PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ


Ένα από τα πάγια αιτήματα του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα είναι πολύ πιθανό σύντομα να ικανοποιηθεί: Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, οι 27 της Κοινότητας βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες και προιόντα, ανάμεσά τους, για την περίπτωση της Ελλάδας, η μείωση του φόρου αυτού στα γεωργικά μηχανήματα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πρόκειται για πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας το οποίο, επιπλέον, περιλαμβάνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και, πιο συγκεκριμένα, στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, όπου γίνεται λόγος για μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9%.

Οι σχετικές ενδοκοινονοτικές διαβουλεύσεις, όμως, για το ζήτημα έχουν μπλοκαριστεί στο Εκοφίν, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία. Για να αποφύγει τις χρονοτριβές, η ελληνική πλευρά έχει προσπαθήσει να συνδέσει το δικό της αίτημα με τα αντίστοιχα της Γαλλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, καθώς οι κυβερνήσεις των εν λόγω κρατών ζητούν τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα εστιατόρια και στις επισκευές κατοικιών αντίστοιχα.

Η Ελλάδα, στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της εφαρμογής ενός απλού συστήματος συντελεστών που θα λαμβάνει υπόψη αναγκαιότητες ενιαίας αγοράς αλλά και πολιτικές προτεραιότητες των κρατών - μελών για την επίτευξη σχετικών πολιτικών. Όπως υποστηρίζει εκπρόσωπος της χώρας μας στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τις προτάσεις άλλων κρατών – μελών, για χρήση άμεσων επιδοτήσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση τομεακών πολιτικών, αντί των μειωμένων συντελεστών, η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχουν δυσκολίες εφαρμογής και συμβατότητας με λοιπές κοινοτικές πολιτικές, καθώς και αδιαφάνεια του μέτρου.

Μέχρι τώρα στη μείωση των συντελεστών αντιδρούσαν σφοδρά οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας. Όμως, το αρνητικό οικονομικό κλίμα λόγω της κρίσης φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα και να οδηγεί τα 27 κράτη-μέλη πολύ κοντά σε μια συμφωνία για μια “αρκετά περιορισμένη” λίστα με τομείς και προϊόντα στα οποία θα μειωθεί ο ΦΠΑ.

Σε αυτή τη λίστα, εκτός απροόπτου, θα συμπεριληφθούν και τα γεωργικά μηχανήματα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά, καθώς επίσης και οι υπηρεσίες εστίασης που θέλουν η Γαλλία και το Βέλγιο. Πολύ πιθανό, επίσης, είναι να ενταχθεί σε αυτή και ο τομέας των κατασκευών που έχει «πληγωθεί» βαθιά από την οικονομική ύφεση.

Η τσεχική προεδρία αναμένεται να υποβάλει στις 10 Μαρτίου συγκεκριμένες προτάσεις στο Εκοφίν, ενώ σε περίπτωση μη συμφωνίας των “27″ δεν αποκλείεται η υπόθεση να φθάσει και στο “τραπέζι” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 19-20 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: