PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΘΕΛΕΙ Η ΠΑΣΕΓΕΣ


Την καθιέρωση συντονισμένων δράσεων, για τον έλεγχο σε κάθε επίπεδο παραγωγής και διακίνησης των αλιευμάτων, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση και την εισαγωγή ενός αξιόπιστου συστήματος ιχνηλασιμότητας, τόσο για τα προϊόντα αλιείας όσο και υδατοκαλλιέργειας, προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, με σχετικό έγγραφο που απέστειλε στη γενική διέυθυνση Αλιείας του ΥΠΑΑΤ, ο γενικός διευθυντής, κ. Γιάννης Τσιφόρος.

Σχετικά με τη νέα Πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση κοινοτικού συστήματος ελέγχου για την εξασφάλιση της τήρησης των κανόνων της ΚΑΠ, η ΠΑΣΕΓΕΣ θέτει στο υπουργείο τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

1. Έχει επισημανθεί κατ' αρχήν, ότι η αδυναμία του συστήματος ελέγχου σε Εθνικό επίπεδο, έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή της ΚΑΠ και στη διατήρηση των πόρων και ότι απαιτείται η καθιέρωση συντονισμένων δράσεων, για τον έλεγχο σε κάθε επίπεδο παραγωγής και διακίνησης των αλιευμάτων, δηλ. από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

2. Είναι αναγκαίο για την προστασία του καταναλωτή, η εισαγωγή ενός αξιόπιστου συστήματος ιχνηλασιμότητας, τόσο για τα προϊόντα αλιείας όσο και υδατοκαλλιέργειας.

3. Το προτεινόμενο σύστημα παρακολούθησης σκαφών και ηλεκτρονικής καταγραφής της παραγωγής, είναι πολύπλοκο και πρακτικά ανεφάρμοστο για σκάφη της Παράκτιας Αλιείας.

Εξ άλλου δεν είναι κατανοητό, γιατί επιχειρείται ο διαχωρισμός των σκαφών της παράκτιας αλιείας με βάση το μήκος τους, εκτός από τον υφιστάμενο (παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας) και δεν συνδέεται με το είδος του αλιεύματος που υπόκειται σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης.

Ως μη ρεαλιστικός στόχος αναφέρεται για τα σκάφη της παράκτιας αλιείας, το όριο ανοχής κατά τη τήρηση του logbook, o χρόνος προαναγγελίας για τη χρήση των εγκαταστάσεων εκφόρτωσης κτλ.

4. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εναρμόνιση των κυρώσεων.

5. Για την ερασιτεχνική αλιεία οι ρυθμίσεις είναι αποσπασματικές. Προτείνεται για την αποτελεσματικότητα του όποιου συστήματος ελέγχου να δημιουργηθεί Κοινοτικό μητρώο σκαφών ερασιτεχνικής αλιείας.

6. Δεν είναι σαφές πως θα πραγματοποιηθεί η ενσωμάτωση της συμμόρφωσης, σε σχέση με τους εμπλεκόμενους φορείς με τον τομέα, στα πλαίσια του προτεινόμενου συστήματος ελέγχου.

«Τέλος, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θεωρούμε σκόπιμη τη συστηματική ενημέρωση και τη συχνή ανταλλαγή απόψεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνέβαλε και η ενημέρωση μας για το μνημόνιο που έχετε συνυπογράψει για την εν λόγω μεταρρύθμιση σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης του Κανονισμού», καταλήγει το κείμενο που εστάλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: