PAGE TRANSLATION

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ BLOG

Share

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ


Όσο…παράξενος και αν ακούγεται ο όρος «επίθεση αγνώστων σκουληκιών», αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα της Λιβερίας και της Γουϊνέας, στη Δυτική Αφρική.




Σε ένα περιστατικό άνευ προηγουμένου, ένα μέχρι πρότινος άγνωστο είδος σκουληκιού έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμων εδαφών και μολύνει τους υδάτινους πόρους της περιοχής, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή 400.000 κατοίκων. Το εν λόγω σκουλήκι, αν και στην αρχή είχε θεωρηθεί πως πρόκειται για “armyworm” (ένα πιο «σκληροτράχηλο» είδος σαρανταποδαρούσας), σύμφωνα με ανακοίνωση της επιστημονικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που κατέφτασε στην περιοχή (και ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης), ανήκει σε ένα νέο είδος, το οποίο δεν έχει καταχωρηθεί ξανά στους καταλόγους των βιολόγων. Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι αγρότες λένε πως το έχουν ξανασυναντήσει: πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σκληρό αντίπαλο, ο οποίος αντιμετωπίζεται μόνο με ακραία μέτρα, όπως την καύση τεραστίων εκτάσεων, με σκοπό την εξόντωση των σκουληκιών μέσω ασφυξίας. Ωστόσο, ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε λάβει χώρα τόσο μαζική «εισβολή».

Ο άγνωστος εισβολέας αρέσκεται να καταβροχθίζει τα φύλλα δέντρων Dohama (συναντάται πάρα πολύ στην Αφρική γενικότερα) και αφήνει τα αυγά του πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Το παράδοξο είναι πως, παρά τις διαφορετικές συνήθειες σε σχέση με τα γνωστά είδη σκουληκιών, η διαπίστωση πως πρόκειται για τελείως νέο είδος έγινε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η ομάδα που είχε σταλεί από τα Ηνωμένα Έθνη (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) προχώρησε σε βιοψίες. Δείγματα έχουν σταλεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Τροπικής Γεωργίας στο Μπενίν και στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

________

Κώστας Μαυραγάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: