PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ


Σταδιακά αλλά σταθερά οι συνεταιριστικές οργανώσεις ενισχύουν την παρουσία της στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων, εισάγουν νέα προϊόντα στο ράφι, παρά τις δυσκολίες και «χτίζουν» τα δικά τους brand names στην αγορά. Οι αξιοζήλευτες επιδόσεις των ήδη υπαρχόντων συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, παροτρύνουν κι άλλες να μπουν στο «παιχνίδι» των γαλακτοκομικών, προς όφελος των ελλήνων παραγωγών, σε μια προσπάθεια «απογαλακτισμού» από τα καρτέλ που συνθλίβουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

ΕΒΟΛ

Τα στενά περιθώρια του νομού Μαγνησίας, όπου και εδρεύει πέρασε τα τελευταία χρόνια η συνεταιριστική οργάνωση ΕΒΟΛ, σύμφωνα και με τον πρόεδρό της Νικήτα Πρίντζο. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η διοίκηση της ΕΒΟΛ αποφάσισε να αξιοποιήσει την θερμή απήχηση που βρίσκουν τα προϊόντα της με αποτέλεσμα να διεισδύσει και σε άλλους νομούς, όπως Λάρισα, Φθιώτιδα, Εύβοια, Θεσσαλονίκη και από το 2007 να κατέβει και στην Αθήνα, τοποθετώντας τα προϊόντα της αρχικώς στον ΑΒ και εν συνεχεία στον Σκλαβενίτη, τη Carrefour αλλά και σε όλα τα σημεία με βιολογικά είδη.

Μολονότι η οργάνωση δραστηριοποιείται σε όλη την γκάμα των γαλακτοκομικών ειδών, τα βιολογικά της αποτελούν κατά τον ίδιο, το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Ιδιαίτερα αναφορά κάνει ο ίδιος στο βιολογικό κατσικίσιο γάλα, η πρώτη ύλη του οποίου προέρχεται από μία αυτόχθονη φυλή γιδιών Σκοπέλου, που βρίσκεται στα Δυτικά Χωριά του Πηλίου. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία πέρυσι δραστηριοποιήθηκε και στην κατηγορία της βιολογικής φέτας και στο βιολογικό γαιούρτι.

Συνολικά σήμερα η ΕΒΟΛ παράγει 28 κωδικούς, οι οποίοι αν και διανέμονται επί ελληνικού εδάφους και μόνο, στόχος είναι να διοχετευτούν και σε ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού με πρώτη προτεραιότητα την Αγγλία.

Η δυναμικότητα επεξεργασίας της μονάδας είναι 30 τόνοι αγελαδινό γάλα, 15 τόνοι αιγοπρόβειο και 5 τόνοι γίδινο γάλα.

«Προκειμένου να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα των προϊόντων μας αλλά και να υποστηρίξουμε τους συνεργάτες-κτηνοτρόφους μας, πληρώνουμε την πρώτη ύλη ακριβότερα από όλους τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, 0,50 ευρώ το αγελαδινό συμβατικό, 1,05 το πρόβειο συμβατικό, 0,85 ευρώ το γίδινο βιολογικό, 1,20 ευρώ το βιολογικό πρόβειο, 0,82 ευρώ το αγελαδινό βιολογικό και 0,67 το συμβατικό γίδινο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ.

Και συνεχίζει: «παρά τις τιμές που καταβάλλουμε για την αγορά πρώτης ύλης, η ΕΒΟΛ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση με αποτελέσματα άνω του 1 εκατ. ευρώ και έσοδα της τάξεως των 22-23 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο μέλλον, ο ίδιος ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διεύρυνση της γκάμας των κωδικών ανάλογα και με τις διατροφικές συνήθειες του Ελληνα καταναλωτή και η ολοκλήρωση των προγραμματιζόμενων επενδύσεων. Ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός εργοστασίου ζωοτροφών συνολικού κόστους 1,8 εκατ. ευρώ και προγραμματίζεται ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της γαλακτοβιομηχανίας για αύξηση της δυναμικότητας, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 εκατ. ευρώ.

ΕΑΣ Τρικάλων

Με 36 κωδικούς στο χαρτοφυλάκιό της η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων δίνει πολλά χρόνια τώρα δυναμικό παρόν στον χώρο των γαλακτοκομικών ειδών. Παρουσία που σκοπεύει να εντείνει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Αχιλλέας Λιούτας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο έχουν δρομολογηθεί μία σειρά από επενδύσεις στην εργοστασιακή μονάδα της εταιρείας Τρίκκη, την οποία η Ένωση ελέγχει κατά 85% -ενώ το υπόλοιπο 15% ανήκει στην ΕΑΣ Καρδίτσας, με στόχο την επιπλέον εμφιάλωση γάλακτος.

Σήμερα, η Τρίκκη εμφιαλώνει περί τους 12.000 τόνους γάλα, αγελαδινό και γίδινο.

Παράλληλα στην συγκεκριμένη μονάδα παρασκευάζεται φέτα, κασέρι και ημίσκληρα τυριά. Ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια, το σύνολο της παραγωγής της εταιρείας διοχετευόταν στην τοπική αγορά των Τρικάλων και ένα μέρος στην Καρδίτσα, τα τελευταία χρόνια γίνεται διανομή και σε άλλους νομούς.

Έχοντας ήδη εδραιώσει τη θέση της στη Δυτική Θεσσαλία, όπου είναι και η έδρα της, και μετά από επιτυχημένα ανοίγματα στη γειτονική Λάρισα, τα Γρεβενά αλλά και την Αθήνα, το εργοστάσιο επέκτεινε το δίκτυο πωλήσεών του στην Κοζάνη, τη Φλώρινα την Καστοριά κ.λπ. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί, ότι το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στα Τρίκαλα φθάνει σχεδόν το 75% τόσο στο γάλα όσο και στα τυριά, ενώ στην Καστοριά εκτιμάται στο 50%. Πάντως, στόχος του Αχιλλέα Λιούτας, αλλά και ολόκληρης της Ενωσης που εκπροσωπεί είναι να αγαπηθούν τα προϊόντα Τρίκκη από όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας

Ολοκληρώνοντας, σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, ο πρόεδρος της Ένωσης εκτιμά ότι τα έσοδα της Τρίκκη θα ακολουθήσουν την αυξητική πορεία του παρελθόντος και στο μέλλον. Εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι τα έσοδά της το 2008 κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 16 εκατ. ευρώ.

ΔΩΔΩΝΗ

Με «απόσταση αναπνοής» ακολουθεί η ηπειρωτική Δωδώνη, που ανήκει σε έξι Ενώσεις Συνεταιρισμών της περιοχής.

Στη διάρκεια του 1996 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 20,1 δισ. έναντι 18 δισ. δραχμών του 1995. Επεξεργάζεται ετησίως περίπου 70.000 τόνους γάλακτος, εκ των οποίων οι 50.000 τόνοι είναι αιγοπρόβειο και οι 20.000 αγελαδινό. Εξάγει 3.000 τόνους φέτας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Στη διάρκεια του 1997 η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά 15%.

ΝΕΟΓΑΛ

Με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς όρους, αν και αρκετά μικρότερη σε μέγεθος από τις προαναφερόμενες εταιρείες, συμμετέχει στον ανταγωνισμό της αγοράς στην ανατολική Μακεδονία η βιομηχανία γάλακτος Νεογάλ ΑΕ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Ένωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας και Καβάλας.

Οι πωλήσεις της από 3 δισ. που ήταν στη διάρκεια του 1995 ανήλθαν πέρυσι σε 3,38 δισ. δραχμές. Η παρουσία της στις τοπικές αγορές όπου δραστηριοποιείται είναι αξιόλογη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΤΕ, διαθέτει το 70% της αγοράς στη Δράμα, το 30% της Καβάλας, το 10% των Σερρών, το 4% της Κομοτηνής και το 2% της Θεσσαλονίκης, ενώ επεξεργάζεται ημερησίως περίπου 30 τόνους γάλακτος.

ΟΛΥΜΠΟΣ

Μια σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της θέσης της στην περιοχή της Θεσσαλίας και των όμορων νομών καταβάλλει η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Λάρισας Ολυμπος ΑΕ, η οποία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 3 δισ. δραχμών. Η βασική της δύναμη είναι οι καταναλωτές του Νομού Λάρισας, στην αγορά του οποίου κατέχει το 37% περίπου, ενώ πρόσφατα επέκτεινε το δίκτυό της και στην αγορά της Πιερίας. Οι πωλήσεις της στη διάρκεια του 1996 ανήλθαν σε 2,72 δισ. δραχμές έναντι 2,56 δισ. του 1995.

ΡΟΔΟΠΗ

Στην ακριτική Θράκη τον πρώτο λόγο έχει η βιομηχανία γάλακτος Ροδόπη ΑΕ, οι

πωλήσεις της οποίας στη διάρκεια του 1996 ανήλθαν σε 2,2 δισ. έναντι 1,98 δισ. δραχμών του 1995. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΤΕ, στην περιοχή της Θράκης κατέχει το 60% της αγοράς των νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων, το 17% της αγοράς του γάλακτος μακράς διαρκείας και το 5% της αγοράς τυροκομικών προϊόντων της περιοχής Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας.

ΕΑΣ Λάρισας

Την είσοδο της στην αγορά των γαλακτοκομικών ειδών εγκαινίασε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας - Τιρνάβου - Αγιάς εξαγοράζοντας την πλειοψηφία ενός παραδοσιακού τυροκομείου στον Πυργετό στα περίχωρα του Ολύμπου.

Επένδυση που ανήλθε στο 1,5 εκατ. ευρώ. Ο στόχος της κίνησης ήταν να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον τις ευκαιρίες που δημιούργησε η ευρωπαϊκή αναγνώριση της φέτας ως κατεξοχήν ελληνικό προϊόν ονομασίας προέλευσης. Όπερ και εγένετο.

Η Ένωση παράγει εδώ και καιρό φέτα με το σήμα Τέμπη, ενώ από τον Νοέμβριο ξεκίνησε παραγωγή και στο γιαούρτι.

ΕΑΣ Μονοφατσίου

Νέα δεδομένα στην τυροκομική αγορά δημιουργεί η λειτουργία του σύγχρονου τυροκομείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μονοφατσίου, με την παραγωγή παραδοσιακών και ποιοτικών τυριών.

Το νέο συνεταιριστικό τυροκομείο δημιουργήθηκε χάρη σε μια επένδυση της Ένωσης ύψους 1.450.000 ευρώ, που επιδοτήθηκε κατά 50% από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και περιλαμβάνει σύγχρονη μονάδα, βάσει των νέων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, χημείο, χώρους συλλογής γάλακτος και αποθήκευσης τυριών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μονοφατσίου Γιώργο Ξυλούρη η τεχνολογία της τυροκομικής μονάδας είναι γαλλική και το μεγαλύτερο τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού προέρχεται από την Ελβετία. Ο συνολικός στεγασμένος χώρος της νέας μονάδας, είναι 1.200 τ.μ. Οι αποθηκευτικοί χώροι του 450 τ.μ., ενώ η Ένωση Μονοφατσίου έχει εξασφαλίσει ποιοτική πιστοποίηση κατά τα πρότυπα του ISO 22.000 και HACCP.

Με την εν λόγω επένδυση η Ένωση επιδιώκει να συμβάλλει στην προώθηση λύσεων στον κτηνοτροφικό τομέα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα διέρχεται περίοδο βαθιάς κρίσης, λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους των ζωοτροφών με την παράλληλη στασιμότητα στις τιμές παραγωγού.

Η νέας μονάδα είναι δυναμικότητας επεξεργασίας 10 τόνων γάλακτος ημερησίως και θα παράγει γραβιέρα Κρήτης, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα και ξινομυζήθρα Κρήτης. Το όνομα των προϊόντων ελήφθη από την πιο ψηλή κορφή των Αστερουσίων και συγκεκριμένα από τον Κόφινα.

Τα τυροκομικά προϊόντα με τη φίρμα Κόφινας της Ένωσης, θα κυκλοφορούν στα πολυκαταστήματα και γενικότερα στα σημεία λιανικής πώλησης όπου ήδη η συνεταιριστική οργάνωση έχει τοποθετήσει το εμφιαλωμένο ελαιόλαδό της.

Παράλληλα θα επιδιωχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορικού δικτύου της Ένωσης και των εξαγωγών.

ΕΑΣ Αγρινίου: Σχέδιο για δυναμική είσοδο και στο γάλα

Ακόμη ένα μεγαλόπνοο σχέδιο φαίνεται ότι ετοιμάζει να υλοποιήσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, οι άνθρωποι της οποίας έχουν ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε στο εγγύς μέλλον να δημιουργήσουν τη δική τους βιομηχανία γάλακτος και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως αναφέρει στο paseges.gr ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, για το σκοπό αυτό θα συσταθεί εμπορική εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν κατά πρώτο λόγο η ΕΑΣ με ποσοστό 51% και κατά δεύτερο Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί της περιοχής, αλλά και Δήμοι.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα γίνει και σχετική αίτηση υπαγωγής στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Η μονάδα που θα κατασκευαστεί θα είναι δυναμικότητας 50 τόνων/8ωρο και θα παράγει τυριά, φρέσκο γάλα, αγελαδινό, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στο χώρο του γιαουρτιού, όπως λέει ο κ. Κουτσουπιάς.

«Τρέχει» τις διαδικασίες για την κατασκευή γαλακτοβιομηχανίας η ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας

Με γρήγορο ρυθμό προχωρά προς την υλοποίηση του στόχου της, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία συνεταιριστικής βιομηχανίας γάλακτος στο νομό, η ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας.

Η τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο νομός Ηλείας και ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, έπειτα από τις καταστροφικές φωτιές σε συνδυασμό με τις γενικότερες συνθήκες στρέβλωσης που επικρατούν στην αγορά των γαλακτοκομικών λόγω της δράσης των καρτέλ, αποτέλεσαν τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η ΕΑΣ μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας και λειτουργίας μιας τέτοιας συνεταιριστικής μονάδας.

Με δηλώσεις του ο κ. Καλλιμώρος τονίζει ότι: «από τις πρώτες επαφές που είχα με πολλούς κτηνοτρόφους, διαπίστωσα ότι υπάρχει ιδιαίτερα θετικό κλίμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτής της σκέψης. Θέλουμε όσοι συμμετέχουν να δουν αυτό το συνεταιρισμό συνειδητά και όχι ευκαιριακά, απλά και μόνο για να πιεστούν οι τιμές προς τα πάνω, αφού τα οφέλη που θα υπάρξουν θα είναι πολλά και θα διασφαλίσουν το εισόδημα πολλών οικογενειών».

Εξάλλου, όπως αναφέρει στο paseges.gr ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας Σπύρος Γιακουμέλος, «η Ηλεία διαθέτει... παράδοση στην γαλακτοκομία και δη τη συνεταιριστική, καθώς μέχρι πριν μια δεκαετία περίπου λειτουργούσε στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στη Γαστούνη η βιομηχανία ΗΛΒΙΓΑΛ. Σημειώνεται, συνεχίζει ο κ. Γιακουμέλος, ότι στην περιοχή μας υπάρχει το απαραίτητο ζωικό κεφάλαιο, αφού μόνο τα αιγοπρόβατα φτάνουν τις 200.000.

Οπωσδήποτε, το εγχείρημα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο και μόνο η πρωτοβουλία αποδεικνύει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην αγροτική οικονομία της περιφέρειας.

ΕΑΣ Ηρακλείου: Φιλοδοξεί να καλύψει το «κενό» στην Κρήτη

Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Ηρακλείου έλαβε πρόσφατα η πρόταση για δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας γάλακτος, για την παραγωγή παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η δυναμικότητα της μονάδας προτείνεται να είναι αυτή των 5.000 τόνων γάλακτος ανά έτος, στοιχείο που μεταφράζεται σε μια ημερήσια δυναμικότητα περίπου 20 τόνων γάλακτος ανά ημέρα.

Η μονάδα θα πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις προκειμένου να διατηρεί τη δυνατότητα παραγωγής, τυποποίησης συσκευασίας και προώθησης στην παγκόσμια αγορά των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων της Κρήτης.

Από τεχνικής άποψης θα περιλαμβάνει εκτός από το κτήριο των γραφείων, χώρο παραλαβής και συντήρησης του γάλακτος, μηχανοστάσια, χώρους επεξεργασίας, ωρημαντήρια, ξηραντήρια ανθότυρων, ψυγεία, τυποποιητήριο, συσκευαστήριο, εγκαταστάσεις που προτείνεται να υλοποιηθούν σε μια έκταση όχι μικρότερη των 3.300 τ.μ.

Το κόστος του κτηρίου εκτιμάται σε 1.300.000 ευρώ, του μηχανολογικού εξοπλισμού μεταξύ 1.500.000 - 2.000.000 ευρώ, ενώ η συνολική δαπάνη προβλέπεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2.800.000 και 3.300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με βάση τον αριθμό των εκτρεφόμενων προβάτων και αιγών (400.000) καθώς και τη σημερινή παραγωγικότητα των εκτροφών (90κιλά/ζώο), στο νομό Ηρακλείου παράγονται σήμερα περίπου 35.000 τόνοι πρόβειου και γίδινου γάλακτος.

Η δυναμικότητα των υφιστάμενων τυροκομείων του νομού ανέρχεται οριακά στους 25.000 τόνους.

Στην ουσία στο νομό Ηρακλείου υπάρχει ένα πλεόνασμα περίπου 10.000 τόνων γάλακτος, το οποίο στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της αιγοπροβατοτροφίας θα αυξηθεί αφού έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει η παραγωγή γάλακτος/προβατίνα ή αίγα εξαιτίας της μείωσης των επιδοτήσεων και της ανάγκης συμπλήρωσης του οικογενειακού εισοδήματος.

Επομένως, ο νομός Ηρακλείου ήδη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης υποδομών μεταποίησης του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Η δημιουργία τυροκομείων κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να μπορεί να επεξεργάζεται το γάλα που θα παράγεται.

Παράλληλα κρίνεται αναγκαία η δημιουργία σύγχρονων μεταποιητικών μονάδων που θα διαθέτουν την κρίσιμη δυναμικότητα και θα μπορούν να παράγουν, και να προωθήσουν στις αγορές της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού τα παραδοσιακά τυροκομικά, γαλακτοκομικά προϊόντα τη Κρήτης.

Οι περισσότερες υφιστάμενες τυροκομικές μονάδες του νομού, λόγω μικρής δυναμικότητας και υποδομών έχουν τοπική εμβέλεια.

Συνεπώς, η δημιουργία της εν λόγω μονάδας από την ΕΑΣ Ηρακλείου, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο «κενό» που παρατηρείται στον κλάδο των γαλακτοκομικών στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: