PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Την άμεση λήψη μέτρων για την επιβίωση του κλάδου της μελισσοκομίας, καθώς και να εξετάσει η κυβέρνηση την δυνατότητα συμμετοχής των μελισσοκόμων στα προγράμματα του Δ ΚΠΣ, αλλά και την επιτακτική ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αποζημίωσης των μελισσοκόμων από τα ΠΣΕΑ για την ξηρασία του 2007 και ένταξης του και για το 2008, θέτει με επίκαιρη ερώτησή της ,η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ Σούλα Μερεντίτη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η οποία αναμένεται να συζητηθεί εντός των προσεχών ημερών στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η Τρικαλινή Βουλευτής, επανερχόμενη στο θέμα, καθότι ο αρμόδιος υπουργός παρά την μεσολάβηση αρκετού χρονικού διαστήματος δεν απάντησε στην ερώτηση της, επισημαίνει ότι, ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια η μελισσοκομία διανύει την χειρότερη περίοδο και η κυβέρνηση αντί να στηρίξει και να ενισχύσει τον κλάδο, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες μονάδες, να δημιουργηθούν νέες και να αυξηθεί η παραγωγή και η εξαγωγή ελληνικού μελιού, ουσιαστικά δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για την επιβίωση και ανάπτυξη του κλάδου, με αποτέλεσμα να οδηγείται στην απαξίωση και τον αφανισμό. Ο κλάδος της μελισσοκομίας, μπορεί είτε ως αποκλειστική είτε ως δεύτερη απασχόληση να συμβάλλει σημαντικά στο εισόδημα των αγροτικών και μη οικογενειών. Επίσης, η κυβέρνηση ,θα πρέπει να προωθήσει προγράμματα ενίσχυσης ειδικά για τους νέους μελισσοκόμους και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου να αυξήσει και την επιδότηση για τα έξοδα μετακίνησης, στα 7 ευρώ ανά κυψέλη για όλους .

Το πλήρες κείμενο έχει ως ακολούθως:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Προβλήματα του μελισσοκομικού κλάδου

Ο κλάδος της μελισσοκομίας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας . Πρόκειται για ένα προϊόν, με εδραιωμένη σε όλο τον κόσμο την πεποίθηση ότι ασκεί ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και μπορεί είτε ως αποκλειστική είτε ως δεύτερη απασχόληση η μελισσοκομία να συμβάλλει σημαντικά στο εισόδημα των αγροτικών και μη οικογενειών. Ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια η μελισσοκομία διανύει την χειρότερη περίοδο και η κυβέρνηση αντί να στηρίξει και να ενισχύσει τον κλάδο, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες μονάδες, να δημιουργηθούν νέες και να αυξηθεί η παραγωγή και η εξαγωγή ελληνικού μελιού, ουσιαστικά δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για την επιβίωση και ανάπτυξη του κλάδου, με αποτέλεσμα να οδηγείται στην απαξίωση και τον αφανισμό. Επειδή, δεν έχω λάβει απαντήσεις στις ερωτήσεις μου και η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για την επιβίωση του κλάδου καθίσταται επιτακτική, σας ερωτώ κύριε Υπουργέ :

1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι από τα ΠΣΕΑ για την ξηρασία του 2007 και του 2008; Εξετάζετε το ενδεχόμενο να μεριμνήσετε σχετικά, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι μελισσοκόμοι στα προγράμματα του Δ ΚΠΣ;

2. Προτίθεστε να προωθήσετε προγράμματα ενίσχυσης ειδικά για τους νέους μελισσοκόμους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου καθώς και να αυξήσει την επιδότηση για τα έξοδα μετακίνησης, στα 7 ευρώ ανά κυψέλη, από 3 που δόθηκαν και μάλιστα μόνο στους μελισσοκόμους με πάνω από 150 μελίσσια ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: