PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ...ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΑΛΑ




Ορισμένες φορές μένεις άφωνος με τα ευρήματα της επιστήμης, που εκ πρώτης όψεως φαίνονται αστεία, αλλά τελικά είναι πολύ σοβαρά. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αγελάδες με προσωπικότητα, που οι ιδιοκτήτες τους τούς έχουν δώσει ονόματα, παράγουν 3,4% περισσότερο γάλα μέσα σε ένα χρόνο, σε σχέση με τις?απλές αγελάδες.

Η έρευνα, που ανέλυσε την παραγωγή 516 βρετανών κτηνοτρόφων, έγινε από τους ερευνητές Κάθριν Ντάγκλας και Πίτερ Ρόουλινσον του πανεπιστημίου του Νιούκασλ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Anthrozoos”, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science και τη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Τελικά σε κανέναν δεν αρέσει να τον αντιμετωπίζουν σαν μέλος ενός κοπαδιού. Η ξεχωριστή αντιμετώπιση έχει αντίκρισμα ακόμα και στις αγελάδες. “Όπως οι άνθρωποι αντιδρούν καλύτερα στη διαπροσωπική επαφή, έτσι και οι αγελάδες αισθάνονται πιο ευτυχισμένες και πιο χαλαρές, όταν δίνουν λίγο παραπάνω προσοχή στις ίδιες”, δήλωσε η Ντάγκλας. “Δίνοντας περισσότερη σημασία σε μια μεμονωμένη αγελάδα, π.χ. με το να της δώσει κανείς ένα όνομα ή μιλώντας μαζί της όσο μεγαλώνει, όχι μόνο βελτιώνουμε τη ζωή του ίδιου του ζώου και την αντίληψή του για τους ανθρώπους, αλλά αυξάνουμε και την παραγωγή γάλατος”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω και να θυμούνται ότι οι αγελάδες, αν και δεν δείχνουν πολύ έξυπνες, έχουν μια μαγνητική “έκτη αίσθηση”. Όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα, σχεδόν οι μισοί (46%) ιδιοκτήτες αγελάδων όντως τους δίνουν όνομα, δύο στους τρεις (66%) βεβαίωσαν ότι μπορούν και ξεχωρίζουν κάθε μια μέσα στο κοπάδι, το 48% συμφώνησε ότι η θετική ανθρώπινη επαφή βελτιώνει τη διάθεση της αγελάδας για άρμεγμα, ενώ λιγότεροι από 10% παρατήρησαν ότι ο φόβος των αγελάδων για τους ανθρώπους έχει σαν συνέπεια την κακή διάθεση της αγελάδας για άρμεγμα.

“Οι αγελάδες πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους κτηνοτρόφους σαν έξυπνα όντα, ικανά να βιώσουν μια γκάμα συναισθημάτων”, δήλωσαν οι ερευνητές και συστήνουν στους ιδιοκτήτες των αγελάδων να?μην ντρέπονται να κουβεντιάζουν λιγάκι μαζί τους τετ-α-τετ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: