PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Η ΚΑΛΗ ΖΩΟΤΡΟΦΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ, ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

"Πάγωμα" των χρεών των κτηνοτρόφων προς τις τράπεζες για τα επόμενα τρία χρόνια, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, χαιρετίζοντας εκδηλωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της ΕΝΣΑ, την Παρασκευή, στα πλαίσια της Zootechnia. Στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του Συνδέσμου στάθηκαν από την πλευρά τους, για το καλό των παραγωγών ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος και ο πρόεδρος της ΕΝΣΑ, Παύλος Σατολιάς. κατεδείχθη επίσης η επίδραση των ζωοτροφών, στην τελική ποιότητα του ζωικού προϊόντος.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ σημείωσε ότι η κτηνοτροφία απαιτεί υψηλές επενδύσεις και ότι αν οι παραγωγοί δεν στηριχθούν εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, τότε πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να βάλουν "λουκέτο" στις μονάδες τους, ακόμη και σε ορίζοντα ενός έτους από σήμερα.



Ο κ.Καραμίχας τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του κράτους, για να μπει φρένο στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι μέχρι το ράφι, που -όπως υποστήριξε- φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 944%, σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ.



Σε ό,τι αφορά το πακέτο ενίσχυσης των 500 εκατ. ευρώ, ο κ.Καραμίχας επανέλαβε ότι στην ουσία πρόκειται για τις συνήθεις αποζημιώσεις, που λαμβάνουν ούτως ή άλλως οι αγρότες και συμπλήρωσε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.



Ο ίδιος τόνισε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ διαθέτει σήμερα ελάχιστη συμμετοχή στη σύνθεση του ΣΕΚ, αλλά είναι έτοιμη να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή, προκειμένου κάποιοι να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τον Σύνδεσμο ως "παραμάγαζό της".

Στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του Συνδέσμου και την οργάνωση των κτηνοτρόφων σε κλαδικούς συνεταιρισμούς, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις οι παραγωγοί να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους στην αγορά, αλλά και να μειώσουν το κόστος παραγωγής, στάθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος καθώς επίσης και ο πρόεδρος τηςΈνωσης Νέων Συνεταιρισμένων Αγροτών, Παύλος Σατολιάς.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι οι παθογένειες της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι πολλές, αλλά οι δυνατότητες ανάπτυξής της πολύ περισσότερες. "Η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει όραμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από κοινού με τους κτηνοτρόφους", κατέληξε.



Στο μεταξύ, στη χαμηλή παραγωγικότητα και την υψηλή θνησιμότητα νεαρών ζώων (που φτάνει στο 30% για τα νεογέννητα αμνοερίφια και στο 25% για τα μοσχάρια) εντόπισε δύο βασικά προβλήματα για την ελληνική κτηνοτροφία ο καθηγητής Σπύρος Κυριάκης, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και ανακοίνωσε ότι στο εξής η συνεργασία του ΕΘΙΑΓΕ με τους κτηνοτρόφους -αλλά και τους αλιείς- θα είναι πολύ στενότερη, για την καλύτερη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, ενώ θα συμμετέχει σε επιτροπή και μέλος του ΣΕΚ.



Με ποσοστό μεγαλύτερο του 70% συμμετέχει στο κόστος της κτηνοτροφικής παραγωγής η διατροφή των ζώων, καθώς οι γεωγραφικές, κλιματολογικές και άλλες ιδιομορφίες της Ελλάδας (έλλειψη βοσκοτόπων, μικροί κλήροι) καθιστούν σχεδόν απαραίτητη την κάλυψη των αναγκών με ενσιρωμένο καλαμπόκι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΚ, βοοτρόφο, Αλέξανδρο Ζαγορίτη. Ωστόσο, αν η ζωοτροφή υποβαθμιστεί ποιοτικά, σε οποιοδήποτε στάδιο της συντήρησης, τότε θίγεται άμεσα όχι μόνο η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και η ίδια η υγεία και αναπαραγωγή των ζώων εκμετάλλευσης.



«Καμία από τις ελληνικές εκτροφές μέχρι σήμερα δεν είναι σε θέση να κάνει εξαγωγή ούτε ένα ζώο στο εξωτερικό, όχι τόσο λόγω υγειονομικών περιορισμών, όσο λόγω του ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη δική της αναπαραγωγική επάρκεια. Αντίθετα, είναι συνηθισμένο φαινόμενο η εισαγωγή αγελάδων και προβάτων "μιας χρήσης", δηλαδή για μία γαλακτική περίοδο, τα οποία μετά φεύγουν από την παραγωγή, είτε λόγω ασθένειας είτε παραγωγικής ανεπάρκειας», επεσήμανε ο κ. Ζαγορίτης.



Κατά τον ίδιο, λύση θα είναι -μεταξύ άλλων- να καταρτιστεί από ειδικούς γεωτεχνικούς και ειδικά τους κτηνιάτρους, ένα σύστημα πολλαπλών ελέγχων σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και επεξεργασίας της πρώτης ύλης, αλλά και ταΐσματος των ζώων και να καθοριστούν τα κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP).

Στη σημασία της ενσίρωσης στη διατροφή των μηρυκαστικών και τις τεχνικές ενσίρωσης, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο κ. Χρήστος Σούλιος, Κτηνίατρος.

Τέλος, για τα κρίσιμα σημεία ελέγχου και τις επεμβάσεις για την άριστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στη διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων, μίλησε ο κ. Ανδρέας Γεωργούδης, Καθηγητής Γενετικής Βελτίωσης Αγροτικών Ζώων Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: