PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

<<ΑΝΟΙΚΤΟ>>ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΤΟΠΟΥΛΩΝ


Απέρριψε μεν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρήση χημικών ουσιών για την απολύμανση των σφάγιων κοτόπουλων και άλλων πουλερικών το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της Ε.Ε. στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει κάτι τέτοιο στο μέλλον εφ΄ όσον υπάρξουν νεότερα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, όπως διατυπώνεται στην απόφαση του Συμβουλίου 2009/121/ΕΚ, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο L 42, της 13ης Φεβρουαρίου, της Επίσημης Εφημερίδας της Ε.Ε., θα πρέπει να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν για χρήση τέτοιων ουσιών (ενώσεων του χλωρίου) μέχρι να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων, ούτως ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν πλήρως η αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών αλλά και η ανάπτυξη αντοχών στις αντιμικροβιακές ουσίες, καθώς και οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τη χρήση τους.

Για τον σκοπό αυτόν, εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να δημοσιεύσει κοινό έγγραφο κατευθυντηρίων γραμμών αντικείμενο την υποβολή στοιχείων για την αξιολόγηση της ακινδυνότητας και της αποτελεσματικότητας των ουσιών για την επιφανειακή απολύμανση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Εν αναμονή της συλλογής και αξιολόγησης των στοιχείων αυτών και της έκδοσης του σχετικού πορίσματος, το Συμβούλιο κρίνει απαραίτητο να απορριφθεί εν τω μεταξύ η πρόταση της Επιτροπής.

Για το πλήρες κείμενο της απόφασης, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: