PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΠ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Την έγκριση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου εξασφάλισαν οι προτάσεις της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνας Μπατζελή για την πιστοποίηση της προστασίας της εμπορίας των ποιοτικών και βιολογικών προιόντων.
Οι προτάσεις της κ. Κατερίνα Μπατζελή, που εγκρίθηκαν αφορούν την:
- Εξασφάλιση της αποκλειστικής χρήσης των αυθεντικών προϊόντων ΠΟΠ ως πρώτων υλών μόνο στην περίπτωση που η προστατευόμενη ονομασία χρησιμοποιείται στην ετικέτα και στη διαφήμιση ενός μεταποιημένου προϊόντος ώστε να αποφεύγεται, αφενός, η παραπλάνηση του καταναλωτή και να ενισχύεται, αφετέρου, η ζήτηση των προϊόντων ΠΟΠ.
- Μη υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων αξιολόγησης, όπως κριτήρια εξαγωγιμότητας και βιωσιμότητας, εφόσον υπάρχουν παραδείγματα προϊόντων που δεν επιτυγχάνουν εξαγωγές αλλά, ωστόσο, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τοπικών οικονομιών και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
- Ενίσχυση της προστασίας των καταχωρημένων ονομασιών και ιδιαίτερα σε ορισμένα στάδια της συσκευασίας και της εμπορίας εκτός ζώνης παραγωγής, οπότε και εμφανίζεται κίνδυνος καταχρηστικής χρήσης των ονομασιών αυτών.
- Ενίσχυση της διεθνούς προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όπου και θα πρέπει να επιδιωχθεί η προστασία του συνόλου των καταχωρημένων ονομασιών καθώς και η επέκταση του άρθρου 23 της συμφωνίας TRIPS.
- Παροχή τεχνογνωσίας και νομικής κάλυψης από την Επιτροπή για την επίτευξη συμφωνιών όσον αφορά στην προστασία των κοινοτικών προϊόντων ποιότητας σε Τρίτες Χώρες.
- Χορήγηση κοινοτικής τεχνικής βοήθειας για τη διεξαγωγή ελέγχων από τα κράτη μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη εφαρμογή της προστασίας των ΠΟΠ και ΠΓΕ στο έδαφος της ΕΕ.
Σχετικά με την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ εγκρίθηκαν οι προτάσεις της Ευρωβουλευτού κ. Κατερίνας Μπατζελή, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει:
- η σήμανση των μη γεωργικών προϊόντων στα οποία γίνεται αναφορά για τη βιολογική μέθοδο παραγωγής να είναι διακριτή από αυτή των βιολογικών γεωργικών προϊόντων
- να αναγράφεται η χώρα προέλευσης στα εισαγόμενα από Τρίτες Χώρες βιολογικά προϊόντα, νωπά και μεταποιημένα, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείται το Κοινοτικό λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα,
- να ενισχυθεί η αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού λογότυπου μέσω των προγραμμάτων προώθησης των βιολογικών προϊόντων
- να υπάρξει θεσμοθέτηση σχετικά με τα ανώτατα όρια ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας
- να εξετασθεί το ζήτημα της διπλής πιστοποίησης που απαιτούν σε πολλές περιπτώσεις οι μεγάλοι διανομείς, διότι με τον τρόπο αυτό παρεμποδίζεται η επαρκής διάθεση βιολογικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, η κα Μπατζελή δήλωσε: Η ποιότητα τροφίμων και η εξασφάλιση επώνυμων γεωργικών προϊόντων πρέπει να είναι η νέα παραγωγική και εμπορική διάσταση της ευρωπαϊκής και εθνικής γεωργίας και που θα εξασφαλίζει τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές από τον αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό αλλά και από την εμπορική πρακτική των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: