H κοινή αλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το αντικείμενο της δημόσιας ακρόασης, που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει των επικείμενων αλλαγών της, που προβλέπεται να ισχύσουν από το 2013 και μετά.
Την ώρα που οι επιστήμονες κάνουν λόγο για δραματική μείωση των αλιευτικών ιχθυαποθεμάτων, οι ψαράδες από τη μεριά τους λένε ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα προς το ζην τους.
Η κοινή αλιευτική πολιτική είχε ως στόχο να προστατεύσει τόσο τα ψάρια όσο και τους αλιείς, και απέτυχε και στα δύο\” δήλωσε ο κ. Στιούρατ Στίβενσον, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, κατά τη διάρκεια της ακρόαση, υποστηρίζοντας ότι 16 αλιευτικά αποθέματα βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί.
Η Ισπανίδα κ. Carmen Fraga Estevez, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, υποστήριξε από την πλευρά ότι η νέα πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπεραλίευσης .
Η κ. Avril Doyle, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, έκανε λόγο για τα ψάρια ή άλλα θαλασσινά που αλιεύονται ακούσια και στη συνέχεια πετιούνται πάλι στη θάλασσα, συνήθως νεκρά. Δεδομένου ότι τα αλιεύματα αυτά αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο όλων των ψαριών που αλιεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι (σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) στη Βόρεια Θάλασσα μόνο ανέρχονται σε 500.000-880.000 τόνους ετησίως, το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Από την μεριά του ο Επίτροπος Αλιείας κ. Τζόε Μποργκ επισήμανε ότι, η μελλοντική αλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι αποτελεσματική, απλή και εύκολη στη διαχείριση και να έχει μια περιφερειακή διάσταση. Για τον κ. Μποργκ η αλιευτική πολιτική, που υιοθετήθηκε το 1983, θα πρέπει στο μέλλον να τηρεί βασικές αρχές οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής αειφορίας.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον αλιευτικό τομέα η ενδεχόμενη ένταξη της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιοι εξ αυτών αναρωτήθηκαν αν η Ισλανδία θα ζητήσει να εξαιρεθεί από την κοινή αλιευτική πολιτική, κάτι που ο ευρωπαίος Επίτροπος θεωρεί αδύνατο δεδομένου ότι πρόκειται για μια κοινή πολιτική.
Σημειώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ψαριών παγκοσμίως, οι κοινοτικές χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Ισπανία και η Δανία και τα κοινοτικά αλιεύματα (ως επί το πλείστον ρέγγα, σαρδέλα και σκουμπρί) λαμβάνονται κυρίως στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο.
Ο αριθμός των κοινοτικών ψαράδων μειώνεται σταδιακά. Σήμερα αριθμεί συνολικά 190.000 ψαράδες.
(ΑΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου