PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Η ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Η ζωική παραγωγή, ως ανθρώπινη δραστηριότητα, «ευθύνεται» για το 9% έως και το 30% των εκπεμπόμενων στην ατμόσφαιρα αερίων ρύπων - ανάλογα με το αέριο - οι οποίοι και συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια επιστημονικού συμποσίου με θέμα, «Κλιματική αλλαγή και ζωική παραγωγή», το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 6ης «Zootechnia».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρίας και πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Ζέρβα, το κλίμα επιβαρύνεται από τα αέρια που απελευθερώνουν τα ζώα, όπως διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υποξείδιο του αζώτου και αμμωνία, αλλά και μέσω της ενέργειας που δαπανάται για την παραγωγή και την επεξεργασία των προϊόντων γάλακτος και κρέατος.



Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε ότι τα ζώα εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα δεδομένου ότι χρησιμοποιείται από τα φυτά. Το μεθάνιο, όμως, το οποίο παράγεται κατά την εκπνοή, κυρίως των μηρυκαστικών ζώων, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, όπως και τα περιττώματα με την αμμωνία, την οποία εκλύουν κατά την αποθήκευση και διασπορά τους στους αγρούς.



Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, η έκλυση στην ατμόσφαιρα αερίων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη, μπορεί να περιοριστεί με παρεμβάσεις στις τροφές των ζώων, καθώς και με τη διαχείριση των αποβλήτων τους.



Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωσήφ Μπιζέλης, ανέφερε πως η ζωική παραγωγή θα επηρεαστεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι ακριβείς επιπτώσεις δεν είναι προς το παρόν γνωστές, επειδή δεν έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία.



Ειδικότερα - όπως είπε - η παραγωγή θα επηρεαστεί, τόσο από την ποσότητα των ζωοτροφών που θα είναι διαθέσιμες, όσο και των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται και για ανθρώπινη τροφή, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σόγια. Αν αλλάξει, τόνισε, η διαθεσιμότητα αυτών των πόρων, θα ακριβύνουν οι ζωοτροφές και θα επηρεαστούν οι κτηνοτροφικές μονάδες.



Επίσης, ο κ. Μπιζέλης επισήμανε πως εάν μεταβληθεί σημαντικά το κλίμα της Γης, θα αλλάξει και η μορφή των βοσκοτόπων που χρησιμοποιεί η εκτατική κτηνοτροφία, κυρίως για τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα.



Επισήμανε ακόμη ότι οι βιοκλιματικές συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν και την κατανομή των ασθενειών και νέες ζωονόσοι, πιθανόν τροπικές, να προσβάλουν ζώα σε βορειότερα, εύκρατα κλίματα. Επίσης, ανέφερε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα κάνει το περιβάλλον δυσμενέστερο για τα ζώα, με αποτέλεσμα απώλειες στην παραγωγή και θανάτους ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: