 10% άνοδο τόσο του τζίρου όσο και της ποσότητας προϊόντων που διαθέτει. Επίσης ανέφερε ότι η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την ίδρυση ενός νέου εργοστασίου για το γάλα, ενώ στο υφιστάμενο θα παραμείνουν το τυροκομείο και το παρασκευαστήριο γιαουρτιού καθώς και οι ψυκτικοί χώροι.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρίντζος, κρίθηκε πως το υπάρχον εργοστάσιο δεν θα καλύπτει τις ανάγκες σε δύο χρόνια, καθώς ο τζίρος συνεχώς αυξάνει. «Το 2003 είχαμε τζίρο 5 εκ. ευρώ και το 2009 θα ξεπεράσει τα 15 εκ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά. Το νέο εργοστάσιο θα αναγερθεί στο οικόπεδο της ΕΑΣ στη βιομηχανική περιοχή που λειτουργεί και το υπάρχον. Ήδη εκπονείται η σχετική μελέτη και θα είναι έτοιμη σε 20 ημέρες βάσει της οποίας το κόστος κατασκευής του νέου εργοστασίου κυμαίνεται στα 6-7 εκ. ευρώ.

Η μελέτη θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενταθεί προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με ποσοστό 45%-47%. Τέλος του έτους, σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, αναμένεται η έγκριση και σε νέα Γενική Συνέλευση θα εγκριθεί ηέναρξη των εργασιών.

Επίσης μέχρι 15 Αυγούστου 2009 θα είναι έτοιμο το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών της ΕΑΣ Βόλου ώστε από τον Σεπτέμβριο οι κτηνοτρόφοι να προμηθεύονται ποιοτικά προϊόντα σε καλές τιμές.

Τέλος τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει και η μονάδα παραγωγής φιαλών για το γάλα.

Κριτική και στην κυβέρνηση

Στο περιθώριο της παρουσίασης των νέων γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΒΟΛ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος άσκησε για άλλη μια φορά, σκληρή, αλλά καλόπιστη όπως εξήγησε, κριτική στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε αδιανόητη την καταβολή υπέρογκων ποσών για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων των αγροτών τα οποία πληρώνουν κυρίως οι μικροί σε εισόδημα αγρότες και τόνισε πως αυτό είναι πρωτάκουστο, απαράδεκτο και άδικο και πως φέρει βαριά ευθύνη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης χαρακτήρισε μνημείο ρουσφετολογίας την απόφαση του ΥΠΕΘΟ για ρύθμιση των πάσης φύσεως οφειλών επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και αγρότες, μέχρι 31/12/08 οι οποίοι δανειοδοτούνται με πολύ ευνοϊκούς όρους. Διότι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εντάσσονται μόνο οι νομοί Πιερίας Γρεβενών, Καρδίτσας και Τρικάλων και οι Δήμοι Φαρσάλων, Ναρθακίου και Πολυδάμαντα. «Με την πολιτική αυτή βαθαίνουν την κοινωνική αδικία, την κρίση, σπάνε την κοινωνική συνοχή και φουντώνουν την οργή του λαού» επισήμανε ο κ. Πρίντζος και πρόσθεσε ότι οι αγρότες της Μαγνησίας δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αποζημίωση από τα 500 εκ. που διέθεσε η κυβέρνηση και προοριζόταν για τους αγρότες

Εξάλλου είπε ότι θα πρέπει το υπουργείο να ασχοληθεί με την τροποποίηση της ΚΑΠ καθώς και με το τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις μετά το 2013.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: