Τόνισε επίσης την έντονη δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών στο Izmir, Aydin και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πέραν της Mugla. Με πρόσφατο νόμο, Μάιος 2008, τέθηκαν στις ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες (ελάχιστη απόσταση από την ακτή 1.100μ και ελάχιστο βάθος 30μ) που αν εφαρμοστούν αναμένεται να οδηγήσουν σε κλείσιμο το σύνολο των μονάδων στη Mugla. Προς το παρόν, η εφαρμογή του νόμου έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση. Δημοσιεύματα θέλουν τον παραπάνω νόμο να αποσκοπεί στην μεταφορά των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων, προκειμένου να παραδοθούν περιοχές ιδιαιτέρου κάλλους σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για τουριστική εκμετάλλευση.
Στην Τουρκία εκτρέφονται, κατά κύριο λόγο, τσιπούρες και λαυράκια, ενώ κατά το 2008 έχει καταγραφεί ιδιαίτερη στροφή στην παραγωγή λαυρακιού. Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι η Κilic, Gulmustoga και Ada, ενώ συνολικά απασχολούνται 25 χλδ. εργαζόμενοι. Στη Ευρώπη παράχθησαν, κατά το 2007, 103 χλδ. τόνοι τσιπούρας και 93 χλδ τόνοι λαυράκι από τις παρακάτω χώρες: Ελλάδα 49%, Τουρκία 21%, Ισπανία 15%, Ιταλία 8%, Γαλλία 3% και 4% από άλλους.
Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα στον κλάδο απασχολούνται 9 χλδ άτομα, ενώ ο αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται από 400 το 2001, έχει φτάσει τις 98 τον Δεκέμβριο του 2008 με προοπτική να πέσει κάτω από τις 50 μέχρι το τέλος του 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου