PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

Σαφή προειδοποίηση για την αποφυγή βόσκησης στις επικίνδυνες περιοχές στη Λήμνο απηύθυνε, την Παρασκευή, το Επαρχείο και συγκεκριμένα το Τμήμα Κτηνιατρικής. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε δείγματα από νεκρά αγριοκούνελα τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή Ρεπανιδίου και προσκομίστηκαν στην Υπηρεσία μας από τη Θηροφυλακή, ανιχνεύτηκε η παρουσία καρβαμιδικών εστέρων. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα και είναι τοξικές για τα ζώα και τον άνθρωπο, η δε αλόγιστη χρήση τους επιβαρύνει το περιβάλλον και καθιστά τοξικά τα φυτά, έχουν δε αθροιστική δράση στους οργανισμούς. Εφιστούμε την προσοχή των κτηνοτρόφων ώστε να αποφεύγουν τη βόσκηση στις ύποπτες περιοχές για αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων των ζώων τους ή επιβάρυνσης του παραγόμενου γάλακτος».

Η έκταση στην οποία έχουν βρεθεί νεκρά αγριοκούνελα είναι 20 περίπου στρέμματα από το Ρεπανίδι έως το Βάρος. Αυτή τη στιγμή δεν έχει αναφερθεί άλλη περιοχή στην οποία να έχει γίνει χρήση των επικίνδυνων αυτών ουσιών. Η ανησυχία όμως που εκφράζεται έχει να κάνει με το ενδεχόμενο μεταφοράς των ουσιών αυτών σε άλλες περιοχές, λόγω διασποράς τους με τον αέρα. Αναφέραμε στο φύλλο της Παρασκευής για το θάνατο ενός μικρού σκυλιού, το οποίο είχε πιάσει στα δόντια του ένα κουνέλι.

Απέτυχαν τα μέτρα
Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί αγρότες στη Λήμνο οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους συμφωνούν με την κίνηση που έγινε. Κι αυτό επειδή τα ειδικά συνεργεία κυνηγιού των αγριοκούνελων που έγιναν δεν έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα και έτσι η απόγνωση επανήλθε σε μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου του νησιού.
Η κατάσταση, δυστυχώς, μοιάζει μη αναστρέψιμη. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε όταν έπρεπε στην αρχή της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των αγριοκούνελων, με αποτέλεσμα η καταστροφή που υφίσταται τώρα η αγροτική παραγωγή να είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Από εκεί και πέρα, φυσικά, κανείς υγιώς σκεπτόμενος νους δεν είναι ικανοποιημένος με την εικόνα δηλητηριασμένων ζώων. Πολύ περισσότερο όταν αυτή συνδυάζεται με κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: