Από την Ειρήνη Γουλετά
Μέσα σε μια όαση πράσινου, χρωμάτων και γαλήνης εκτείνεται η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης στην Ανατολική πλευρά της πόλης. Μια όαση που σφίζει από τη δημιουργία, τη δράση και το δυναμικό εκατοντάδων νέων παιδιών της αγροτικής Ελλάδας που σπουδάζουν την αξιοσύνη και τα ιδανικά της ζωοδότρας γης. Περισσότερα στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 1904 από τον Αμερικανό Δρα. Τζων Χένρυ Χάουζ και τη σύζυγό του με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της υπαίθρου της Ελλάδας και των Βαλκανίων ευρύτερα. Με την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση του ατόμου πρέπει να είναι καθολική και να απευθύνεται όχι μόνο στο νου αλλά επίσης στην ψυχή και στα χέρια, ο κύριος Χάουζ άρχισε να εκπαιδεύει τους μαθητές του στην εφαρμογή των τελευταίων εξελίξεων στη γεωργία με σκοπό την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της υπαίθρου.
Η Σχολή βρίσκεται σε ένα Αγρόκτημα 1500 στρεμμάτων και παρέχει στους μαθητές και στις μαθήτριες ευκαιρίες εκπαίδευσης στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το τμήμα ζωικής παραγωγής είναι γνωστό για την υψηλή αποδοτικότητά του. Ο αμπελώνας αποτελεί καινούρια δραστηριότητα της σχολής. Άρχισε το 1993 και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να ασχοληθούν με όλες της φάσεις της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγικής.
Στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα πανέμορφα διατηρητέα κτίρια της Σχολής καθώς επίσης και η υπερσύγχρονη και ανακαινισμένη από το 1999 βιβλιοθήκη Δημήτρη και Αλίκης Περρωτή.
Συνομιλήσαμε με τον κύριο Ντέιβιντ Μπάκ, πρόεδρο της Σχολής ο οποίος και μας ενημέρωσε σχετικά για τη δράση και την αποστολή του ιδρύματος. Ο κύριος Μπακ δήλωσε ότι σήμερα, «οι 240 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προέρχονται από επαρχιακές περιοχές όλης της Ελλάδας και είναι οικότροφοι στη Σχολή. Όλοι οι μαθητές φοιτούν με πλήρη υποτροφία πληρώνοντας μόνο ένα μέρος των εξόδων σίτισης και στέγασής τους».
«Εκτός από το Λύκειο», τόνισε ο κύριος Μπακ, «λειτουργεί και το Τμήμα Ανώτερων Γεωργικών Σπουδών, Δημήτρης Περρωτής το οποίο ιδρύθηκε το 1996 και είναι ένα διετές μεταλυκειακό πρόγραμμα που προετοιμάζει τους σπουδαστές του να αναλάβουν θέσεις τεχνικών και διοικητικών στη αγροτική βιομηχανία της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η Σχολή δεν εκπαιδεύει μόνο Έλληνες μαθητές και φοιτητές αλλά και νέους και νέες από χώρες των Βαλκανίων. Προσφέρει επίσης προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων, με την διοργάνωση σεμιναρίων, κλειστών μαθημάτων και επιδείξεων σε χωριά και πόλεις της Βόρειας Ελλάδας».
Η κυρία Ράνταλ Γουάρνερ, στο γραφείο τύπου της Σχολής, μας είπε ότι οι δραστηριότητες της Σχολής μεταξύ άλλων, επικεντρώνονται και στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού καθώς και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων όπως του λαδιού και του κρασιού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το Εξωτερικό. «Παρά το γεγονός», αναφερει η κυρία Γουάρνερ, «ότι τα ελληνικά κρασιά είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη και το Ελληνικό λάδι είναι απαράμιλλης γεύσης και ποιότητας δεν είναι διαδεδομένα στις αγορές του εξωτερικού. Στόχος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι όχι μόνο να δώσει τα εφόδια στους μαθητές της για την βελτίωση των αγροτικών τους παραγωγών στους τόπους καταγωγής τους, αλλά και τις απαραίτητες γνώσεις για την περαιτέρω προώθηση των προϊόντων τους στην εθνική και διεθνή αγορά».
Εξάλλου, ο κύριος Μπακ, επισήμανε την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των γυναικών των αγροτικών περιοχών της Ελλάδας στις επιμορφωτικές δραστηριότητες της Σχολής στην επαρχία καθώς επίσης την δραστηριοποίησή τους στα θέματα του αγροτουρισμού. «Οι Ελληνίδες αγρότισσες είναι δυναμικές και δραστήριες» τόνισε ο κύριος Μπακ, «και έχουν αναπτυξιακό και δημιουργικό πνεύμα, πράγμα που δίνει ζωή και προοπτική στον αγροτουρισμό της Ελλάδας».
Για το σημαντικό έργο που επιτελεί στην εκπαίδευση των παιδιών της επαρχίας και την εν γένει ανάπτυξη της υπαίθρου, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών τo Δεκέμβριο του 2001.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου