PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΖΩΩΝ

Το νέο νομικό πλαίσιο αναφορικά με τις μεταφορές των ζώντων ζώων και οι εξ αυτού απορρέουσες αρμοδιότητες των κτηνιάτρων ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες από την Νομαρχία Λάρισας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Την ημερίδα παρακολούθησαν κτηνίατροι από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της αναλύθηκε ο νέος κανονισμός που αφορά στη μεταφορά των ζώων ενώ ενημερώθηκαν οι κτηνίατροι για τις νέες υποχρεώσεις τους , τις δυνατότητες παρέμβασής τους και τα νέα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους προκειμένου να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους.


Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των κτηνιάτρων για τα νέα δεδομένα και η περαιτέρω κατάρτισή τους πάνω σε ζητήματα που άπτονται της μεταφοράς των ζώντων ζώων με στόχο να μπορούν να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στην εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, στον έλεγχο των επαγγελματιών του χώρου και στη διεκπεραίωση των διοικητικών τους αρμοδιοτήτων.


Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κανονισμός για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους, που ίσχυε ήδη για τους μεταφορείς, πλέον επεκτείνετε σε όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία τόσο πριν όσο και μετά την μεταφορά, ενώ όλη η διαδικασία, από την αρχή μέχρι το τέλος, παρακολουθείται διαρκώς και ελέγχεται διεξοδικά.


Όσοι ασχολούνται με την μεταφορά ζώων πρέπει να προμηθευτούν πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας αφού ολοκληρώσουν με επιτυχία ανάλογο προγράμματα κατάρτισης, πρέπει να τηρούν τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό υποχρεώσεις, ενώ η μη συμμόρφωση τους με τους κανονισμούς επισύρει κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση της άδειας .


Η καλή μεταχείριση των ζώων κατά την μεταφορά τους δεν είναι απλά ζήτημα κουλτούρας αλλά συνδέεται άμεσα με την προστασία των κτηνοτρόφων από παράνομες εισαγωγές ζώων και των καταναλωτών από ακατάλληλα προϊόντα.


Η Νομαρχία Λάρισας με σειρά ανάλογων πρωτοβουλιών στηρίζει τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας του νομού και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εκπαίδευση τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των υπαλλήλων των αρμοδίων υπηρεσιών.


Η κτηνοτροφία αποτελεί πυλώνα για την οικονομία του νομού και η Νομαρχία Λάρισας στηρίζει προσπάθειες που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, την εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων παραγωγής και την υιοθέτηση των νέων δεδομένων που απορρέουν από την επιστημονική πρόοδο και την τεχνολογική εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: