PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών συγκαλεί την Παρασκευή ο αρμόδιος Αντινομάρχης Χάρης Γραμμός, προκειμένου να συζητηθεί ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα και συγκεκριμένα τα προβλήματα που παρατηρούνται στη διακίνηση των ζωοτροφών στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας διενήργησαν τις τελευταίες μέρες σειρά επιθεωρήσεων σε εγκαταστάσεις διακίνησης ζωοτροφών διαπιστώνοντας “τριτοκοσμική” εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι βρήκαν μπροστά τους αποθηκευμένες ζωοτροφές σε άθλιους χώρους, όπως επίσης και ενσακισμένα μείγματα ζωοτροφών έτοιμα να διατεθούν στους κτηνοτρόφους χωρίς ενδείξεις ούτε ως προς τα συστατικά τους, ούτε ως προς την ημερομηνία κατανάλωσης.

Όπως έχει ενημερώσει εγκαίρως η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ζωοτροφών υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό Haccp, το οποίο διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στη διακίνηση των προϊόντων τους. Εάν οι τοπικές επιχειρήσεις ζωοτροφών είχαν τέτοιο πιστοποιητικό, αυτό σημαίνει ότι θα είχαν προηγουμένως εξασφαλίσει καλές συνθήκες στις εγκαταστάσεις τους.

Δυστυχώς όμως σε ολόκληρη τη Λέσβο μόνο μια ιδιωτική επιχείρηση διαθέτει τέτοιο πιστοποιητικό, ενώ οι άλλες συνεχίζουν να λειτουργούν υπό την ανοχή των αρμοδίων.
Εξάλλου ούτε και κάποιος Συνεταιρισμός απ’ όσους διακινούν ζωοτροφές δεν διαθέτει Haccp, καθώς προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να κινήσει τις δέουσες διαδικασίες για να το αποκτήσει η “τροφοδότρια” Ένωση Συνεταιρισμών. Για την οποία, ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Haccp με δεδομένες τις παλιές εγκαταστάσεις που διαθέτει για την κεντρική αποθήκευση των ζωοτροφών της στο “Ντουραχάνι”της Γέρας.
Πέραν των άθλιων συνθηκών αποθήκευσης των ζωοτροφών, διαπίστωση των αρμόδιων υπηρεσιών αποτελεί το γεγονός ότι στη Λέσβο συνεχίζουν ακόμα να διακινούνται μείγματα ζωοτροφών που περιέχουν σε ένα ποσοστό τους προϊόντα που προέρχονται από καλλιέργειες μεταλλαγμένων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων.


Από τα “Αιολικά Νέα”

Δεν υπάρχουν σχόλια: