PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος: Πάρτε άμεσα μέτρα για τη Βιολογική Γεωργία

Tο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να παρουσιάσει για άλλη μία φορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της βιολογικής παραγωγής στην χώρα μας.
Στην επιστολή που παρέδωσαν στον αρμόδιο υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο αναφέρουν τα εξής:

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της βιολογικής γεωργίας, θεωρούμε ότι τα πράγματα δεν πάνε όσο θα θέλαμε καλά.
Πιο αναλυτικά θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα αρκετά προβλήματα και για τα οποία ζητούμε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η επίλυσή τους .

1. Προβλήματα για άμεση αντιμετώπιση

1.1. Πληρωμή το ταχύτερο δυνατόν της ενίσχυσης των βιοκαλλιεργητών που δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα για την καλλιεργητική περίοδο 2006-2007.

1.2. Δυνατότητα τροποποίησης των καλλιεργητικών σχεδίων ώστε να προσαρμοσθούν με τα δεδομένα του ΟΣΔΕ, για την καλλιεργητική περίοδο 2007-08

1.3. Αμεση εφαρμογή της ΚΥΑ και του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος, που αφορούν την λειτουργία των Βιολογικών Λαϊκών Αγορών σε όλη την χώρα.

1.4. Να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης για την λήψη αδειών λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και απλοποίησης των ανάλογων διαδικασιών.

1.5. Προκήρυξη το ταχύτερο δυνατόν της διαδικασίας για ένταξη νέων παραγωγών στα προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας & κτηνοτροφίας, με ταυτόχρονη μείωση στο ελάχιστο δυνατόν των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που αφορούν την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών .

2. Προβλήματα για μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση

2.1. Επιτάχυνση της διαδικασίας υπογραφής της ΚΥΑ που αφορά την κάλυψη των δαπανών πιστοποίησης , γεωπόνου σύμβουλου , αναλύσεων, συμμετοχή σε εκθέσεις , διαφήμιση και προβολή των βιολογικών προϊόντων στους καταναλωτές.

2.2. Ενθάρρυνση της κατανάλωσης Βιολογικών Τροφίμων στα Κρατικά
Ιδρύματα (Νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς & παιδικούς σταθμούς, καντίνες σχολείων, κλπ), σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2.3. Αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013» ώστε να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των πόρων ενίσχυσης της Βιολογικής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας, ούτως ώστε οι ενισχύσεις για την επόμενη περίοδο να είναι τουλάχιστον ίσες με το ύψος των ενισχύσεων που λάμβαναν οι βιοκαλλιεργητές- βιοκτηνοτρόφοι κατά τα τελευταία χρόνια.
Επισημαίνουμε δε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η χορήγηση ενισχύσεων στα οπωροκηπευτικά ( που καταργείται με το σημερινό πρόγραμμα), τα οποία αποτελούν και τον σημαντικότερο και πλέον ευαίσθητο τομέα της φυτικής παραγωγής, καθώς και να επανεξεταστεί (ίσως σε νέες βάσεις) η χορήγηση ενίσχυσης των βιολογικών χοιρινών , που επίσης καταργείται με το νέο πρόγραμμα.

3. Προβλήματα για μεσο-μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση

3.1.Δημιουργία εθνικών προτύπων & νομοθετική ρύθμιση της αδειοδότησης & λειτουργίας των Καταστημάτων αποκλειστικής πώλησης βιολογικών προϊόντων.

3.2.Δυνατότητα ένταξης για οικονομική ενίσχυση νέων παραγωγικών
μονάδων επεξεργασίας αποκλειστικά βιολογικών προϊόντων, σε κλάδους που θεωρούνται «κορεσμένοι», όπως Ελαιοτριβεία, Τυροκομεία, κλπ.

3.3.Να ενισχυθεί η στοχευμένη έρευνα σχετικά με τα καλλιεργητικά προβλήματα και με τα προβλήματα εκτροφής, που αντιμετωπίζονται κατά τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, με ενίσχυση του ΕΘΙΑΓΕ.

3.4.Να εντατικοποιηθεί η ουσιαστική ποιοτική εκπαίδευση των βιοκαλλιεργητών από τον ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ & από άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.

3.5.Σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται κατά την εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου και πιστοποίησης από τους πιστοποιητικούς οργανισμούς, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Γραφείο Υποστήριξης στον ΟΠΕΓΕΠ, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι βιοκαλλιεργητες που θεωρούν ότι αδικούνται από τους πιστοποιητικούς οργανισμούς και το οποίο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα δίνει λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: